3 minuty čtení

Buffettův parťák Munger objevil tajemství šťastného a dlouhého života už v 7 letech. Je tak prosté!

Že se lidé snaží načerpat co nejvíce moudrosti od věhlasného Warrena Buffetta, to jsme si už zvykli. Jeho byznysový úspěch by však s velkou pravděpodobností nikdy nebyl tak významný, nebýt jeho pravé ruky, Charlieho Mungera.

Jedná se o jedno z nejsilnějších a nejproduktivnějších obchodních partnerství v byznysovém světě. Warren Buffett i Charlie Munger se narodili ve městě Omaha v Nebrasce a v roce 1959 je seznámil jeden místní doktor, který si myslel, že by si ti dva mohli rozumět. A opravdu, z těch dvou se stali obchodní partneři na celý život.

V době, kdy se tito dva legendární investoři seznámili, už Munger ovšem nebydlel v Omaze, ale v Los Angeles, kde se živil jako právník a architekt. Buffett ho tak musel přesvědčit, aby se vrátil do rodného města a stal se jeho pravou rukou. Jak Buffett napsal v roce 2014 v tradiční zprávě akcionářům, bez Mungera by Berkshire Hathaway dnes nebyl tam, kde je.

„Berkshire byl v podstatě budován podle Charlieho plánů. Já měl roli generálního dodavatele, který si na plnění práce najímal ředitele dceřiných společností jako subdodavatele,“ napsal Buffett akcionářům.

Charlie Munger je dnes s odhadovaným majetkem ve výši 1,7 miliardy dolarů a ve svých 95 letech stále ještě viceprezidentem společnosti. A také spokojeným člověkem, který prožil život přesně podle svých představ. Jaký je jeho recept?

Recept na šťastný a dlouhý život

Charlie Munger poskytl nedávno rozhovor reportérce CNBC Becky Quick, ve kterém hovořil nejen o aktuálních politických a ekonomických událostech, ale také o přístupu k životu.

Když se ho reportérka zeptala, jaký je jeho recept na šťastný a dlouhý život, Munger odvětil, že to je velmi prosté a jednoduché.

„Nezávidíte. Nepociťujete odpor. Neutrácejte víc, než je váš příjem. Buďte spokojení a srdeční navzdory obtížím. Spolupracujete se spolehlivými lidmi. A dělejte to, co dělat máte. Všechna tato jednoduchá pravidla mohou učinit váš život lepším. A mají ozdravný účinek.“

„Být spokojený a srdečný je velmi moudré. Ale můžete cítit spokojenost, pokud jsou hluboko ve vás zakořeněné negativní pocity jako odpor a nenávist? Samozřejmě, že nemůžete. Tak proč si tyto pocity v sobě uchovávat?“ dodal Munger.

Když se ho reportérka zeptala, kdy si uvědomil, že právě toto je cesta ke štěstí, odpověděl, že mu to bylo jasné už v 7 letech.

Pokud jste si to neuvědomili stejně jako Munger už v 7 letech, stále ještě máte možnost to napravit, nechte se tedy inspirovat těmito moudrými slovy úspěšného a spokojeného investora.

Hodnocení: +14
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.