3 minuty čtení

Jak CEO YouTube Susan Wojcicki omezuje čas před obrazovkou u svých 5 dětí?

Wojcicki svým dětem odebírá telefony, aby jim pomohla zaměřit se na "přítomnost".

Výkonná ředitelka společnosti YouTube #SusanWojcicki přiznala, že svým dětem odebírá jejich telefony a snaží se regulovat čas, který tráví před obrazovkami.

Wojcicki přitom paradoxně řídí online platformu, která je navržena k tomu, aby lidi udržela ke svému obsahu "přilepené" co nejdéle. Ve velkém rozhovoru pro The Guardian však přiznala, že je pro ni velmi důležité, aby se pět jejich potomků dokázalo soustředit i na "přítomnost".

"Lidé se musí naučit, kdy je nutné plně se soustředit na probíhající konverzaci a kdy je v pořádku jít a sledovat videa nebo se věnovat jiným aktivitám na internetu," řekla.

Podle ředitelky #YouTube může být odebrání telefonu efektivní. "Někdy všem svým dětem prostě telefony vezmu, zvlášť když jsme na rodinné dovolené, protože chci, aby spolu lidé interagovali. Takže jim je vezmu a řeknu: 'Dneska se všichni zaměříme na to, abychom byli v přítomnosti'.

V minulosti Wojcicki přiznala, že regulovat čas u obrazovky není u dětí vždycky zrovna jednoduchý úkol. Doma má celkem pět ratolestí od čtyřletého až po puberťáka na prahu dvaceti let a v roce 2017 pro Belfast Telegraph přiznala: "Odebíráním telefonů trávíme minimálně stejně tolik času, jako ostatní rodiče. Máme totiž pravidlo 'žádné telefony u večeře!'"

Cílem hlavní představitelky globální video platformy však není dělat svým dětem navždy četníka. Ráda by je naučila metody "sebekontroly", aby byly schopny být samy zodpovědné za to, kolik času na svých telefonech tráví.

"Televize byla to samé, když jsem vyrůstala já. Rodiče mě učili, že trávit čas před obrazovkou je samozřejmě zábava, ale je nutné držet ji v rovnováze se sportováním, školou, domácími úkoly, čtením a dalšími aktivitami."

Na dotaz, jak staré by dítě mělo být, než mu rodiče dají jeho první telefon, odpověděla, že věk okolo 11 let jí připadá smysluplný. "Nastávají momenty, kdy je náhle důležité, aby u sebe měly telefon. Myslím si, že přestup na druhý stupeň je dobrý moment, aby se začaly o telefonech a jejich používání učit, ale také aby pochopily, že jim telefon můžete v mnoha případech vzít."

Wojcicki není jediným CEO velké technologické společnosti, který se zapojuje do veřejné debaty o tom, jak hlídat čas před obrazovkou u dětí. CEO Snapchatu #EvanSpiegel v loňském roce prohlásil, že on a jeho žena Miranda Kerr k času před obrazovkou přistoupili jako ke kapesnému. Jejich sedmiletý potomek tak může každý týden u obrazovky mobilu, tabletu či jiného zařízení strávit přesně hodinu a půl (snad tento limit plánují s věkem zvedat, jinak bude mít ratolest brzy pod polštářem schovaný vlastní mobil).

Susan, Evanovi i vám bych samozřejmě také doporučil mobilní detox. Možná to dotáhnete až na těch 60 dní bez mobilu.

Hodnocení: +9
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.