3 minuty čtení

6 alarmujících příznaků nedostatku draslíku v těle

Draslík

 

Draslík je nezbytný minerál pro správné fungování celého těla. Je stejně důležitý jako hořčík, ale často se na něj zapomíná.

Nízká hladina draslíku v těle může vážně negativně ovlivnit mnohé tělesné funkce a naše celkové zdraví.

Je důležitý například pro správnou činnost svalů včetně srdce. Až 98 % draslíku se nachází přímo v buňkách. Proto i malá změna může mít vážné následky na nervy, svaly a srdce.

Dnes si řekneme o příznacích, které nasvědčují tomu, že zřejmě našemu tělu chybí draslík.

1. Zácpa

Nedostatek draslíku neovlivňuje jen nervy či svaly, ale mívá vliv i na naše trávení. Nejčastěji se to projevuje zácpou, plynatostí a křečemi.

Nízkou hladinu draslíku je poměrně obtížné identifikovat na základě tohoto jednoho příznaku, protože problémy s trávením mohou souviset s množstvím dalších onemocnění.

Je proto nutné jej posuzovat spolu s ostatními příznaky.

2. Neustálý pocit otoku

Když vašemu tělu chybí draslík, má problémy i s regulací sodíku, protože draslík je protiváhou sodíku.

To pak může vést k zadržování vody v těle a vzniku otoků nohou, obličeje a jiných částí organismu.

3. Bušení srdce

Jak jsme již uvedli v úvodu, nedostatek draslíku ovlivňuje činnost srdce, u kterého může způsobit bušení nebo nepravidelný tlukot.

Dokonce má potenciál narušit rytmické koordinované kontrakce srdce kontrolované elektrickými impulsy.

Dávejte si proto záležet na tom, aby vaše strava obsahovala dostatek draslíku. Výrazně tím snížíte riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice.

4. Vysoký krevní tlak

Draslík je známý svou schopností vyvažovat účinky sodíku.

Je proto extrémně důležité přijímat ve stravě dost draslíku, a to zejména tehdy, když zároveň konzumujete hodně soli obsahující sodík.

Dobrým řešením se ukázalo používat sůl, která není jen čistý chlorid sodný, ale směs chloridu sodného a chloridu draselného. Takto člověk konzumuje zároveň sodík i draslík.

5. Celková únava

Celkový pocit únavy je dalším příznakem nedostatku draslíku v těle. Člověk se necítí unavený z přepracovanosti nebo vysílení, ale prostě bez zjevné příčiny.

Aby tělesné funkce probíhaly správně, každá buňka v těle potřebuje draslík. Jeho nedostatek tak přímo ovlivňuje činnost každého orgánu.

Pokud se u vás vyskytuje taková únava bez zjevné příčiny, vyhledejte lékaře a nechte si vyšetřit hladinu draslíku v krvi.

6. Znecitlivění a brnění v končetinách

Draslík výrazně ovlivňuje činnost nervů.

Pokud ho tělo nemá dostatek, projevit se to může i znecitlivěním nebo mravenčením v konečcích prstů na rukou nebo nohou.

Závěr

Jak tedy zajistit tělu dostatek draslíku? Nejlepším způsobem je konzumovat potraviny, které jsou na něj bohaté.

Mezi takové potraviny patří brambory, banány, bílé fazole, sušená rajčata, kakao, rýžové a pšeničné otruby, melasa, spirulina, sušené meruňky a broskve, pistácie či lněná semínka.

Ze živočišných potravin jsou to ústřice, mušle, losos nebo dokonce i slanina. Obecně však platí, že rostlinná strava je 2 až 3krát bohatší na draslík než ta živočišná.

Hodnocení: 0
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.