3 minuty čtení

Špatná zpráva pro manažery? Podle nové studie se jako lídr musíte narodit, vzdělávání nepomůže

"Jak být dobrým manažerem", "Jak se stát lepším lídrem", "Jak vést úspěšně tým"... Tato a mnohá další podobná témata jsou ústředním bodem tisíců a tisíců moudrých knih. Jenže nejsou tyto knihy náhodou úplně k ničemu?

Je to věčná otázka, která trápí firmy i jedince už od vzniku kapitalismu - je možné si vedoucí manažery vychovat, nebo je potřeba dobře vybrat ty, kteří se s darem vůdcovství narodili?

Společnost samozřejmě vždy ráda věřila a věří tomu, že i z kdejakého zakřiknutého a nezkušeného studenta se může správným vzděláváním a praxí stát suverénní a úspěšný šéf. Mnoho vydavatelů, organizátorů konferencí a školitelů na tom ostatně vystavělo byznys, ve kterém se ročně protočí miliardy dolarů. 

Jenže jak ukázala studie vědců z amerických univerzit v Houstonu a Illionois a z německé univerzity v Tübingenu, která zkoumala osobnostní vývoj více než 1700 lidí v průběhu 50 let, u většiny osob k žádnému rozvoji podobného typu nedojde.

16 versus 60? Většinou žádný rozdíl

Vědci z výše zmíněných univerzit udělali už v roce 1960 osobnostní testy na 1795 mladých lidech ve věku 16 let. Během těchto testů výzkumníci kromě jiného zjišťovali, jak tito lidé vnímají sebe jako lídry. 

Konkrétně měli dotazování odpovědět v rámci stupnice na tyto body: 1. Jsem lídrem ve své skupině, 2. Mám vliv, 3. Byl jsem zvolen na mnoho pozic, 4. Lidé mě přirozeně následují a 5. Rád činím rozhodnutí.

Po dalších 50 letech, tedy v roce 2010, se vědci k výzkumu vrátili a testovaných osob, tentokrát již v důchodovém věku, se ptali znovu.

A výsledek?

U celých 79 procent dotazovaných nedošlo během života k žádné změně, pouze 17 procent osob si bylo vědomo zlepšení svých schopností a u 4 % došlo ke zhoršení.

Co to znamená?

Samozřejmě není třeba z toho dělat unáhlené závěry a okamžitě se vzdát veškeré snahy o zlepšení svých manažerských schopností. Jedná se o průřez různorodou skupinou obyvatel a není tak zřejmé, kteří z oněch dotazovaných se o rozvoj svých schopností vůbec pokoušeli.

Přesto se jedná o signál, který by zejména firmy neměly brát na lehkou váhu. Vědci totiž v rámci průzkumu sledovali také další vlastnosti jako třeba sebedůvěru, schopnost socializace či spořádanost, přičemž u všech těchto hledisek došlo mnohem častěji ke zlepšení, konkrétně v průměru o 42 procent.

Dá se tedy říci, že studie ukázala jednu vcelku zřejmou věc - vůdčí schopnosti jsou jedním z nejnáročněji osvojitelných atributů, a pokud si budete vybírat nové členy do svého týmu, kteří by měli hned nebo časem převzít vůdčí roli, měli byste mnohem důkladněji koukat na předpoklady, které k této roli mají, a nikoli spoléhat na to, že se to časem naučí. Velmi pravděpodobně se to totiž nikdy nenaučí.

Lídry se lidé jednoduše spíše rodí, než že by se jimi stávali.

#leadership #management #osobnirozvoj #psychologie #studie

Hodnocení: +38
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.