3 minuty čtení

Práce, přátelé, spánek, fitness a rodina. Můžete vybrat pouze 3 možnosti, říká Randi Zuckerberg

Život podnikatele není nic jednoduchého. Pokud chce ve svém oboru opravdu uspět, musí své práci věnovat skutečně nadstandardní množství času. A v tu chvíli nastává opravdové podnikatelské dilema.

Pokud podnikáte tak, jak Elon Musk káže, pravděpodobně ve své kanceláři trávíte kolem 80 hodin týdně. Tedy 12 - 14 hodin každý den, často včetně víkendů. Jednoduchými počty tak dojdeme k tomu, že na další aktivity vám moc času nezbývá.

Ačkoli se tomu mnozí podnikatelé brání a přesvědčeně tvrdí, že dokáží věnovat dostatek času všem těmto oblastem, pravdou je, že pokud tvrdě pracujete, trávíte dostatek času se svou rodinou a v noci si dopřejete osm hodin spánku, nebude vám zbývat čas na návštěvu fitka nebo posezení s přáteli.

Nevěříte?

Randi Zuckerberg, spisovatelka, speakerka, bývalá projektová manažerka Facebooku a "shodou okolností" sestra Marka Zuckerberga, je přesvědčená, že pokud chcete mít jistotu, že každou z těchto věcí děláte opravdu na sto procent, můžete si vybrat jen tři. Pokud to neuděláte, nemůžete prožít kvalitní život.

Ale...

Tyto tři možnosti si podle ní vybíráte každý den. Ani ten nejvíc zaneprázdněný podnikatel (až na Muska) tak nemusí žádnou z těchto oblastí úplně obětovat, jen je potřeba, aby každý den vybral skutečně pouze tři možnosti. Nikdy víc, jinak tím bude trpět některá z těch dalších oblastí a přehlcení aktivitami povede k vyhoření.

Z logiky věci tak bude váš výběr pravděpodobně vypadat tak, že své místo budou mít jisté práce se spánkem a k nim se budou podle chuti přiřazovat rodina, fitness či přátelé. Jenže co si budeme povídat, rodina je také velmi důležitá a nedá se ničím nahradit, takže ta by do výběru také měla patřit. Fitness teoreticky můžete vynechat, stačí když budete mít dostatek spánku a zdravě jíst. Případně si můžete trochu zacvičit v kanceláři, pár kliků snad nikoho z kolegů nepohorší. A s přáteli vlastně můžete skočit na jídlo během obědové pauzy, no ne?

Počkat...právě jsme do jednoho dne dali všech pět věcí. Tak jak to tedy je? Podle Randi Zuckerberg přes tři možnosti každý den prostě nejede vlak, pokud jim chcete věnovat svou plnou pozornost a dělat je kvalitně. Ale text výše značí něco jiného.

Jak to tedy máte vy? Souhlasíte, že podnikatel se nemůže věnovat více než třem oblastem? Nebo stíháte každý den práci, rodinu, spánek, přátelé i fitko a stále cítíte, že se vás netýká syndrom vyhoření, ale naopak uspokojivý a kvalitní život?

#zivot #osobnirozvoj #podnikani #worklifebalance

Hodnocení: +13
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Práce, spánek a rodina, není nad čím přemýšlet :-)
    0
  • Myslíte si, že rovnice uvažování "podnikám za cílem abych si mohl koupit čas" nefunguje a abych zároveň mohl říci, uspěl jsem opravdu ve svém oboru? A čím se to měří?
    0
    • Měřit se to nedá, je to individuální věc, proto ta otázka na konci :))
      +1