3 minuty čtení

Vybírat tým podle 16 osobnostních typů MBTI - ano, nebo ne?

Jak do svého týmu vybrat ideálního člena? Nebo jak se opravdu pochopit se svými přáteli či členy rodiny? Test 16 osobností může napovědět.

Přiznám se, že jsem nikdy nebyl příliš velkým fanouškem různých osobnostních testů, horoskopů a podobných rádoby ukazatelů, které se mi snaží říkat, s kým a jak si můžu rozumět. Prostě jsem spoléhal na vlastní intuici, někdy to vyšlo, jinde ne, ale přišlo mi, že to je nejrozumnější řešení.

Až nedávno mi kolega ukázal test MBTI, neboli Meyers-Briggs Type Indicator. Ten vymyslely a sepsaly v době druhé světové války dvě dámy, matka s dcerou, na základě poznatků z knihy C. G. Junga.

Chápu, většina z vás si teď asi říká, že sem objevil Ameriku, když tohle už je dávno známé. Ale já se o tyhle věci opravdu moc nezajímal.

Každopádně sem si na doporučení onoho kolegy zkusil udělat test tady: https://www.16personalities.com/cs

Zabere to pár minut a díky tomu, že v podstatě neexistují negativní výsledky, můžete odpovídat s klidným srdcem naprosto upřímně a rozhodně.

Mně vyšlo, že jsem Logik - INTP a ten popis sedí naprosto dokonale. Okamžitě jsem to poslal několika dalším lidem a jim vyšlo v podstatě taktéž přesně to, co je vystihuje. Trochu jsme se o tom pobavili a přišli na několik věcí, které můžeme v naší komunikaci a spolupráci zlepšit. Prostě hodně užitečné!

Všech 16 osobnostních typů přikládám na obrázku níže. 

16 osobnostních typů podle MBTI

Mnoho z vás už určitě tyhle věci zná a ťuká si na čelo, kde že jsem to posledních několik let žil, že jsem na to přišel teprve teď. No co, člověk se holt učí celý život. A někteří to možná ještě neznají a pomůže jim to, stejně jako to nyní pomáhá mně.

Nechci to samozřejmě nijak přehánět, ale dát tenhle test novému zaměstnanci v rámci pohovoru, abych si udělal přesný obrázek o tom, jestli a případně jak do našeho týmu zapadne, to mi přijde velmi užitečné a určitě to budu využívat. A co si budeme povídat, ani pro vztah to nemusí být úplně mimo. Samozřejmě s mírou!

Máte s tímto testem vlastní zkušenost? Jak vám to případně pomohlo/pomáhá? Nebo jste objevili nějaké jeho nedostatky?

Hodnocení: +80
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.