4 minuty čtení

7 podceňovaných a přehlížených vlastností, které z vás mohou udělat lepšího lídra

Schopnost naslouchat je pravděpodobně jedním z nejpodceňovanějších charakterových rysů.

O vedení a managementu toho již bylo řečeno a napsáno tolik, že je někdy velmi snadné sklouznout do stavu, kdy jen v trochu jiné formě opakujete stále to samé. Existují však lidské vlastnosti, o kterých se běžně až tolik nehovoří, byť je na řadě výborných lídrů lze jednoznačně pozorovat.

1) Naslouchání

Naslouchání je pravděpodobně jednou z nejpodceňovanějších vlastností skvělého vedení. Možná za to zčásti může i kultura (filmy, seriály), ale pro řadu lidí a zejména začínajících lídrů představuje titul CEO někoho, kdo dokáže odpovědět na všechny otázky a řekne týmu jasně a stručně, co je potřeba udělat. Až zkušenosti vás naučí, že ti nejlepší lídři se spíš ptají na ty správné otázky a spoléhají se na svůj tým, že jim ukáže, jak postupovat dál.

2) Pokora

Toto je spojeno s prvním bodem. Velcí lídři jsou pokora sama. Díky tomu velmi dobře vědí, co neví a jsou konstantně zcela otevřeni učení se novým věcem. Pokora rovněž způsobuje, že je jejich podřízení respektují a chtějí tvrdě pracovat jejich jménem.

3) Široký rozhled

Nejzajímavější a největší lídři mají většinou koníčky, které byste do nich neřekli. Zpravidla se totiž věnují studiu oborů, které s jejich každodenním životem nemají vůbec nic společného. Je tomu tak proto, že si uvědomují, jakou hodnotu jim může přinést syntéza - infuze idejí z různorodých zdrojů za účelem vytvoření něčeho nového. A tak neustále objevují a studují neznámé.

4) Spokojenost v osamění

Pro některé lidi je to neintuitivní, ale vedení a osamělost jsou nerozlučně spojené nádoby. Jakožto lídr na vás neustále míří tolik věcí, že musíte pořád být sám/sama se sebou a umět si problémy dostatečně promyslet. Tuto nutnou izolaci často neumíme dostatečně ocenit - bereme lídry jako extroverty a "lidi lidí". Ve skutečnosti ale někteří z nejuznávanějších lídrů - jak dnes, tak napříč historií - jsou lidmi, kteří se nejlépe cítí o samotě pouze sami se sebou. (Mimochodem, William Deresiewicz na toto téma napsal v angličtině výbornou esej, kterou si můžete přečíst tady.)

5) Dárci

Lidé přirozeně podporují (a chtějí podporovat) ty, kteří jsou štědří. A dobří lídři, byť se to při pohledu na nekompromisního byznysmena na první pohled nemusí zdát, rozhodně umí být štědří - ať už svým časem, talentem, svými zdroji, penězi atd. Pokud vás tento mnohdy opomíjený koncept zajímá, psycholog Adam Grant se myšlenkou "dárců" - lidí, kteří posunují hranice toho, co je ve světě možné skrz své darování druhým - poměrně do hloubky zabýval a odvedl na ní skvělou práci. Výjimeční lídři jsou zpravidla dárci a jednou z jejich konstantních snah je hledat způsoby, jak lidem okolo sebe pomoci.

6) Selhání

Pokud před sebou máte osobu ve vedoucím postavení, která zatím nikdy v nějakém smyslu neselhala, je na místě být lehce podezřelý. Selhání je ten nejlepší učitel, jaký existuje, a když spadnete tváří přímo na zem, naučíte se strašně mnoho cenných lekcí, které se jiným způsobem naučit zkrátka nelze. Podívejte se na lídry, kteří vás nějak inspirují a které ostatní obdivují - všichni si již prošli selháním a pádem na dno, někteří dokonce vícekrát. Tato zkušenost jim ale zároveň pomohla získat moudrost a praxi v dobrém vedení lidí.

7) Na ničem kromě poslání nezáleží

Výjimečný lídr se v mnohém podobá výjimečnému řemeslníkovi. V moderní době, kdy každý hledá způsoby, jak si odpočinout, užít a rozptýlit se, je tento faktor často přehlížen. Ale ti nejlepší CEOs se většinou rekrutují z lidí, pro které je titul CEO tím posledním, na čem jim záleží. Nezajímají je benefity, nejlepší kanceláře s výhledem ani tučné proplacení nákladů a bonusy. Jsou na své poslání koncentrovaní do té míry, že dokáží zcela ztratit pojem o čase (někdy tak moc, že je to pro ně až nezdravé). Pointou ale je, že jejich hnacím motorem je v první řadě jejich poslání, jejich "mise" a tato mise jim pomáhá zvládat neodvratné vrcholy a dna, kterými si každý člověk ve vedoucí pozici prochází.

 

#osobnirozvoj #vedeni #leadership #ceo #hodnoty #vlastnosti #priority #management

Hodnocení: +11
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.