8 minut čtení

NBA, Audi, Apple a další, kteří již ze strachu o svůj byznys podpořili politiku jedné Číny

Dostáváme se do zvláštní situace, kdy už pomalu neuběhne den, aby se některá společnost nerozhodla jít na ruku Číně z obav, že by mohla přijít o obrovský čínský trh a zisky z něj. A tak mizí vlajky a zmínky o Hongkongu a do Pekingu proudí omluvy.

Stal se z toho už takový zvláštní zvyk. Procházíte si zprávy a jednou za čas narazíte na staronový titulek: "Společnost XYZ se omluvila Číně za to, že...". Jasně, #Cina je zejména pro západní společnosti nepochybně kulturně lehce exotická, takže udělat na tamním trhu nějakou "botu" není nic obtížného. Když si ale důvody všech těch omluv projdete, zjistíte, že jsou zcela absurdní.

A prakticky všechny se točí okolo Hongkongu, jeho nezávislosti, nebo tamních protestů, které probíhají už několik měsíců. Ty staršího data pak samozřejmě narážejí i na problematiku Tchaj-wanu, Tibetu či Macaa. Občas je sledovat obrovské nemotorné korporace, jak se snaží jít na ruku Číně a zároveň na domácím trhu dělat, že se nic neděje, velká zábava. A jelikož nám seznam společností, které už s čínským pojetím suverenity měly co do činění, utěšeně roste a jen tento týden získal 3 nové členy, pojďme se na ty nejznámější případy podívat:

Swarovski

Výrobce šperků #Swarovski musel letos v srpnu velmi rychle sepsat oficiální omluvu, když vyšlo najevo, že zatímco v Hongkongu probíhaly protesty, na oficiálních stránkách společnosti bylo město uvedeno jako samostatná země. Firma nelenila a vydala prohlášení, ve kterém se omluvila za "nesprávné informace o Čínské národní suverenitě" a také prohlásila, že "Swarovski vždy plně respektovat Čínskou národní suverenitu a teritoriální integritu."

Versace

Přesně o rok dříve v srpnu 2018 se v Číně pod palbu kritiky dostal italský módní dům #Versace, v jehož kolekci se objevilo tričko popisující Hongkong v kontextu naznačujícím, že jde o stát. 

Inkriminované tričko Versace

Fotografie trička se stala v Číně virálním a rozzlobení patrioti volali po bojkotu či ještě horších trestech pro italskou firmu. Ta vzápětí přišla o svou čínskou ambasadorku, herečku a zpěvačku Yang Mi. Za tričko se nakonec Číně omluvila osobně ředitelka kreativního týmu Donatella Versace.

Audi

Německý výrobce automobilů během své každoroční tiskové konference v hlavním sídle společnosti v německém Ingolstadtu v březnu 2017 ukázal mapu Číny, na níž chyběl Tchaj-wan, jižní Tibet a Sin-ťiang. 

Na špatnou mapu ihned upozornila i čínská media, Audi se druhý den omluvilo

#Audi se hned druhý den, kdy fotografie mapy z prezentace unikla na veřejnost, oficiálně za "špatnou geografickou mapu", která "ranila city čínského lidu" omluvilo. "Toto byla vážná chyba, za kterou se Audi upřímně omlouvá. Jde také o velkou lekci, z které se Audi do budoucna poučí," stálo mimo jiné v omluvě.

Marriott International

Další společnost, další nevinná chybička. Síť hotelů #Marriott loni v lednu rozeslala svým klientům dotazník. Bohužel v něm jeho tvůrce "chybně" uvedl #Hongkong, #Macao, #Tchajwan a #Tibet jako země. Než si provozovatel hotelů svou trestuhodnou chybu uvědomil, už jej vyšetřovala Čínská správa kyberprostoru (CAC), a to pro podezření z porušení kybernetických a reklamních zákonů. Webové stránky i aplikace společnosti v zemi byly na týden uvedeny mimo provoz, než "se vše prošetří". On měl totiž Marriot z dřívějška už jeden vroubek, když jeden z firemních účtů na sociálních sítí dal lajk postu skupiny, která podporuje samostatnost Tibetu.

CEO Marriott International Arne Sorenson se posléze ihned veřejně omluvil a prohlásil, že jeho společnost "respektuje a podporuje suverenitu a teritoriální integritu Číny, plně si uvědomuje vážnost celé situace a upřímně se omlouvá."

Omluvný tweet sítě hotelů Marriott

Qantas, Air France, Air Canada, Britsh Airways a další aerolinky

Čínský Úřad pro civilní letectví loni v dubnu napsal oficiální dopisy přinejmenším 36 zahraničním leteckým společnostem. V něm po aerolinkách požadoval, aby veškeré zmínky o Tchaj-wanu ve svých nabídkách změnily na "Čínské teritorium". Desítky společností výzvu přijaly ze strachu, že by jim mohlo být zakázáno v Číně, která je rychle rostoucím cestovním trhem, operovat. Některé však výzvu odmítly. #UnitedAirlines nebo japonské #JapanAirlines a #AllNipponAirways stále Tchaj-wan uvádějí jako "Tchaj-wan", případně zkoušejí diplomatické "Tchaj-wan, Čína".

