3 minuty čtení

Třetina podnikatelek se při jednání s investory setkala s předsudky, zjistila studie HSBC

Ačkoli se situace v posledních letech lepší, ženy podnikatelky stále nemají snadnou cestu za penězi investorů.

Banka #HSBC provedla v červnu a červenci letošního roku rozsáhlou studii, která zahrnovala jak online průzkum mezi více než 1200 startupisty v osmi zemích v Evropě, Severní Americe, Asii a na Středním východě, tak také osobní pohovory s top podnikatelkami v těchto oblastech.

Výsledky průzkumu nazvaného She´s the Business ukazují, že cesta žen podnikatelek na vrchol stále ještě není tak snadná, jako tomu je u jejich mužských protějšků. Dle zjištěných čísel jsou zakladatelky startupů schopny zajistit pro svůj projekt celosvětově v průměru o 5 procent méně financí, než muži. 

To by nemuselo působit příliš hrozivě, pro nás v Evropě je však varováním, že tento nepoměr je ještě výraznější ve státech jako Francie, kde je to 6 procent, či Velká Británie, kde je rozdíl dokonce sedmiprocentní. A ještě hůř jsou na tom Spojené státy, kde si ženy dokáží v průměru opatřit o 8 procent méně financí na svůj projekt.

Jaké jsou důvody tohoto stavu?

Na jednu stranu je to podle představitelů banky stále ještě panující nedostatek ženských podnikatelských vzorů a potenciálních mentorek, které by dalším ženám dokázaly správně pomoci na cestě vzhůru. Je totiž pravdou, že pohled mužů a žen na byznys se může v mnohém lišit a pro začínající ženu podnikatelku tak může mít větší smysl mentoringová pomoc od jiné úspěšné ženy.

Druhým hlediskem je však také pohled samotných investorů (v drtivé většině mužů) na ženy zakládající vlastní firmy. Jak totiž studie HSBC zjistila, v podstatě polovina žen podnikatelek se ve Velké Británii či Spojených státech setkala s předsudky investorů, kteří zpochybňovali jejich schopnosti rozvíjet firmu nikoli na základě reálných zkušeností a schopností, ale pouze na základě pohlaví. 

Kde se ženy podnikatelky setkávají u investorů s předsudky?

  1. Velká Británie (54%)
  2. Spojené státy (46%)
  3. Singapur (41%)
  4. Hong Kong (31%)
  5. Spojené Arabské Emiráty (31%)
  6. Saudská Arábie (31%)
  7. Francie (22%)
  8. Čína (17%)

 

Mnohé úspěšné podnikatelky a začínající investorky si této neuspokojivé situace všímají a tak můžeme být nyní svědky vzniku mnohých investičních fondů, které zřetelně proklamují, že budou investovat pouze do žen podnikatelek. 

V Česku stojí za zmínku fond ESPIRA, který sice nevyžaduje, aby byla firma založená ženou, ale v rámci svých investic hledí na pozici žen ve vedení dané firmy či projektu. "Věříme, že diverzita v rozhodovacích procesech a vedení firmy může vést k mimořádným výsledkům," píše se na stránkách fondu.

#podnikani #investice #startupy #podnikatelky #venture

Hodnocení: +11
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.