9 minut čtení

4 praktické tipy na grafický burzovní software zdarma

Podrobná analýza cenových grafů patří k základům nemalého množství investičních strategií. Zvláště začínající investoři však často platí vysoké částky za grafický software, který by jim tuto práci umožnil. To vše přitom zcela zbytečně! Většinu základních dat a funkcí, které potřebují, lze totiž získat zcela zdarma. Jen je potřeba vědět, kde hledat.

Jistě jste se již s tímto problémem setkali, nebo jej možná jako začínající investoři na burze právě řešíte. Grafický program, který by vám umožňoval zobrazovat cenové grafy s daty buď v reálném čase, nebo alespoň s uzavíracími cenami na konci každého dne, je zkrátka něco, bez čeho se neobejdete. Jeho pečlivé studium a zakreslování rozličných ukazatelů se vám stane běžnou pracovní rutinou a budete-li pilní, zajistí vám i kýžený finanční úspěch.

Jenže kde takový software nalézt?

Vydělávání na nezkušených

Smutnou pravdou totiž nadále zůstává, že okolo investování a procesů s ním spojených vyrostl minimálně v posledních dvaceti letech ohromný byznys v hodnotě miliard amerických dolarů. Jeho deklarovaným cílem je poskytovat investorům všechny potřebné služby a náležitosti, nicméně realita je často méně růžová.

Existuje totiž velká řada, řekněme, poněkud méně poctivých či třeba i poměrně seriózních, avšak silně ziskuchtivých firem, které se svým klientům snaží prodat i to, co nepotřebují. A to vše ne úplně levně!

To platí obzvláště pro začátečníky, kteří se ve světě globálních finančních trhů ještě ani nestihnou „ohřát“ a už jsou bombardováni desítkami „supervýhodných nabídek“ na všemožné obchodování ulehčující nástroje, mezi nimiž dominují právě grafické obchodní softwary.

Základním problémem ovšem je, že tyto nástroje jsou často nabízeny za ne úplně nízké měsíční či roční poplatky. Ty nutně zatíží vaši výdajovou stránku investování a to zvláště, patříte-li k lehce podkapitalizovaným účastníkům trhu.

Naštěstí se lze tomuto úskalí poměrně elegantně vyhnout. Pokud si totiž přiznáte své nízké zkušenosti a uvědomíte si, že vám zpočátku postačí jenom nejzákladnější grafické vybavení, pak lze na internetu nalézt praktická řešení zcela zdarma!

Stačí trochu hledat

Je totiž potřeba říci, že k úspěšnému nastartování investiční kariéry ani žádný placený software nepotřebujete. Ostatně existují i pokročilí burziáni, kteří si po celou svou profesní dráhu vystačí s nejzákladnějším vybavením.

Následuje proto seznam míst, kde software zdarma naleznete. Jedná se povětšinou o větší webové portály, či speciální free programy, které jsou řazeny od těch uživatelsky nejjednodušších směrem k sofistikova­nějším:

Yahoo Finance!

Pokud jste úplný „zelenáč“ a netušíte, kudy se vydat, pak by tato adresa měla být jednou z vašich prvotních voleb. Jedná se totiž o obří portál amerického internetového vyhledávače Yahoo, který svým uživatelům nabízí ohromnou řadu informací tak říkajíc „na jednom místě“.

Velkou výhodou rovněž je, že se zde ani nemusíte registrovat, většina obsahu je volně přístupná všem návštěvníkům. Yahoo Finance vám tak nabídne především seznam kvalitního zpravodajství, které je v reálném čase přebíráno z ostatních profesionálních serverů o investování.

Nás však zajímají grafy a i zde je tento web více než nápomocný. Hned v záhlaví totiž nabízí řádek se základním přehledem cen velkých (rozumějte amerických) burzovních indexů jako je Dow nebo S&P 500 spolu se stěžejními komoditami typu ropy a zlata, popřípadě i hlavní měnové páry.

Pro vás nejzajímavější je ale řádek, kde je možno zadávat tickery jednotlivých cenných papírů. Po jeho odkliknutí se rázem objeví základní přehled s aktuální cenou, nástřelem denního grafu a informacemi o společnosti či aktivu obecně. Pokud si tedy například v době psaní tohoto příspěvku zadám značku GOOG, vyjede karta Alphabet Inc., z níž se okamžitě dozvím, že se momentálně obchoduje na burze Nasdaq za 1 145,99 USD za kus, což dosvědčuje i miniatura grafu.

Tu však lze dále rozkliknout a pokračovat na celoobrazovkový téměř plnohodnotný grafický software, který v zásadě nabízí vše, po čem jako úplný začátečník můžete zatoužit. Je zde možnost vložení prvků technické analýzy – tedy indikátorů jako jsou klouzavé průměry či různé obálky.

Trochu problematická je pouze část věnující se časovému rozmezí, která není úplně standardní, odlišuje se trochu od jiných softwarů a může působit spíše matoucím dojmem. Využití různých barevných kombinací může také trochu rušit při snaze o soustředěné studium.

Nicméně navzdory tomuto všemu se jedná o slušný začátečnický nástroj. Jeho výhody ocení rovněž i ti z vás, kteří se rádi zabývají fundamentální analýzou a ke grafům si přidávají i firemní výkazy. Ty jsou zde zpracovány velmi přehledně.

