2 minuty čtení

Jak si prodloužit svůj podnikatelský život? Pijte každý den kávu

Ačkoli existují výjimky, káva bývá často nedílnou součástí života podnikatele. Je to pomocník, díky kterému jsme často schopni dokončit náročné projekty či zvládnout dlouhé porady. Není však pracovní tempo založené na pití kávy nebezpečné? Nejen že pravděpodobně není, Vědci z univerzity v Southamptonu si dokonce myslí pravý opak.

Pokud pijete každý den 3 až 4 šálky kávy, máte velkou šanci, že budete žít déle, nežli vaši přátelé, kteří kávě neholdují. Přesně na tom se shodli vědci ze Southamptonské univerzity

První výsledky vypadají dobře

Jedná se zatím o prvotní výsledky a pro konečný verdikt bude potřeba provést ještě mnoho testů a studií. Výzkumníci britské univerzity však vycházeli z více než 200 již provedených testů a studií, které se vlivu kávy na lidské tělo přímo i nepřímo věnovaly.

Už nyní však dokáží vědcí s velkou pravděpodobností potvrdit, že káva má na tělo mimořádně pozitivní účinky v rozumném množství, kdy pomáhá minimalizovat šanci na onemocnění některými druhy rakoviny, cirhózou jater či demencí. V dalších fázích se budou snažit ověřit, zda pití kávy ve větším množství může skutečně přispět k delšímu životu. Podle prvotních výsledků by to tak skutečné mohlo být.

Jedno karamelové latté, prosím…

Jediný problém, který u pití kávy vědci spatřují, je v jejím stylu spotřeby. Káva je jedním z nejkonzumova­nějších nápojů na světě a díky její popularitě se lidé snaží vymyslet, jak si její pití zpříjemnit. Kouření cigarety spolu z pitím kávy snad ani netřeba zmiňovat. Pro zdraví však nejsou vhodné ani různé sladké verze s cukrem či šlehačkou.

Vědci také doporučují, aby lidé nebrali kávu jako spásnou součást svého zdravého životního stylu. Nebo jako svou hlavní zbraň proti nemocem. Pokud však máte kávu v oblibě a dáte si denně 3 až 4 šálky opravdu kvalitní kávy bez dalších přísad, nemáte se čeho obávat, spíše naopak.

Pokud vás zajímají konkrétní detaily studie, najdete ji na stránkách BMJ

Hodnocení: +11
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.