4 minuty čtení

Bill Gates přiznal největší chybu, jakou kdy udělal (a stále jí lituje)

I když to leží přímo před vašima očima, nemusíte to kvůli způsobu, jakým přemýšlíte, vůbec vidět.

Všichni děláme chyby. A někdy jsou to pořádné chyby. Nebo si to o nich aspoň myslíme.

Možná si však po pár letech uvědomíme, že ona údajná obrovská chyba nás přivedla na novou cestu, která nás dovedla k úspěchům, o nichž jsme před tím ani nesnili.

Bill #Gates se však očividně přes svou největší chybu stále úplně nepřenesl. Zdá se, že někde uvnitř ho to stále trochu "žere".

Během nedávného byznysového eventu pořádaného společností Village Global se Gates rozhodl přiznat své největší přešlapy.

Mluvil o tom, jak byl #software - a především softwarové platformy - byznysem, kde vítěz bral vše.

Vysvětlil, jak věřil, že softwaroví inženýři se musí při rozjezdu svých společností maximálně obětovat, aby měli šanci dosáhnout velkého vítězství (jeho slova k tomuto tématu začínají zhruba okolo 11 minuty ve videu níže).

Pak řekl následující:

"Tou největší chybou je... jakýkoliv mismanagement, kterého jsem se dopustil, jež způsobil, že se Microsoft nestal tím, čím je dnes Android. Tím myslím fakt, že Android je standardní mobilní platformou - hlavní mobilní platformou mimo Apple."

To ještě nebylo všechno, Bill pokračoval:

"Je tady vedle Apple místo pro přesně jeden operační systém. Jaká je jeho hodnota? Ze společnosti G do společnosti M by putovalo 400 miliard dolarů."

Uff, Gates ani nedokázal vyslovit slovo "Google". Tak moc ho tohle selhání stále bolí.

Mohl se Microsoft opravdu utkat s Googlem a Applem?

Někomu může přijít myšlenka, že #Microsoft je přirozeným tvůrcem mobilní platformy vedle #Apple, nereálná.

Společnost se v té době ostatně místo přemýšlením nad mobily primárně snažila nacpat svůj software do chřtánu byznysu, ať už ho chtěl, nebo ne.

Naopak se jí příliš dobře nedařilo pochopit, co lidské bytosti chtějí, potřebují a především, cítí. Dnes je snadné podívat se zpět a říct, že na trhu měl být nějaký konkurenční operační systém.

Hlavní chybou Microsoftu bylo, že se příliš zaměřoval na svůj finanční růst a až na druhém místě o lidi.

Steve #Jobs byl v tomto směru mnohem intuitivnější a více se zajímal o to, jak lidé vnímají a fungují. Ano, chtěl vyhrát, ale chtěl vyhrát stylově, s krásným designem a emočním nádechem.

Když #Google vypustil svůj #Android, nešlo také rozhodně o žádnou společnost zaměřenou na pocity lidí. Ale Google byl stále schopen vidět a pochopit některé základní aspekty, které Apple dovedly k jeho úspěchu.

Google popravdě Android vlastně nevytvořil. V roce 2005 jeje koupil. Do té doby šlo o operační systém digitálních fotoaparátů, nikoliv mobilních telefonů.

Když přišla myšlenka přemístit Android na mobily, stal se základem jeho růstu fakt, že byl postaven na Linuxu. Vzhledem k tomu, že #Linux je open-source, mohl Google svůj Android s klidem nabídnout prakticky všem výrobcům telefonů na světě.

Tato strategie byla úplným protipólem přístupu Applu, který naopak budoval zcela uzavřený a plně kontrolovaný svět.

Mohl Microsoft přijít s podobně štědrou myšlenkou jako Google? Tehdejší firemní filozofie tomu příliš nenapovídá. Microsoft by se spíš pokusil vytvořit si vlastní zahradu obehnanou velkou zdí, do níž by byl vstup poctivě zpoplatněn.

Což by z něj pravděpodobně vedle #iOS a Androidu neudělalo příliš velkého konkurenta. Microsoft ostatně celou myšlenku chytrých telefonu a jejich potenciálu příliš dobře neuchopil.

Potvrdila to ostatně i nezapomenutelná reakce tehdejšího výkonného ředitele Steva Ballmera, když Apple vydal svůj první #iPhone.

Balmer se telefonu vysmál a označil jej jako "nesmyslný návrh". Podívejte se sami:

 

iPhone byl prý nesmyslně drahý a neměl šanci oslovit byznysové klienty, protože nenabízel klávesnici.

Bill Gates tak může být naprosto v klidu. On to nakonec nebyl mismanagement, spíš jenom nedostatečná představivost a #vize.

 

#podnikani

Hodnocení: +11
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.