3 minuty čtení

Nikdo si nezaslouží mít tolik peněz, jako mám já, říká Mark Zuckerberg

Ne, není to arogance moci, která by vyzdvihovala Zuckerbegovu jedinečnost. Ale ani pokora, která by značila jeho skromnost. Šéf Facebooku se jen snaží napravit svou reputaci.

Chytla se toho snad všechna byznysová média po celém světě. Nebo minimálně na jeho západní polokouli. Uniklá audionahrávka z Q&A mezi zaměstnanci Facebooku a Markem Zuckerbergem, se kterou tento týden přišel magazín The Verge, naplno ukázala, jak mladý miliardář smýšlí o politicích i konkurentech.

Zuckerberg si v rámci diskuze například utahoval z Twitteru, jehož šéfa Jacka Dorseyho vždy popisoval jako svého přítele, když se společně se zaměstnanci vysmál jeho nízkým tržbám, kterém odpovídají výdajům Facebooku na zabezpečení.

Co však ve veřejnosti zanechalo mnohem větší pachuť, to bylo Zuckerbergovo vyjádření na adresu návrhů demokratické kandidátky na post prezidenta Spojených států Elizabeth Warrenové. Ta ve své kampani mluví o možnosti rozdělení velkých technologických firem, aby z jejich strany nešlo o monopolní vládnutí trhu.

A jakkoli je realizace tohoto návrhu nepravděpodobná a její výsledný efekt dost nejistý, zakladatel Facebooku namísto rozumných argumentů arogantně popisoval, jak se v případě takového návrhu pustí do právní bitvy se státem a že tuto bitvu nepochybně vyhraje. 

Opojení mocí? Těžko říct, každopádně na Zuckerberga se po zveřejnění nahrávky (což mu samo o sobě mohlo udělat pár vrásek na čele, když zjistil, že ne každému ve své firmě může věřit) sesypala poměrně ostrá kritika ze všech stran. Jeho tým tak velmi rychle vymyslel řešení, které mělo pošramocenou pověst zachránit.

Ve čtvrtečním trochu překvapivém livestreamu tak znovu odpovídal na dotazy zaměstnanců své firmy. Na začátku trochu vtipkoval o tom, že při rozhovorech působí jako robot a že se ho lidé často ptají, jak se přes noc nabíjí. Trochu vážněji se také vrátil k uniklé audionahrávce, když zmínil, že ji pravděpodobně pořídil a vynesl někdo ze stážistů, kterým byla akce určena. A také řekl, že si jednoznačně stojí za tím, co v této nahrávce říká a že je přesvědčen, že to s ním sdílí i ostatní zaměstnanci.

Jeden z dotazů publika pak směřoval ke slovům jiného kandidáta na amerického prezidenta, Bernieho Sanderse. Ten totiž nedávno řekl, že by nikdo jako miliardáři neměl existovat, že není spravedlivé, aby měl někdo tolik peněz.

"Chápu, jak to myslí. Nevím, jestli já sám mám nastavenou nějakou přesnou hranici, kolik maximálně peněz by člověk měl mít, ale na této úrovni si určitě nikdo nezaslouží mít tolik peněz," řekl posluchačům Zuckerberg, jehož současný majetek je odhadován na 70 miliard dolarů.

I přes tato slova se dá poměrně snadno odhadovat, že při americké prezidentské volbě v roce 2020 bude Zuckerberg držet palce současnému prezidentu Trumpovi, který se namísto na místní firmy zaměřuje spíše na zaoceánské obchodní souboje.

#zuckerberg #facebook #sanders #warren #trump #miliardari #majetek

Hodnocení: +13
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.