3 minuty čtení

Kupte Amazon a Chewy, Snap a Netflix prodejte, tvrdí analytici banky Nomura

Připravit se na hrozící ekonomickou recesi, to je v těchto dnech nejčastější myšlenka investorů po celém světě. Analytici japonské banky Nomura dávají pár tipů, jak upravit své akciové portfolio.

Do kterých akciových titulů dnes vložit své těžce vydělané #peníze, abyste za pár měsíců nemuseli oplakávat dramatické ztráty? Nikdo samozřejmě nemá křišťálovou kouli, ale analytici banky #Nomura dávají pár tipů, které vychází ze zkušeností s předchozím ekonomickým propadem z let 2008 a 2009.

Jakmile přijde ekonomická #krize, dějí se tradičně dvě věci - utrácí méně zákazníci a zadavatelé inzerce. Silně ohroženou skupinou se v takovém okamžiku stávají obchodníci (e-commerce) a mediální platformy. Ne všichni hráči z těchto segmentů však podle Marka Kelleye a jeho kolegů dopadnou špatně, jak se totiž ukázalo v historii, některé firmy mohou být vůči dopadům krize téměř imunní, zejména pak ty, které mají buď dominantní postavení, nebo se zaměřují na úzký segment trhu.

Zajímavou sázkou by tak podle analytiků mohla být firma #Chewy, která prodává vše možné pro domácí mazlíčky. Společnost založená v roce 2011 vstoupila na #NYSE teprve před dvěma měsíci, její akcie však zatím nejsou nikterak velkým hitem, když se nyní nachází těsně pod upisovací cenou. To by se s příchodem krize mohlo změnit, protože právě segment s potřebami pro domácí mazlíčky se historicky ukázal jako velmi odolný vůči jakýmkoli ekonomickým propadům. Kdo by taky chtěl připravit o radost svého pejska nebo kočičku, že?

Na druhé straně však mohou z krize těžit i giganti jako #Amazon. Ačkoli poslední krize růst příjmů firmy trochu zmrazila, bylo to právě toto globálně vypjaté období, kdy společnost Jeffa Bezose ukrojila největší díl trhu tradičním kamenným prodejnám. A podle Kelleye by se stejný scénář opakoval i při další ekonomické krizi. Amazon by tak recese nejenom že neohrozila, ale ještě by z ní vyšel silnější, než kdy dřív.

Stejně jako Amazon, který je dominantním technologickým hráčem mezi obchodníky, by v případě krize byly v podobné pozici firmy jako #Facebook či #Google, na burze obchodovaný jako #Alphabet. I tyto firmy totiž v případě krize posilují na úkor tradičních mediálních platforem (tisk, radio atd.), ze kterých inzerenti stahují svou reklamu a snaží se investovat co nejefektivněji. 

Pokud ovšem firma ve svém segmentu nemá dostatečně silnou pozici nebo je dokonce ztrátová, měli byste se jejím akciím vyhnout, případně je nyní stále ještě výhodně prodat. Analytici jako příklady uvádí #Netflix a #Snap. Obě firmy jsou stále ve ztrátě a na svých trzích svádějí tvrdé boje s mnohem silnějšími hráči. Netflix čeká od podzimu tuhý boj s giganty #Apple, #Disney či nově vzniklou #ViacomCBS, Snapchat zase bojuje o reklamní příjmy s již zmíněným Facebookem či Googlem. V případě krize tak mohou tyto firmy nebezpečně "krvácet". A stejně tak váš účet.

Hodnocení: +11
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.