3 minuty čtení

Jak poznáte, zda máte co do činění s kvalitním lídrem? Zkuste mu poslat email

Snaha lídrů a manažerů dostávat kopii každého mailu, který v jejich týmu někdo odešle, může na první pohled vypadat kompetentně a nápomocně. Ve skutečnosti jde spíš o nedostatek důvěry.

Kvalitní vedení společnosti většinou nechce být součástí žádného seznamu mailů, kterým chodí kopie a skryté kopie čehokoliv, co se v týmu či firmě šustne. Proč? Důvěřují svým lidem, že si s každodenními záležitostmi dokáží poradit sami. A světe div se, jejich tým za nimi každou chvíli neběhá, ale je rád, že má důvěru a může své úkoly řešit s trochou autonomie.

Opakem jsou špatní či nekompetentní lídři. Ty poznáte tak, že vyznávají jasnou mailovou politiku: "Dejte mě do kopie každého mailu!" Proč? Chtějí mít pod kontrolou absolutně všechno, co se v mailové komunikaci šustne. Nejde až tak o nějaký diktátorský komplex, jako spíš o přehnanou paranoiu spojenou s nedůvěrou ve své podřízené a jejich schopnosti.

Nejbizarnějším příkladem druhé skupiny jsou manažeři, kteří musí z nějakého důvodu (obchodní cesta, konference, dokonce i dovolená) trávit nějaký čas mimo kancelář. Občas svým chováním připomínají vystresované rodiče, kteří poprvé nechali své ratolesti doma. Při každé možné přestávce či volné chvíli je vidíte, jak sedí na telefonu nebo u notebooku a zuřivě mailujou svému týmu, aby zjistili, co je nového. 

A samozřejmě si procházejí desítky a desítky kopií, které jim už stačily zavalit mailovou schránku až po okraj (netřeba dodávat, že 90 % všech těchto kopií pro ně nemá žádný význam, nijak jim v jejich práci nepomáhá ani se z nich nic podstatného nedozví).

Pravděpodobně neexistuje lepší způsob, jak svým lidem říct "jste absolutně nekompetentní a já vám v žádném případě nedůvěřuji", než vyrazit na den nebo dva mimo kancelář a po dobu své nepřítomnosti všechny neustále bombardovat odpověďmi na všechny emaily.

Jak nepřítomnost řeší kompetentní lídr, který ví, co dělá? Řekne svému týmu: "Budu teď dva dny pryč a nedostupný na mobilu i mailu, ale vy to tady beze mě zvládnete. Pokud by se stalo něco závažného, věřím, že se s tím i dokážete poprat a zvládnout to i beze mě".

Ne vážně. Pokud chcete u svých podřízených vzbudit pocit, že jim skutečně důvěřujete, odstraňte se z těch nekonečných CC seznamů a opusťte to slzavé údolí plné nekonečných kopií.

 

#osobnirozvoj #leadership #management #email

Hodnocení: +17
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.