6 minut čtení

Ranní zprávy 23.8.2019: Po falešných kuřatech se v KFC zaprášilo, úspěch českého startupu a...

A invaze Američanů do Grónska. Je tady pravidelný ranní souhrn toho nejdůležitějšího z byznysu za předešlý den.

Dobré ráno! Ještě stále někdo pochybuje o tom, že trend veganství je neskutečně lukrativním byznysem? #KFC svá první testovací veganská kuřata vyprodalo za pár hodin a rostlinné napodobeniny masa od jeho dodavatele si už dnes můžete koupit i u nás. Pokud dnes hledáte novinku, která má potenciál v příštích letech zaplavit celý svět, právě se na ni díváte. Dokončete dnes všechno důležité, abyste o víkendu mohli bezstarostně odpočívat!

-----

Slova dne

Nebyl jsem tady, když jsme Anthonyho přijali, ale s jistotou vím, že jsme vše opravdu velmi pečlivě kontrolovali, abychom se ujistili, že se žádné informace, které Anthony mohl získat z Google - a že to rozhodně vypadalo, jako že si něco odnesl - do naší společnosti nedostaly.

Výkonný ředitel Uberu Dara Khosrowshahi včera přiznal, že to "rozhodně vypadalo", že si jeho bývalý zaměstnanec Anthony Levandowski od svého předchozího zaměstnavatele Google do Uberu přinesl klíčové informace o samořídících vozech. Levandowski kvůli tomu nyní čelí celkem 33 obviněním z krádeže obchodního tajemství. Uber již Googlu za tuto krádež v mimosoudním vyrovnání zaplatil 245 milionů dolarů (5,6 miliardy korun) a před svým letošním IPO přiznal, že ho zločiny jeho tehdy již bývalého zaměstnance Levandowskiho zřejmě budou stát dalších 127 milionů dolarů (téměř 3 miliardy korun), které opět poputují na adresu Googlu. Jako by těch problémů společnost neměla dost.

-----

Čísla dne

5

Mánie okolo "falešného" masa pokračuje. V úterním newsletteru byla řeč o tom, že jeden z průkopníků veganských náhražek masa, americká společnost #BeyondMeat, uzavřela dohodu s KFC, které mělo začít ve svých pobočkách v Atlantě testovat náhražky standardních kuřecích křidélek bez kostí a nugetek právě od Beyond Meat. První pobočka, která se rozhodla nekuřecí kuřecí zákazníkům nabídnout, zažila perný den. Veškeré rostlinné kuřecí pochoutky se totiž vyprodaly za pouhých pět hodin, přičemž chuťové buňky některých zákazníků byly na fůzi KFC a Beyond Meat ochotny čekat až čtyři hodiny. Netřeba dodávat, že oběma společnostem je jasné, že před sebou mají hit a pravděpodobně už plánují uvedení do prodeje na řadě dalších poboček.Mimochodem, pokud jste zvědaví, u Rohlik.cz a Košík.cz nebo v Makru už napodobeniny masa od Beyond Meat lze v sortimentu nalézt také. No a na akcie společnosti taky koukněte jejich zhodnocení od letošního #IPO na ceně 25 dolarů za akcii je velmi působivé (26. července cena dosáhla 235 dolarů za akcii), ale nyní zažily větší pokles (aktuálně k mání za 165 dolarů za akcii) a možná se pomalu nadechují k dalšímu růstu.

-----

Vítěz a poražený

NVIDIA +3,59 % (167.00 USD)

Technologický sektor byl včera druhý nejúspěšnější po průmyslu, když jako celek rostl o 1,79 %. Z ekonomických gigantů nejvíc rostl výrobce grafických karet #NVIDIA. Kromě drobného uklidnění v americko-čínské obchodní válce začíná pomalu a jistě vzrůstat poptávka po pokročilé AI technologii společnosti, která se stále více zajímá nejen datovým centrům, ale i výrobcům samořídících automobilů.

Best Buy-7.99 % (63.49 USD)

Americká maloobchodní společnost #BestBuy zaměřující se na prodej elektroniky má za sebou smíšený druhý kvartál letošního roku. Nepřesvědčivé výsledky navíc umocnila velmi slabým výhledem vývoje svých tržeb pro zbytek roku. Wall Street nebyla potěšena a tak hodnotu akcií také nepotěšila 

-----

Burza

#WallStreet se po maličkých denních růstech a přešlapování na místě odhodlala opět podívat do vyšších pater, a tak všechny hlavní index posílily o více než procento. #Cina již poněkolikáté zopakovala, že pokud bude mít Trump zájem, je připravena zahájit konstruktivní jednání o řešení současné ekonomické války. Směrem za americkými burzami se již konečně vydal i náš index #PX.

-----

Bleskově

Český startup #Mews, který vytváří platformu pro ubytovací zařízení, jež pomáhá se správou rezervací, přijímáním plateb, check-inů a dalších záležitostí spojených s ubytováním hostů, si z druhého investičního kola odnesl 33 milionů dolarů neboli 771 milionů korun. Do nadějné společnosti, která de facto vytváří komplexní technologickou náhradu za hotelovou recepci, nově vstoupí bostonský investiční fond #BatteryVentures, který již v minulosti poskytl investice společnostem #Apple, #Google či #Oracle.

V tuzemsku letos rostou nové #byty jako houby po dešti. Jen za prvních 6 měsíců letošního roku jich po celé zemi přibylo více než 19 tisíc, což je za poslední desetiletí rekordní tempo výstavby. I tak ale #stavebnictvi stále nestíhá poptávku pokrývat. Nejvyšší počet nových bytů (téměř 1000) bylo během 1. pololetí rozestavěno v Jihomoravském a Moravskoslezském kraji.

Americký prezident #Trump, možná lehce nechtěně, spustil svým zájem o akvizici Grónska v USA lavinu zájmu o tento ledový ostrov. Cestovní kanceláře nabízející zájezdy do Grónska hlásí meziroční růst návštěvnosti svých stránek o stovky až tisíce procent . Aplikace pro nákup letenek #Hopper zase spočítala, že počet lidí zajímajících se skrz ní o #Gronsko a spoje na ostrov z USA vzrostl na konci srpna o 337 %. Ostrovní zemi tak zcela nečekaně spadla do klína obrovská příležitost pro oživení svého cestovního ruchu a turismu.

-----

Chcete vědět víc?

Zaregistrovaní uživatelé dostávají tento newsletter s mnoha dalšími zajímavostmi (a kompletním titulkem) do svého emailu každé všední ráno v 7.00. Díky tomu získávají informační náskok a lepší orientaci v byznysu. Přidejte se.

#warengo #zpravy #byznys #newsletter

Hodnocení: +9
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.