3 minuty čtení

Studie 2,7 milionu startupů našla ideální věk pro založení byznysu a 35 je prý pořád málo

Myslíte si, že ve čtyřiceti nebo padesáti je už na založení nového byznysu příliš pozdě? Chyba, ve skutečnosti je to ten správný čas.

Pokud je vám přes 30, 40 nebo 50 a neustále na každém kroku čtete o rychle rostoucích startupech, které založili podnikatelé pomalu mladší než vaše děti, máte možná pocit, že vám podnikatelský vlak již ujel a na start vlastního byznysu jste příliš staří.

Omyl: Nedávná studie, kterou společně provedli Census Bureau a dva profesoři MIT zjistila, že nejúspěšnější zakladatelé nových byznysů se rekrutují z řad lidí středního věku, a to dokonce i v sektoru technologií.

Výzkum zanalyzoval celkem 2,7 milionu zakladatelů společností, kteří v letech 2007 až 2014 přijali aspoň jednoho zaměstnance. Průměrný věk zakladatele, který v daném období založil úspěšný startup, je dle výsledků 45 let.

A všeobecně řečeno, 50letý podnikatel má téměř dvojnásobně vyšší šanci, že založí extrémně úspěšnou společnost, než 30letý podnikatel.

Stále se vám to nezdá? Pojďme si projít hlavní závěry studie:

  • 50letý zakladatel startupu má 2,2krát vyšší šanci, že založí úspěšný startup než 30 letý.
  • 40letý zakladatel startupu má 2,1krát vyšší šanci, že založí úspěšný startup než 25 letý.
  • 50letý zakladatel startupu má 2,8krát vyšší šanci, že založí úspěšný startup než 25 letý.

A pokud chcete opravdu zábavnou statistiku:

  • 60letý zakladatel startupu má 3krát vyšší šanci, že založí úspěšný startup než 30 letý a 1,7krát vyšší šanci než jeho mladší souputník, že založí startup, který se dostane mezi 0,1 % nejlepších společností.

Pro takovou realitu existuje celá řada důvodů, ale jedním z klíčových faktorů je rozdíl mezi myšlenkou a provedením.

Ideje jsou skvělé, ale jejich převedení do praxe je vším. To samé platí pro strategii: Strategie je důležitá, ale taktika - co reálně děláte - je tím, co společnostem pomáhá růst.

Netřeba také dodávat, že převést myšlenku do praxe správně je mnohem náročnější, když máte málo nebo téměř žádné zkušenosti. Je mnohem náročnější vyvinout smysluplnou strategii, když nemáte zkušenosti. Je mnohem náročnější dělat chytrá a taktická rozhodnutí, když s nimi nemáte zkušenosti - a když musíte podobných rozhodnutí dělat hned několik každý den.

Takže, pokud je vám přes 40 a sníte o vlastním byznysu, pusťte se do toho! Pokud je vám přes 50, na co čekáte? A pokud je vám přes 60... ideální čas začít!

Úspěšní podnikatelé nemají okolo sebe nějakou výjimečnou podnikatelskou auru - myšlenky, talent, vůli, schopnosti, kreativitu - kterou vy nemáte. Jejich úspěch se zdá nevyhnutelným jen při zpětném pohledu.

Každý podnikatel se jednou podíval do zrcadla a řekl si: "Uspělo spoustu jiných lidí... a já budu další."

Věřte si - zejména pokud nemáte problém tvrdě pracovat a vytrvat. Věda ukazuje, že zkušenosti, schopnosti, kontakty a odbornost, které jste za svůj život pilně sbírali a budovali, jsou nedocenitelné. A ano, i věk je v tomto případě na vaší straně.

#podnikani #byznys #zalozeni #vek #zkusenosti #strategie #veda #studie

Hodnocení: +12
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.