2 minuty čtení

Plat tří nejvyšších manažerů Oracle včetně Larryho Ellisona letos klesl o 98 %

Zakladatel Larry Ellison a dvojice CEO Safra Catz a Mark Hurd pocítili zásadní snížení svého platového ohodnocení. A než jim začnete tleskat - ne, neudělali to dobrovolně. A než začnete pořádat sbírku - ne, určitě kvůli tomu neskončí na ulici.

Technologická společnost #Oracle se připravuje na své každoroční setkání s akcionáři a v pátek k němu vydala prohlášení, ve kterém se zmínka o úpravě platů objevila.

Za rapidní snížení finančních odměn pro vedoucí manažery společnosti může skutečnost, že přišli o veškeré své bonusy, jejichž vyplácení je přímo odvozeno od finančních výsledků firmy ve fiskálním roce 2019.

Kapesníky ale můžete nechat schované, všichni tři si i tak letos přijdou na velmi pěknou roční výplatu. Kromě zaměstnaneckého platu totiž drží akcie Oracle a dostanou také peníze z dlouhodobých kompenzačních plánů, které jim stále běží.

Takže Hurd by měl letos i přes obrovské platové snížení celkem vydělat 2,481,646 dolarů, což zahrnuje jeho základní roční plat 950 tisíc dolarů, #Ellison 1,662,828 dolarů, přičemž jeho oficiální roční plat za vykonávání funkce technologického ředitele Oracle je symbolický 1 dolar. A jakožto sedmý nejbohatší člověk na světě s jměním 62,5 miliardy dolarů určitě nebude strádat. Nejméně z trojice letos vydělá Safra Catz (965,981 dolarů), která má vyšší přirozené náklady, neboť na rozdíl od Ellisona a Hurda nemá od společnosti proplaceny bezpečnostní opatření pro sebe a svůj domov ani využívání firemního letadla.

98 % je stále slušný sešup. Nikdo z trojice také letos nedostane firemní opce jako v loňském roce. Ty manažeři aktuálně dostávají v rámci pětiletého období podle toho, zda se jim podaří udržet stanovenou cenu akcií, tržní kapitalizaci a vykázat dostatečně dobré výsledky podnikání společnosti. V oficiálním prohlášení k redukci finančního ohodnocení hlavních manažérů se píše:

"Věříme, že kompenzace pana Ellisona, paní Catz a pana Hurda za fiskální rok 2019 dostatečně vyjadřuje zpětnou vazbu obdrženou od akcionářů, neboť jejich #plat je odvozen od dlouhodobých zájmů našich investorů."

#Akcie Oracle jsou aktuálně meziročně zhruba o 14 % výše, ale v posledních 6 měsících ztratily již 10 %. Společnost má i nadále dominantní pozici na trhu s databázemi a firemním softwarem, ale v posledních letech ji na rychle rostoucím trhu s cloudovými řešeními předběhli #Amazon, #Microsoft a #Google.

 

#aktuality

Hodnocení: +12
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.