5 minut čtení

Ranní zprávy 13.09.2019: Úspěch českého startupu, mastná pokuta pro Google a Airbus chce sledovat...

Sledovat cestující. Je tady pravidelný ranní souhrn toho nejdůležitějšího z byznysu za předešlý den.

Dobré ráno! Tak ECB bude zase tisknout peníze. Inflace je prý nízko, takže kromě snížení depozitní úrokové sazby budou opět vznikat peníze z ničeho. Google si v Evropě připsal již letošní druhou miliardovou pokutu. Ne že by se mu nevyplatila. A pokud máte rádi med, začněte raději pomalu shánět, aby se na vás letos dostalo. Dole můžete kouknout na nový vlak Leo Expressu nebo na to, proč se dnes zajímavou investicí mohou stát i Pokémoni. Úspěšný konec pracovního týdne!

-----

Spustili jsme novou sekci Skupiny! První už se začínají plnit a každý den přibývají další. Každý registrovaný uživatel může novou skupinu založit ZDE.

-----

Slova dne

„Celková inflace pravděpodobně klesne, než ke konci roku opět stoupne. Máme mandát, jde nám o cenovou stabilitu a nemíříme na směnné kurzy, tečka.“

Odcházející ředitel Evropské centrální banky #MarioDraghi dnes ve snaze podpořit slábnoucí růst eurozóny a nízkou inflaci ohlásil #stimuly obsahující mimo jiné další kvantitativní uvolňování, neboli laicky řečeno tištění peněz. Jejich další součástí je snížení depozitní úrokové sazby (která již byla záporná) z mínus 0,4 na mínus 0,5 %. #ECB chce v listopadu za nově vytištěné (přesněji řečeno elektronicky vytvořené) peníze nakoupit dluhopisy v hodnotě 20 miliard eur.

-----

Číslo dne

50.000.000 Kč

Česká startupová scéna zaznamenala další úspěch v segmentu hotelů a cestovního ruchu. Po nedávném velké úspěchu startupu #Mews, který od investorů na rozvoj získal 750 milionů korun, tentokrát uspěl startup Davinci TS. Pražská firma ve svém dalším investičním kole získala celkem 2,1 milionu eur (50 milionů korun). #DavinciTS je B2B platforma, která nabízí ostatním firmám a cestovním kancelářím hromadné rezervace hotelů pro větší množství lidí. Platformu aktuálně používá více než 300 cestovek, které mohou vybírat z více než 10 000 hotelů z celého světa. Firmu založil a vede 25letý Alex Ilyash.

-----

Vítěz a poražený

Mattel +6,04 % (11.58 USD)

Po ne příliš úspěšném konci léta se akcie amerického výrobce hraček #Mattel opět škrábou zpět na 12 dolarů za akcii. Pomohl jim nepochybně i prezident Donald Trump povolením napětí ve vzájemné obchodní válce s Čínou. Výrobci hraček jsou tržním segmentem, který se dříve kvůli eskalaci ekonomickým vztahů Pekingu a Washingtonu obával, že bude muset ještě před Vánocemi zvednout ceny, což by se negativně odrazilo na jeho příjmech z klíčové části roku.

Oracle-4.25 % (53.90 USD)

Akcie #Oracle včera zaznamenaly nejhorší denní ztrátu letošního roku. co-CEO Mark Hurd odchází na zdravotní dovolenou, a tak společnost zveřejnila s denním předstihem své výsledky za letošní 1. fiskální období. Příjmy společnosti ve výši 9,2 miliardy dolarů zaostaly o 100 milionů za očekáváním analytiků. Investoři se podle všeho aktuálně víc obávají fundamentálních aspektu Oracle než pouze faktu, že jeden z vrcholných manažerů nebude nějakou dobu technologickou společnost řídit.

-----

Burza

Pomalu a jistě se začíná zdát, že jak prezident #Trump, tak #WallStreet se z hrozby obchodní války oklepávají. Zatímco americký prezident se zřejmě dobře vyspal, a tak prozatím zcela pozastavil plánované zavedení cel na čínský import v hodnotě 250 milionů dolarů, index S&P 500 se opět blíží ke svým historickým maximům z letošního léta. Pozitivní týden zatím zažívá i Pražská burza, jejíž index #PX včera rostl čtvrtý den v řadě. 

-----

Bleskově

Čeští včelaři hlásí nejhorší rok, jaký pamatují. Teplotní výkyvy a nemoci způsobily, že letos medu mnoho nebude a lze tedy očekávat jeho zdražení. Na druhé straně však včelaři dle svých slov často bojují s koncovými zákazníky, kterým se nechce jít přes "psychologickou" hranici 150 Kč za kilogram medu. Aby se včelařům slabá sezóna vyplatila, potřebovali by prý letošní #med prodat aspoň za 180 Kč/Kg.

#Google se dohodl s francouzskými úřady na ukončení dlouhodobého vyšetřování jeho daní. Technologická společnost souhlasila se zaplacením pokuty ve výši 500 milionů eur (12,9 miliardy Kč) a doplatku na daních ve výši 465 milionů eur (12 miliard Kč). Jako vždy jde pro takto velkou korporaci o velmi dobrý obchod, protože francouzské úřady původně tvrdily, že Google zemi na daních dluží minimálně 1,6 miliardy eur. Letos v březnu již Google v Evropě jednu pokutu platil, 1,5 miliardy eur EU za blokování reklamy konkurence.

Evropský výrobce letadel #Airbus plánuje zavést do svých letounů tzv. "kabinu budoucnosti". V praxi to znamená rozmístit na palubu senzory, které budou shromažďovat údaje o chování cestujících (o tom, co konzumují, jak často chodí na WC, čím se zabavují atp.). Airbus chce tímto krokem zlepšit své služby klientům během letů. Kvůli ochraně osobních údajů nebude Airbus zaznamenávat žádné tváře.

-----

Chcete vědět víc?

Zaregistrovaní uživatelé dostávají tento newsletter s mnoha dalšími zajímavostmi (a kompletním titulkem) do svého emailu každé všední ráno v 7.00. Díky tomu získávají informační náskok a lepší orientaci v byznysu. Přidejte se.

#warengo #zpravy #byznys #newsletter

Hodnocení: +10
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.