3 minuty čtení

Facebook na ústupu? Američané si od něj dávají pauzu

Jak ukázala nedávná studie, nejúspěšnější sociální síť se potýká se slábnoucí závislostí svých uživatelů. Na akcie technologického obra to však zatím výraznější vliv nemá.

Hra na závislost

Ano, závislost uživatelů je to, co je pro Facebook tak životně důležité. To ostatně už dříve potvrdil i Sean Parker, první prezident Facebooku a mentor zakladatele Marka Zuckerberga.

„Celý proces byl hlavně o tom, jak vás u aplikace udržet co nejdéle, jak si získat co nejvíc vaší pozornosti,“ řekl několikrát Parker médiím. Vedení Facebook to však takto napřímo nikdy nepřiznalo a vždy opakovalo ústy výkonné ředitelky Sandbergové, že vyvíjí aplikaci tak, aby se dala používat naprosto neškodně a aby v lidech závislost neprobouzela.

Slova Parkera ostatně potvrzuje také Trevor Haynes z Harvard Medical School, který říká, že „firmy jako Facebook udělají všechno možné pro to, aby udržely vaše oči na obrazovce“.

Jenže Facebook už není mladý cool startup, je to vyspělá technologická firma a zejména mladší generace se začíná k Facebooku pomalu obracet zády a míří k mladším aplikacím jako Snapchat či Instagram (shodou okolností vlastněný Facebookem).

Mladá generace si aplikaci maže z telefonu

Podle průzkumu Pew research center, který probíhal na území Spojených států na přelomu května a června, si 42 procent oslovených za poslední rok dalo od Facebooku minimálně na několik týdnů pauzu. 26 procent dotázaných si dokonce smazalo aplikaci z telefonu.

Výsledky průzkumu Pew research center

Z celkového počtu oslovených pak celých 72 procent udělalo minimálně jednu z těchto věcí: Upravili si nastavení soukromí, dali si pauzu na několik týdnů či aplikace smazali.

Nejhorších čísel pak Facebook již tradičně dosahuje právě u zmíněné mladé generace – celých 44 % lidí ve věku 19–29 let si v posledním roce smazalo aplikaci z telefonu.

Ukazuje se tak, že na Facebooku probíhá malá generační obměna, starší uživatelé jsou totiž naopak konzervativnější, když si aplikaci z telefonu smazalo za poslední rok pouze 12 % uživatelů ve věku 65 let a více.

Facebooku však nenahrávají ani událostí poslední doby, kdy čelí tlaku ze strany politických představitelů na větší ochranu soukromí uživatelů, boj proti fake news či zdanění za využívání obsahu třetích stran, tedy klasických mediálních domů.

Po drsném červencovém propadu o 19 % si však zatím akcie Facebooku drží konstatní hodnotu s valuací celé společnosti kolem 460 miliard dolarů.

Hodnocení: +4
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Taky už jsem tam profil smazal, na kontakt s rodinou mám telefon, na klienty email :)
    +1
  • Ústup facebooku je zatím jenom zbožné přání konkurence, zejména v našich zeměpisných šířkách. Z výzkumu na kterém jsem se podílel vzešlo, že pokud vemem v potaz jenom Facebook, Instagram, Twitter a LinkedIn je na tom i ve věku 18-35 pořád nejlíp facebook s meziročním odlivem za posledních 8 let v průměru 0,1%.
    0
  • Ze sociální sítě pro obyvatele studentských kolejí se pomalu stává sociální síť pro obyvatele domovů důchodců :D
    0