Apple

Byť #Apple jakožto společnost z mnoha důvodů respektuji a obdivuji, ukazuje ve vztahu k Číně náklonnost jako málokterá západní korporace. Na jednu stranu to lze pochopit - právě zde "jablíčkáři" vyrábějí své aktuálně veleúspěšné iPhony a řadu dalších produktů. A bez čínských fabrik by se jim jejich byznys zatraceně ztížil (a prodražil). Ale na druhou stranu se Apple pravděpodobně řadí mezi těch několik společností, kterým už dnes Čína ani nemusí říkat, na co si dát pozor, co změnit či rovnou smazat. Kdepak, Apple si zřejmě některé své možné čínské přešlapy dokáže uvědomit sám a preventivně si je v duchu poslušné autocenzury "dává do pořádku" na první pohled zcela sám. Tyto kroky jen letos zahrnují:

- Cenzurování čínských skladeb o Náměstí Nebeského klidu a svobodném Hongkongu z Apple Music

- Vymazání tchajwanské vlajky z emotikonů pro iOS v Hongkongu a Macau

Obyvatelé Hongkongu a Macaa od iOS 13.1.2 již mezi emotikony vlajku Tchaj-wanu nenajdou

- Čerstvé odstranění aplikace, kterou protestanté v Hongkongu používali ke sledování pohybů policie, z App Store; prý proto, že ji protestující zneužívali k napadání policie

A pak je tady ještě jeden stejně čerstvý krok na povel, a to odstranění zpravodajské aplikace Quartz z App Storu poté, co si na ni stěžovala čínská vláda kvůli jejímu informování o vývoji situace v Hongkongu; představitelé #Quartz oznámili, že jejich web byl rovněž v Číně celoplošně zakázán.

Activison Blizzard

Kauzička z tohoto týdne, která možná nebyla tolik slyšet ve veřejném prostoru, ale otřásla západním herním průmyslem. Populární herní společnost #ActivisionBlizzard, která si nyní naplno užívá úspěchy svého MMO #WorldofWarcraft, nebo nejúspěšnější vydání mobilní hry v dosavadní historii, které obstarala mobilní verze kultovní FPS #CallofDuty, se totiž jakožto americký herní vývojář zachovala zcela bezprecedentně.

O co jde? Profesionální hráč online karetní hry #Hearthstone, jejímž je Blizzard vydavatelem, Ng Wai "blitzchung" Chung se 6. října po výhře v turnaji Hearthstone Grandmasters během interview objevil na streamu v masce a vykřikl: "Osvoboďte Hongkong, je čas revoluce!" 

Blizzard mu o dva dny později zabavil jeho výhru ve výši 10 tisíc dolarů a na rok mu zakázal účastnit se jakéhokoliv profesionálního turnaje ve hře Hearthstone. Vyhazov čekal i dva komentátory turnaje, kteří měli hráče vyzpovídat, a po jeho výkřiku se pouze se smíchem schovali za monitory, aby následně celý segment raději urychleně ukončili reklamní pauzou.

Netřeba dodávat, že západní herní komunitu tento přístup společnosti velmi popudil a hashtag #BoycottBlizzard se velmi rychle dostal mezi trendující.

NBA

Spor mezi #NBA a Čínou, který aktuálně stále probíhá, už jste určitě zaznamenali minimálně v našem newsletteru. Generální manažér týmu Houston Rockets Daryl Morey minulý týden ve svém tweetu vyjádřil podporu protestujícím v Hongkongu: "Bojujte za svobodu. Stůjte při Hongkongu." O pár dní později však tweet smazal a veřejně se omluvil. Ukázalo se totiž, že Čína si nebere servítky a i slova manažera 1 týmu mohou do křížku s Čínou dostat celou ligu. Omluvil se i šéf NBA Adam Silver. Ten se sice zároveň vyjádřil ve smyslu, že liga rozhodně nebude kontrolovat, co kterýkoli zaměstnanec, hráč nebo manažér píše na své sociální sítě a je připraven kvůli zachování svobody slova obětovat část zisků z Číny, ale bylo to lehce s křížkem po funuse. Tweet byl smazán, omluva proběhla a liga tak jednoznačně ukázala, že Čínu rozhodně nechce urazit.

Daryl Morey se sice omluvil, ale Čína se z NBA rozhodla udělat odstrašující příklad

Bylo už však pozdě. Během dvou dní NBA přišla o velkou část svého čínského byznysu. Skončili s ní téměř všichni čínští partneři, Alibaba přestala prodávat fanouškovské předměty týmu Houston Rockets a plánované předsezónní exhibiční utkání týmu NBA proti čínským basketbalovým týmům nebudou v Číně vysílány ani v televizi, ani online.

--------------------------------------

Výčet by samozřejmě ještě mohl pokračovat, omlouvat už se musely například i módní značky Coach, Dolce & Gabbana, Calvin Klein a další. Pro vytvoření si obrázku o tom, jak západní společnosti v Číně fungují (nebo musí fungovat?) to ale nepochybně stačí.

 

#aktuality

Hodnocení: +13
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.