4 minuty čtení

Ranní zprávy 03.10.2019: Američané chystají obchodní válku s EU, Tesla v Q3 propadla a...

A státní pohřeb pro Karla Gotta. Je tady pravidelný ranní souhrn toho nejdůležitějšího za předešlý den.

Dobré ráno! WTO včera umazalo z letošního odhadovaného globálního ekonomického růstu téměř 1,5 %. Začíná nám těch negativních zpráv přibývat a níže uvidíte, jak se to včera opět červenalo i na burzách. Situaci moc nepomáhá ani skutečnost, že USA si chtějí začít novou obchodní válku, tentokrát pro změnu na východě s EU. Vadí jim, že Brusel příliš podporuje Airbus (Washington by možná měl také víc podpořit Boeing, aby jeho letadla nepadala a nepraskala jim křídla). Úspěšný den všem!

-----

Konec hledání zajímavého byznysového obsahu po celém internetu! Na Warengo dnes můžete pohodlně sledovat magazíny jako Forbes, Podnikatel.cz či Investujeme.cz.

-----

Slova dne

„Jsme i nadále připraveni hledat férovou dohodu. Ale pokud se USA rozhodnou zavést... protiopatření, budou EU tlačit do situace, kde nebudeme mít na vybranou a budeme muset udělat to samé.“

Zdá se, že se nám opravdu schyluje k další velké obchodní válce. Spojeným státům dlouhodobě vadí, že EU ilegálními dotacemi podporuje výrobce letadel #Airbus, hlavního konkurenta amerického Boeingu. A nyní dostaly poslední nutné povolení pro to, aby mohly na dovoz z #EU v roční hodnotě 7,5 miliardy dolarů uvalit #sankce. Evropská komise, která již dříve navrhla sankce na americký import v hodnotě 20 miliard dolarů, včera vyzvala ústy komisařky pro obchod Cecilie Malmström k nalezení vzájemné dohody.

-----

Číslo dne

1,2 %

Světová obchodní organizace (#WTO) včera trhy i ekonomy zaskočila razantním snížením své prognózy očekávaného globálního růstu pro tento rok. Z 2,6 % svůj předpoklad snížila až na 1,2 %. Prognózu pro příští rok prozatím snížila z 3,0 % na 2,7 %. Ekonomiku zřejmě přibrzdí zejména globální #obchod, který trpí v důsledku obchodních válek.

-----

Vítěz a poražený

The Stars Group +30.05 % (19.91 USD)

Sázkařská společnost Flutter Entertainment (+8.30 %) má zájem o fúzi se svým kanadským rivalem #TheStarsGroup. Vznikla by tak největší společnost provozující online sportovní sázky na světě. Akcie kanadského bookmakera po zveřejnění této informace přidaly závratných 30 %.

Tesla -4.04 % (233.30 USD)

Ani burcování Elona Muska nakonec výrobci elektromobilů #Tesla nepomohlo v Q3 k dodání 100,000 vozidel. Automobilka dodala 97,000 vozidel a zůstala za očekáváními, které byly 97,477. #Akcie v reakci po konci obchodování ztratily 6 % a nakonec se ustálily okolo 4% ztráty. Výsledky posílily obavy investorů o profitabilitu společnosti.

-----

Burza

Na #WallStreet druhý den vládly výprodeje (#SP500 -1.79 %), za které mohly především obavy o ekonomický vývoj v letošním i příštím roce, který optimisticky nevidí ani WTO (viz. výše). Zámořské indexy podruhé za sebou kopírovala i pražská burza (#PX -2.06 %). Z obav naopak těžilo #zlato, které se vrátilo nad hranici 1500 USD za trojskou unci.

-----

Bleskově

Vláda včera schválila návrh předsedy Andreje Babiše uspořádat Karlu Gottovi, který 1. října po dlouhém boji prohrál souboj s rakovinou, státní pohřeb a vyhlásit den zpěvákova pohřbu dnem státního smutku. Ke státnímu pohřbu však dojde pouze, pokud s ním bude souhlasit Gottova rodina.

#Facebook ztratil další podporu pro svou kryptoměnu s názvem #Libra. Kromě centrálních bank a regulátorů se jejímu zavedení brání i platební společnosti #Visa, #Mastercard či #PayPal. Kdo zatím zůstává nové měně nakloněn a nabízí spolupráci, je #kryptokomunita a #kryptoburzy.

CEO společnosti #Epic Games, která stojí za celosvětově populární hrou #Fortnite, #Tim Sweeney, se letos poprvé dostal mezi 400 nejbohatších Američanů. #Forbes jej umístil na 150. místo se jměním 4,5 miliardy dolarů.

-----

Chcete vědět víc?

Zaregistrovaní uživatelé dostávají tento newsletter s mnoha dalšími zajímavostmi do svého emailu každé všední ráno v 7.00. Díky tomu získávají informační náskok a lepší orientaci v byznysu. Přidejte se.

#warengo #zpravy #byznys #newsletter #karelgott

Hodnocení: +9
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.