Barchart.com

Tento specializovaný web představuje již trochu vyšší level, což jako uživatelé poznáte na první pohled. Ubylo totiž rušivé grafiky a celé rozhraní působí více „účetně“. Po zadání zkratky aktiva vám vyjede základní přehled, který je mnohem logičtěji strukturován a obsahuje vícero informací. Dozvíte se tak například blíže o názorech analytiků na jeho další vývoj nebo stěžejních cenových hladinách supportů a rezistencí, kde se cena povětšinou historicky otáčí.

Proklik na detailní rozlišení pak přinese základní a vcelku dobře použitelný grafický software. Nastavíte si zde všechny základní nástroje jako již zmíněné indikátory, vzhled grafu či časové rozhraní jednotlivých úseček. Kromě klouzavých průměrů a jim podobným zde však naleznete i pokročilejší záležitosti jako například velmi oblíbené Fibonacciho úrovně nebo rozličné cenové kanály. Doplnit lze rovněž data o objemu obchodů či některá čísla spadající spíše do fundamentální analýzy.

To vše v základní úrovni, která je zdarma a nevyžaduje po vás ani přihlášení. To však doporučuji zvážit, neboť jako registrovaný uživatel získáte řadu dalších zajímavých nástrojů. Osobně mě zaujaly především rozličné kategorie třídění aktiv, díky nimž si můžete velmi podrobně vyhledat všechny potřebné informace. Je zde navíc možnost grafy sestavit do cvičného portfolia a lépe je tedy sledovat.

Velmi povedené jsou tzv. filtry. Ty umožňují třídění aktiv dle vámi nastavených parametrů. Ve velmi krátkém okamžiku si tak například vyfiltrujete všechny akcie, u nichž jsou splněna některá pravidla technické analýzy – například, že uzavírací cena na grafu překračuje 100denní klouzavý průměr.

Nevýhodou je však stejně jako u Yahoo Finance fakt, že stránka nabízí zdarma pouze uzavírací data z jednotlivých obchodních dnů a pro intradenní obchodníky je proto nevhodná. Pokud však obchoduje střednědobě či dlouhodobě, nabízí se vám solidní nástroj k vaší práci.

TradingView

Jedná se o velmi populární specializovaný nástroj, na který lze přistoupit běžně z vašeho prohlížeče. Již na první pohled se přitom jedná o profesionálnější alternativu, kterou osobně používám. Oblíbil jsem si ji především pro její jednoduchost a přehlednost, která ovšem na rozdíl od dvou předchozích tipů neustupuje funkčnosti.

Zajímavostí je rovněž existence velmi početné komunity registrovaných uživatelů, kteří sdílejí své vlastní grafy, příklady obchodů či tipy. Jedná se tedy rovněž o zajímavý studijní materiál, neboť tyto informace lze snadno vyfiltrovat i přímo k vámi zvolenému aktivu.

Detailní rozhraní pak po registraci nabízí již plnohodnotný grafický software se všemi představitelnými prvky včetně například obrazového znázornění ohlášených kvartálních výsledků u akcií. Vše je velmi přehledné a šikovně uspořádané.

TradingView již navíc otevírá svým uživatelům real-time data z trhů, takže jej lze užít i k intradennímu obchodování. Zde je však již nutnost software propojit s rozhraním brokera a doplnit několika instalačními aktualizacemi. V pravém sloupci je rovněž možno nalézt nejnovější přehledy zpravodajství o daném cenném papíru.

Oproti dvěma předchozím však tento software nabízí poměrně omezené neplacené služby a celkově je stavěn spíše tak, aby vás donutil si zaplatit za plný přístup.

Ninja Trader

Poslední řešení, které zde zmíníme, je již trochu kvalitativně jiného rázu. Jedná se o běžný tradingový software, který je nutno nejprve do počítače stáhnout, nainstalovat a zaregistrovat. Z toho samozřejmě plyne nepříjemnost v podobě nekonečných nabídek a popudů vyzývajících k nákupu placené verze. Toto je však daň, kterou zkrátka musíte překousnout u většiny free programů.

Výsledek se však vyplatí! Do rukou se vám totiž dostane profesionální platforma, která umožňuje velmi rozsáhlé varianty personalizace celkového nastavení. Grafy jsou čisté, přehledné a snadno si je upravíte dle potřeby bez větších omezení.

Nedostatkem jsou však opět data, která je potřeba získat, nejčastěji ve spolupráci s vámi zvoleným brokerem. Nicméně fakt, že software řada z nich přímo doporučuje, vede k tomu, že jej v případě potřeby snadno napojíte na exekuční platformu a z grafu tak můžete obchodovat přímo online. Že se jedná o velmi praktickou záležitost, vám potvrdí každý intradenní obchodník.

Informujte se u svého brokera

Výše jsme tedy popsali čtyři vybrané způsoby, jak se dostat ke grafickému softwaru bez nutnosti vynakládat zbytečně další prostředky navíc. Kvalita a úroveň daných řešení rozhodně není zcela profesionální (alespoň ve free verzích), nicméně pro začátečníky se jedná o dostačující formu. Podobných řešení je samozřejmě více a je jen na vás, které zvolíte.

Zvláště užitečné je pak informovat se přímo u vámi zvoleného brokera, jak to u něj s grafickým softwarem chodí. Někteří jej totiž nabízejí již přímo v ceně běžných tarifů, čímž vám tento problém odpadne zcela. Popřípadě vám alespoň sdělí, jaký software lze pohodlně napojit na jejich exekuční platformu a jak postupovat s daty. Neostýchejte se proto na vše optat!

Hodnocení: +11
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.