5 minut čtení

Ranní zprávy 11.09.2019: Apple znervóznil Netflix, blamáž IPO WeWork a první foto iPhone 12

Je tady pravidelný ranní souhrn toho nejdůležitějšího z byznysu za předešlý den.

Dobré ráno! Nový #iPhone stejně jako #iPad a #AppleWatch spatřily na každoročním Apple Keynote světlo světa. Vyplatí se koupit? Konkrétně iPhone asi jen v případě, že máte 8čku nebo starší model a chcete upgradovat. Od modelu X nahoru to z mnoha důvodů postrádá smysl (pokud nejste ultra vášnivým/profesionálním fotografem, kterému cena telefonu dává smysl). Zdá se taky, že po Uberu a Slacku nás čeká další ne příliš vydařené #IPO, tentokrát v režii WeWork. Ale vynahradit by to mohlo naopak velmi vydařené IPO Saudi Aramco, které je prý velmi blízko. Jo a když už je řeč o tom Applu, dole na vás kromě výběru #Stories čeká exkluzivní fotografie chystaného modelu iPhone 12, kterou jinde neuvidíte ;-). Vzhůru do práce!

-----

Spustili jsme novou sekci Skupiny! Co takhle se přidat do #skupiny Biohacking? A nebo třeba Online Marketing? Teď už je to na vás, klidně založte novou skupinu ZDE.

-----

Slova dne

„We Company možná nebude mít na vybranou a bude muset jít do IPO s mnohem nižší než očekávanou valuací.“

The We Company, majitel služby #WeWork pro sdílené pracovní a kancelářské prostory, zvažuje snížení valuace své první veřejné nabídky akcií pod 20 miliard dolarů. Dle dobře informovaného zdroje, jemuž patří i výše zmíněná citace, by mohlo jít o 15 až 18 miliard dolarů. Jde tak o další ránu pro největšího investora společnosti #SoftBank Group, jež má letos za sebou již dvě ne příliš úspěšná IPO svých dalších investic do společností #Uber a #Slack. Investor již WeWork vyzval, aby kvůli slabému zájmu investorů své IPO odložila, ale je možné, že společnost nebude mít na výběr. Jen za letošní první pololetí totiž utratila 2,36 miliardy dolarů a SoftBank je od své původní investice 10 miliard dolarů v roce 2017 ohledně poskytnutí dalšího kapitálu prozatím zdrženlivá.

-----

Číslo dne

15 %

#Facebook začíná sklízet ovoce svých kauz točících se okolo nakládání s daty svých uživatelů. Podle analýzy #BankofAmerica klesl meziročně ve 3. čtvrtletí letošního roku počet stažení mobilní aplikace Facebook o 15 %. Společná stažení Instagramu a Facebooku klesly za stejné období o 13 % a o 3 % ve srovnání s 2. čtvrtletím. Aplikace ostatních velkých sociálních sítí podobný propad dle analýzy nezaznamenávají, což naznačuje, že za ním v případě Facebooku stojí negativní PR.

-----

Vítěz a poražený

ArcelorMittal +6,10 % (16.70 USD)

Největší výrobce oceli na světě #ArcelorMittal zvažuje prodej jednoho navazujícího stavebního podniku ve své snaze postupně odprodat periferní provozy. Společnost, jež dříve vlastnila ostravský hutnický a strojírenský komplex Nová huť, nyní dle zdroje obeznámeného se záměrem připravuje aukci své divize, která vyrábí například střešní panely. Očekávaný zisk z prodeje je 700-800 milionů eur (až 20,6 miliardy korun). Zahájení prodeje je údajně plánováno na 4. kvartál letošního roku.

Roku-10.49 % (144.14 USD)

Zatímco #Netflix přišel díky nově oznámeným informacím o konkurenčním Apple TV+ "pouze" o 3 %, #Roku zprávy z Apple Keynote poslaly z výšin mnohem hlouběji. Streamovací služba tento týden už tak prožívala korekci z nových historických maxim, ale dnešní pokles byl výrazně akcelerován oznámením, že konkurenční Apple TV+ nabídne po svém spuštění předplatitelům oproti konkurenci výrazně nižší měsíční poplatek a navíc přidá ke každému koupenému iPhonu , iPadu, iPodu touch, Macu nebo #AppleTV svou službu Apple TV+ na rok zdarma.

-----

Burza

#WallStreet má za sebou třetí obchodní den v řadě, který skončil z pohledu hlavních akciových indexů prakticky beze změny. S&P 500 si opět připsal více méně nulu, která tentokrát byla zelená. Překvapilo #zlato, které poprvé od začátku srpna uzavřelo pod hranicí 1500 USD za trojskou unci. 

-----

Bleskově

Ministerstvo průmyslu a obchodu plánuje na přelomu roku vyhlásit třetí výzvu pro zvýšení dostupnosti vysokorychlostního internetu. Cílem je dostat potřebnou infrastrukturu do odlehlých oblastí a pokrýt všechna tzv. "bílá místa", což jsou oblasti bez vysokorychlostního internetu, jichž je aktuálně po celé ČR stále více než 7000. Na dotace žadatelům je podle ministra Karla Havlíčka připravena 1 miliarda korun z evropských peněz.

IPO #SaudiAramco je údajně na spadnutí a přijde velmi brzy. Primární listing zřejmě proběhne pouze na burze v Rijádu, ale bude i duální zahraniční listing. Agentura Reuters, která informaci přinesla, zároveň uvedla, že Aramco by rádo upsalo 1 % akcií ještě letos a další procento pak v příštím roce. Očekává se, že celkem bude k upsání 5 % všech akcií firmy.

Apple jde se svou službou Apple TV+ do tvrdého konkurenčního boje streamingových služeb. A byť jeho plánovaný obsah zatím není bůh ví jak velký, s cenou 4,99 USD měsíčně bude od 1. listopadu více než silným konkurentem. Akcie platformy Netflix včera po oznámení na Apple Keynote ztratily více než 3 %.

-----

Chcete vědět víc?

Zaregistrovaní uživatelé dostávají tento newsletter s mnoha dalšími zajímavostmi (a kompletním titulkem) do svého emailu každé všední ráno v 7.00. Díky tomu získávají informační náskok a lepší orientaci v byznysu. Přidejte se.

#warengo #zpravy #byznys #newsletter

Hodnocení: +12
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.