3 minuty čtení

Elon Musk v roce 2006 slíbil, že SpaceX bude nejlepší vesmírnou společností, dnes je tomu blízko

Psal se březen 2006 a společnost SpaceX zrovna před pár dny provedla svůj první neúspěšný testovací let. Musk tehdy při rozhovoru s novináři popsal svou vizi, která měla v budoucnu z jeho společnosti udělat jedničku ve startech do vesmíru.

"Získali jsme z prvního letu mnoho dat, i když nedosáhl na oběžnou dráhu," prohlásil v rozhovoru pro CNBC očividně nezlomený Elon #Musk jen pár dní poté, co první demonstrace schopností #SpaceX nedopadla zrovna na výbornou.

"Start nás stál asi 7 milionů dolarů, vláda dodala doplňky asi za 1 milion dolarů. Takže je to pro vládu poměrně dobrá páka," řekl o ceně prvního startu Musk, který již v té době do vývoje ve SpaceX nalil 100 milionů dolarů z vlastní kapsy.

Společnost byla v té době stará 4 roky a Musk ji založil s jasným cílem - vytvořit nový druh soukromého kosmického průmyslu. A i když po cestě narazila na řadu komplikací, včetně onoho historicky prvního startu rakety Falcon 1, a v jednu dobu byla tak blízko konci, že o její další budoucnosti rozhodl jeden jediný povedený start, stala se o 4 roky později historicky prvním soukromým subjektem, kterému se podařilo z nízké oběžné dráhy Země dostat svou vesmírnou loď zpět na zem.

A Musk postupně nacházel další zájemce, kteří byli ochotni pomoci mu sdílet náklady dalšího vývoje. Washington a další subjekty postupně se SpaceX uzavřeli dohody, které společnosti přinesly téměř 200 milionů dolarů.

I když totiž první demonstrace Muskovy rakety selhala, vláda byla dle slov #CEO s jejím výkonem a potenciálem "relativně spokojena". Musk tehdy v březnu roku 2006 také prohlásil, že je připraven SpaceX financovat do té doby, "dokud se z ní nestane jednička v letech do vesmíru".

Pohled do současnosti ukazuje, že Muskova vize zřejmě nebyla žádná za vlasy přitažená vize naivního snílka. SpaceX má za pasem řadu dalších rekordů, jako historicky první vynesení nákladu na oběžnou dráhu a následné přistání rakety zpět na Zemi, historicky první přistání rakety Falcon 9 na přistávací plošině uprostřed moře, historicky první opakovaný start již použité rakety a také první seriózní projekt lidstva pro kolonizaci Marsu.

Rakety společnosti dnes vozí zásoby na #ISS, vynášejí na oběžnou dráhu satelity a další zařízení a zrovna minulý víkend zakladatel SpaceX prohlásil, že vesmírná loď #CrewDragon bude během 3 až 4 měsíců připravena k prvnímu startu s astronauty #NASA na palubě. Pokud k němu půjde, půjde o další historický milník a také o první start vesmírné lodi s lidskou posádkou z území USA za poslední téměř dekádu.

Při stejné příležitosti Musk také světu ukázal svou kosmickou loď #Starship poháněnou motory #Raptor, která by jednoho dne mohla vyrazit i s lidskou posádkou směrem k Marsu, nebo pomoci vybudovat vědeckou základnu na Marsu. Její největší předností má být schopnost opakovaných a velmi levných startů.

První prototyp s označením Mk1 by měl již během měsíce až dvou absolvovat první testovací let do výšky 20 kilometrů. Pokud SpaceX nastolené tempo vydrží a nepřijdou žádné kritické komplikace, je možné, že ještě letos nebo během příštího roku se Muskova vize naplní a jeho firma se stane bezkonkurenční světovou jedničkou ve schopnosti létat do vesmíru.

Hodnocení: +12
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.