3 minuty čtení

Chcete začít s novým byznysem? Tohle je podle Marka Cubana obor s největší perspektivou

Mark Cuban už má sice drsné začátky podnikání dávno za sebou, přesto se díky své investiční kariéře snaží zůstat v obraze a sledovat, kam se bude svět v budoucnu ubírat.

Mark #Cuban uměl vždy dobře odhadnout budoucnost. Své první velké peníze vydělal na přelomu osmdesátých a devadesátých let s firmou MicroSolutions, která se zaměřovala na tvorbu softwaru. Po sedmi letech tvrdé práce ji prodal za 6 milionu dolarů, aby se následně přesunul na internet. Se svým společníkem založil v polovině devadesátých let online streamovací službu Broadcast.com, kterou na vrcholu dotcom bubliny odkoupilo #Yahoo za 5,9 miliardy dolarů. V ten okamžik se Cuban z aktivního podnikání stáhl, koupil si Dallas Mavericks a stal se vyhledávaným investorem.

Dnes ho znají miliony lidí po celém světě jako jednoho z porotců pořadu Shark Tank, americké obdoby českého Den D, kde se zakladatelé firem prezentují před investory a ti se rozhodují, zda do firmy investují. Cuban tak má i díky této reality show přehled o tom, na jakých projektech dnešní podnikatelé pracují.

Jedině umělá inteligence

„Pokud jsme počítače a internet považovali za něco velkého, pak se připravme na to, že AI (umělá inteligence) to překoná. A pokud tomu nebudete rozumět, budete pozadu. A zejména v byznysu,“ podělil se o svůj pohled Cuban s účastníky konference South by Southwest v texaském Austinu.

Známý miliardář zároveň přidal svůj konkrétní tip na oblast, která podle něj bude podnikatelsky velmi zajímavá.

„Pokud bych dnes začínal v podnikání, rozjel bych něco kolem systémů jako Alexa a Google Home,“ říká Cuban, čímž má na mysli hlasové virtuální asistenty od Amazonu a Googlu, díky kterým může uživatel snadněji ovládat svou domácnost a přístroje v ní. Ve Spojených státech už jsou tyto přístroje téměř standardním vybavením domácnosti, v Evropě se teprve začínají prosazovat.

„Všichni si myslí, že programování a nastavování těchto přístrojů je něco náročného. Přitom je to úplně jednoduché. Proto říkám svým dětem a jejich kamarádům, aby se s těmito přístroji naučili pracovat a potom své služby nabízeli v sousedství za 25, 30 nebo i 40 dolarů na hodinu,“ popsal své rady Cuban.

Šedesátiletý miliardář řekl, že se sám o tyto technologie intenzivně zajímá a ačkoli se nechystá s novým podnikáním začínat, poctivě vše studuje.

„Nakoupil jsem si to všechno od Amazonu, Microsoftu i Googlu a procházím jejich návody. A pokud byste šli do mé koupelny, najdete tam knihu ´Machine Learning for Idiots´. Kdykoli mám volnou chvilku, čtu si jí,“ objasnil své zájmy Cuban.

#byznys #podnikani #trendy #investice #ai #umelainteligence

Hodnocení: +13
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.