4 minuty čtení

Miliardář Warren Buffett slaví 89. let, tady je jeho 6 moudrých rad nejen o investování

CEO společnosti Berkshire Hathaway a 3. nejbohatší člověk na světě Warren Buffet oslavil 89. narozeniny. Ideální příležitost využít požehnaný věk Věštce z Omahy a připomenou si jeho nejlepší životní rady.

Vezměte si tu správnou osobu

#Buffett své bohatství vybudoval díky chytrým investicím, ale když se ho zeptáte na nejdůležitější rozhodnutí, jaké kdy učinil, nebude mít s penězi nic společného. Tím největším rozhodnutím, které vás v životě čeká, je totiž podle Buffetta výběr životního partnera.

"Chcete se stýkat s lidmi, jež jsou takovými osobnostmi, kterými byste chtěli být vy sami. Tímto směrem se vydejte," řekl v roce 2017 během diskuze s Billem Gatesem. "A nejdůležitější osobou v tomto ohledu je vaše manželka. Nemůžu vám dostatečně zdůraznit, jak klíčová pro vás je."

Tuto radu Buffett lidem dává již léta. V roce 2009 dokonce na každoroční schůzi Berkshire Hathaway řekl svým investorům: "Ožeňte se s tou správnou osobou. Myslím to vážně. Zásadně vám to změní život. Změní se vám touhy a spoustu dalších věcí."

Investujte do sebe

"Jednoznačně nejlepší investici učiníte, pokud zainvestujete do sebe," řekl letos Buffett v rozhovoru pro Yahoo Finance. Nejdříve se "naučte lépe komunikovat jak psanou, tak mluvenou formou při osobním setkání". Dle Warrena mohou lepší komunikační schopnosti zvýšit vaši hodnotu minimálně o 50 %.

Za další se dobře postarejte o své tělo a mysl - zejména v mládí. "Když bych vám dal auto a bylo by to jediné auto, které byste po zbytek života měli, starali byste se o něj neuvěřitelně pečlivě. Každý škrábanec byste okamžitě spravovali, pořádně byste si nastudovali manuál, schovávali byste jej do garáže a tak dále."

"Nezapomeňte, že na tomto světě máte k dispozici přesně jednu mysl a jedno tělo a začít se o ně starat v 50 je pozdě. Pokud na sebe do té doby budete kašlat, dávno budete skrz naskrz zrezivělí."

Vyhledávejte ty nejlepší ve vašem oboru

Na tom, s kým ze svého sociálního okolí se stýkáte, podle Buffetta velice záleží. "Jednou z nejlepších věcí, které v životě můžete udělat, je obklopit se lidmi, kteří jsou lepší než vy."

Pokud kolem sebe máte lidi, kterým obrazně řečeno saháte zhruba po kotníky, začnete se postupně chovat více jako oni. A naopak, "pokud se stýkáte s lidmi, kteří se chovají hůř než vy, velmi brzy vás s sebou začnou tímto směrem stahovat. Takhle to zkrátka funguje."

Pracujte pro lidi, které respektujete

"Snažte se pracovat pro kohokoliv, koho obdivujete nejvíc. Možná to nebude práce, kterou budete dělat o 10 let později, ale během spolupráce získáte unikátní příležitost pochytit od svého vzoru strašně moc."

Byť je plat při rozhodování o kariéře důležitý faktor, "nechcete vzít práci jenom kvůli penězům," varuje Buffett.

On sám kdysi přijal pracovní nabídku od svého mentora a vzoru Benjamina Grahama, aniž by se na plat vůbec zeptal. "Plat jsem zjistil na konci měsíce, když jsem dostal mzdu."

Ignorujte hlučnou masu

#Investovani je plné rušivých emocí, jako je možnost během obchodního dne sledovat, jak se vám daří nejen v obchodní platformě, ale i ve zprávách.

Nikdo s jistotou neví, kterým směrem se trhy zítra vydají. Tou nejlepší strategií je proto podle Buffetta umění zachovat chladnou hlavu a bez ohledu na velké titulky v mediích a panikařící experty se držet svého plánu.

"Popravdě vůbec nesleduji, co říkají ekonomové," řekl v roce 2016. "Když se podíváte na celou historii ekonomů, nepatří zrovna mezi ty, kteří by nákupem a prodejem akcií nějak výrazně zbohatli, ale lidé, kteří akcie nakupují a prodávají, je přesto poslouchají. Tento problém já nemám."

Úspěch nevyjadřují peníze

Buffett se dlouhodobě bez ohledu na ekonomické krize či vývoj na akciových trzích drží mezi nejbohatšími lidmi na světě, ale když hovoří o svém životním úspěchu, o penězích nepadne ani slovo.

"Být obdarován bezpodmínečnou láskou je tím největším úspěchem, který můžete v životě získat," řekl Buffett v roce 2008 během besedy studentům MBA.

"Úžasná věc na lásce je, že se jí nemůžete jen tak zbavit. Když se ji snažíte rozdávat, dostane se vám jí zpět dvojnásobek, ale když se ji snažíte držet v sobě, zmizí. Je to fascinující případ, kdy lidé, kteří ji maximálně vyzařují ven, dostanou zpět desetkrát tolik."

Hodnocení: +16
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.