6 minut čtení

5 důležitých oblastí, ve kterých úspěšní lídři poráží ty průměrné

Být dobrým a schopným lídrem je pro podnikatelský úspěch esenciálně důležité, o tom není třeba polemizovat. Ne každý však má to štěstí, že se narodí s přirozeně vůdčí intuicí. Na které oblasti tedy dávat pozor při svém manažerském rozvoji?

To, kolik hodin trávíte v kanceláři, není pro váš konečný úspěch vůbec směrodatné. Stejně tak, jako mnoho dalších detailů, kterými se někteří ambiciózní lidé zbytečně zabývají, když hledají svou cestu na vrchol.

Existuje však 5 velmi důležitých oblastí, ve kterých se mohou naplno projevit vůdčí schopnosti. A nebo neschopnosti, podle toho, kdo se v dané situaci ocitne. Nejedná se přitom o nějakou složitou problematiku, ale často spíše elementární schopnosti, které si může osvojit každý, kdo má při cestě nahoru otevřené oči.

Pokud chcete ve své pozici dosahovat velkých výsledků, dávejte si při práci pozor na těchto 5 oblastí:

1. Žádný multitasking

Je to možná s podivem, ale stále ještě existuje mnoho lidí, kteří se snaží stihnout co nejvíc aktivit v co nejkratším čase, a to tak, že jich dělají jednoduše několik najednou. 

V praxi to vypadá tak, že daný člověk začne psát důležitý email, po chvilce přestane, aby odpověděl na telefonát, při jehož vyřizování přemýšlí nad pokračováním emailu. Následně se vrátí k emailu, aby po pár větách odběhl na poradu, na které vnímá jen tak napůl, protože znovu přemýšlí nad pokračováním emailu. Z porady tak nemá téměř nic, ani výsledný email však kvůli chybějícímu flow za moc nestojí.

Takový pracovní styl nejenom že nevede k dobrým výsledkům, ale je zaručenou cestou ke stresu a vyhoření. Ti nejúspěšnější tohle moc dobře vědí a multitaskingu se proto velkým obloukem vyhýbají. I vy si v průběhu dne často opakujte: "Na které jedné konkrétní věci nyní pracuji?" A pokud se náhodou při multitaskingu přistihnete, okamžitě se vším přestaňte a v klidu si promyslete, jak budete postupovat.

2. Ráno moudřejší večera

Víte, proč si Jeff Bezos, zakladatel Amazonu a nejbohatší člověk světa, plánuje ty nejdůležitější meetingy na 10. hodinu dopoledne? Protože zná tajemství moudrého rozhodování. Mnoho studií už potvrdilo, že s přibývající únavou se člověk rozhoduje čím dál hůře a dělá chyby. A takové chyby by Bezose nedostaly tam, kde je dnes.

Proto i vy využijte toto jednoduché pravidlo a veškeré důležité schůzky, porady či telefonáty si plánujte na dopoledne, kdy za sebou máte vydatný spánek a spoustu energie. A pokud se vám stane, že musíte na důležitou poradu či schůzku v odpoledních hodinách, nebojte se využít krátkého dvacetiminutového zdřímnutí, které občas také dokáže se zásobou energie zázraky.

3. Bez emocí

Pokud nepatříte mezi úzkou skupinu populace, které se říká psychopati, těžko se emocím v pracovním prostředí ubráníte. I když se budete snažit sebevíc, často se objeví něco nebo někdo, kdo se rozhodne troch zamávat s vaší jinak poklidnou náladou. A je jedno jestli se naštvete, nebo budete šťastní, ale pokud byste se chtěli v daný moment rozhodovat, nemuselo by to dopadnout dobře. 

Jistě znáte tradiční praxi v japonských korporacích. Ti nejdůležitější lidé na poradách často mlčky sedí a nechávají mluvit své podřízené, přičemž na konci nepadne žádné rozhodnutí ani dohoda. Proč? Jednoduše proto, aby se nerozhodovali unáhleně v zápalu jednání, ale až po zralé úvaze s klidnou myslí. 

A vy byste k tomu měli přistupovat stejně - neposílejte emaily, když jste naštvaní, neuzavírejte dohody, když jste šťastní. Emoce jsou při rozhodování vaším velkým nepřítelem, nedovolte jim zvítězit.

4. Ať každý promluví

Vědci z americké Severozápadní univerzity přišli se studií, která zjistila, že na jakkoli velké poradě zabere více než 70 % času diskuze tří lidí. Možná to znáte z vlastní firmy, na poradě jsou vždy někteří akčnější, jiní se zase krčí v rohu a do diskuze se příliš nezapojují. Jenže to je velká chyba, vedoucí manažer kvůli tomu může přicházet o cennou zpětnou vazbu a nápady.

Úspěšní lídři si moc dobře uvědomují, že ne každý jedinec má extrovertní dar, který mu umožňuje mluvit kdykoli a kdekoli. Je společnosti je spoustu introvertů, kteří mají skvělé a přínosné nápady, ale nikdo se jich na to nezeptá. Dobrý lídr proto umí komunikovat se všemi lidmi kolem sebe a díky tomu má dostatečně kvalitní zpětnou vazbu a nápady, které mohou vést k větší prosperitě jeho firmy.

5. Umění vypnout

Je velmi důležité umět vidět věci z nadhledu. Dokázat se podívat na svůj tým a svou firmu z pohledu třetí osoby. Jenže to je velmi těžké, když je člověk v jednom kole. Pokud manažer od rána do večera řeší procesní věci, nemůže firmu posouvat kupředu dostatečně rychle. Pokud vůbec.

Jako příklad nám může posloužit dnes druhý nejbohatší člověk světa a zakladatel Microsoftu. Bill Gates proslul tím, že si v dobách rozvoje své firmy bral dvakrát do roka týdenní volno. Toto volno však netrávil s přáteli na pláži, ale v roubence schované v lesích poblíž jeho rodného Seattlu. Během tohoto týdne se vždy úplně odpojil od okolního světa a jen přemýšlel a psal poznámky. Díky tomu dokázal vidět věci z úplně jiného úhlu a po svém návratu mohl ihned začít s realizací nových nápadů, které z Microsoftu udělaly tak úspěšnou firmu.

Buďte lepším lídrem

Jak vidíte, nejedná se o nějaké nedostupné schopnosti, kterými by se mohlo pyšnit jen pár vyvolených. Pokud si v těchto pěti bodech budete do budoucna dávat dobrý pozor, můžete od sebe i od svého týmu očekávat mnohem lepší výsledky.

Hodnocení: +33
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.