5 minut čtení

Ranní zprávy 03.09.2019: Facebook bez lajků, férový CEO Deutsche bank a rekordně rychlé Bugatti

Je tady pravidelný ranní souhrn toho nejdůležitějšího z byznysu za předešlý den.

Dobré ráno! Tak už konečně nemáme trestně stíhaného premiéra. Dnešní newsletter je maličko jiný, #WallStreet včera měla volno, takže nám dvě tradiční sekce vypadly. I tak si ale níže můžete přečíst o dalším rekordu #Bugatti, možném rušení lajků z Facebooku nebo o tom, jak si Elon #Musk v Číně dojednal výjimku pro své vozy #Tesla. Na konci (mailové verze, která dnes mimochodem obsahuje i fotografii tzv. "Sauronovy věže" v Izraeli - ne neuhodnete, co to je) na vás jako vždy čeká to nejzajímavější z obsahu, a jelikož nám na Warengo začínají od uživatelů a společností přibývat tiskové zprávy, dostaly v newsletteru vlastní nepravidelnou sekci. Úspěšný den!

-----

Slova dne

Našim cílem bylo stát se prvním výrobcem, který dosáhne magické hranice 300 mil za hodinu. Nyní jsme toho dosáhli, což nás, celý náš tým i mě dělá neuvěřitelně hrdým.

Bugatti tvrdí, že se stalo prvním výrobcem sériových vozidel, který postavil automobil schopný překonat hranici 300 mil za hodinu (483 kilometrů v hodině). Dle oficiálního prohlášení značky dokázal testovací pilot Bugatti Andy Wallace ve speciálně upraveném modelu #Chiron dosáhnout na 8,8 kilometru dlouhé rovince testovacího okruhu Volkswagenu Ehra-Lessien v Německu rychlosti 304,8 mil v hodině (490 kilometrů v hodině).

Standardní Bugatti Chiron má výrobcem limitovanou maximální rychlost na 420 kilometrů v hodině a Bugatti nikdy neprozradilo, kolik by bez elektronického omezovače mohl jet. Důvodem je obava, že by dosažitelnou nejvyšší rychlost již nezvládly pneumatiky. "Je nepochopitelné, že je nějaký automobil něčeho takového schopen. Ale Chiron byl velmi dobře připraven a cítil jsem se v něm bezpečně - i při tak vysoké rychlosti," svěřil se se svými pocity v prohlášení Wallace, který nový rekord za volantem vozu vytvořil. Obrázek dne je již zabraný, takže se výjimečně můžete pokochat fotografiemi rekordního Chironu zde.

-----

Číslo dne

15 %

Výkonný ředitel německé #DeutscheBank Christian Sewing bude v následujících letech reinvestovat 15 % svého platu zpět do svého bankovního domu prostřednictvím nákupu akcií. Sewing tak plní svůj slib, který dal v červenci při příležitosti oznámení velké restrukturalizace banky. #CEO tehdy řekl, že plánuje investovat "podstatnou část" svého fixního platu do banky. Sewing, který aktuálně banku "překopává", aby opět začala být profitabilní, tak dle svých slov chce svá slova podpořit i činy. Podle hlášení regulačního orgánu se ředitel banky zavázal nakupovat #akcie za zhruba 21 250 eur (přes 550 tisíc Kč) okolo 22. dne každého měsíce až do  konce roku 2022. Jeho celková investice za více než 3 roky tak bude asi 850 000 eur (více než 22 milionů Kč).

-----

 

Burza

Burzovní obchodníci v USA si včera užívali prodlouženého víkendu, neboť na první pondělí v září připadá svátek práce (#LaborDay). A evropským burzám se bez amerického kompasu nikam příliš nechtělo. I pražská burza dnes žádnou likviditou nehýřila a index #PX uzavřel s minimální ztrátou 0,08 %. Na to, zda a jaký dopad budou mít na americké trhy nově zavedená čínská cla, si tak budeme muset počkat až do dnešních odpoledních hodin.

-----

Bleskově

Státní #rozpocet v srpnu operoval se schodkem 15,4 miliardy korun, což je nejhorší výsledek od roku 2013, kdy se země potýkala s krizí. Jde zároveň o výrazný meziroční pokles, neboť v loňském srpnu byl státní rozpočet v přebytku téměř 15 miliard. Za špatné hospodaření může nedostatečně velký ekonomický růst, s kterým vláda nepočítala, stejně jako rozsáhlé zvedání platů a důchodů.

#Facebook zvažuje zrušení zobrazování počtu lajků u příspěvků. Společnost aktuálně tuto novinku testuje v několika zemích na Instagramu. Cílem je, aby uživatelé obsah vnímali méně na základě lajků, méně si záviděli, případně méně mazali neúspěšné příspěvky. Nový záměr vychází zejména z trendu mladé generace, která na sociálních sítích často spíš než obsah samotný řeší to, kolik lajků přitáhl.

Mise Elona Muska do Číny, kde se mimo jiné zúčastnil World Artificial Intelligence Conference, přinesla své úspěchy. Čína udělí společnosti Tesla výjimku ze své 10% nákupní daně. To výrobce elektromobilů, který v Číně aktuálně staví továrnu a připravuje na zdejším trhu expanzi, nepochybně uvítá.

-----

Chcete vědět víc?

Zaregistrovaní uživatelé dostávají tento newsletter s mnoha dalšími zajímavostmi (a kompletním titulkem) do svého emailu každé všední ráno v 7.00. Díky tomu získávají informační náskok a lepší orientaci v byznysu. Přidejte se.

#warengo #zpravy #byznys #newsletter

Hodnocení: +11
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.