2 minuty čtení

Podle vědců existují jen čtyři osobnostní typy, přičemž většina lidí patří do skupiny průměrných

Věčné téma, nad kterým filosofové, psychologové i personalisté dumají už tisíce let - jaké všechny osobnostní typy existují a podle čeho je identifikovat? Jak se ovšem zdá, byla to možná jen zbytečně nafouknutá bublina.

Zrovna nedávno jsem tu psal o MBTI typologii, která lidi rozděluje na 16 různých typů, přičemž se rozjela zajímavá diskuze o tom, zda je tento systém relevantní a jak moc moudré je se podle něj řídit. Osobně mi to přišlo poměrně užitečné, ale profesor Luis Amaral a jeho tým by se mnou dost možná nesouhlasili.

Skupina vědců z americké Severozápadní univerzity zkoumala obrovský vzorek více než 1,5 milionu lidí, se kterým jim pomáhal počítačový algoritmus, a došla k závěru, že lidé se dělí v podstatě jen na čtyři skupiny - sebestřední, vzory, odměření a průměrní. Není snad ani třeba dodávat, že drtivá většina populace se nachází v poslední zmíněné skupině.

Vědci vycházeli z pěti základních hledisek, kterými se řídí také #MBTI testy a mnohé další - neuroticismus, extraverze, otevřenost, přívětivost a svědomitost. Po analýze veškerých výsledků však vyloučili existenci více než čtyř základních osobnostních typů, které jsem zmínil výše. Jaká jsou tedy jejich specifika?

Sebestřední - Velmi extrovertní skupina lidí, která ovšem postrádá otevřenost, přívětivost a svědomitost. Bezohlední bankovní manažeři? Dost možná.

Vzory - jak název napovídá, jedná se o osobnosti doslova hodné následování. Nízký neuroticismus a vysoká úroveň všech ostatních hledisek. Ti nejlepší lídři.

Odměření - Psychicky stabilní osobnosti, které však nejsou příliš extrovertní. Často zakladatelé úspěšných startupů.

Průměrní - Naprostá většina populace, ve které stále všichni doufají, že jsou každý výjimečný a speciální. Bohužel, jak to vypadá, není tomu tak.

Podívejte se na video k výzkumu, kde vědci mluví o svých zjištěních:

 

#psychologie #osobnost #studie #veda

Hodnocení: +12
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Výborný článek, opět něco nového a odlišného co má význam, děkuji autorovi. Všem doporučuji vyplnit jejich test https://sapa-project.org - Čím více toho vyplníte tím přesnější výsledek testu bude (není lehké vydržet a věnovat se všem těm otázkám, ale zkuste to při nejmenším vydržet do 100+ otázek.) Poté zvolte "přeskočit na poslední stránku" až si budete myslet že máte dost. Prošel jsem 16personalities testem (MBTI) a prošel jsem i tímto - rozdíl mezi těmito testy je, že MBTI je více zaměřený na sebeurčení s pomocí osobnostních rolí (konec konců 16personalities to jasně definuje svým názvem) zatímco u sapa-project(kromě jiné co je v článku zmíněné) zde se dočkáte hlubší analýzy a můžete tak retrospektivně z analyzovat jednotlivé segmentace ("SPI-27" faktorů + "SPI-5/Big five") vašeho já. Krásně lze vidět v čem/jak se přibližujete k průměru či vybočujete. Potom zvažte sami kým jste.
    +3
  • To bude asi hodně lidí zklamaných :D
    +2