3 minuty čtení

Sankcí se nebojí, na přeprodeji instagramových účtů už vydělal přes 3 miliony

V dnešním světě internetu existuje spoustu způsobů, jak vydělat peníze. A tento nevypadá příliš složitě. Má však svá rizika.

V tradičním byznysovém světě existují investiční #firmy, které rády kupují podniky ve špatné kondici nebo už přímo v bankrotu. Takovou firmu koupí za velmi nízkou cenu, aby následně provedly restrukturalizaci a znovu fungující podnik se ziskem prodaly. Pokud jednou máte tolik potřebné know-how, je to relativně snadno replikovatelný byznys.

A přesně to se nyní děje také na Instagramu...

Instagramová restrukturalizace

Třiadvacetiletý Ramy Halloun si z přeprodeje instagramových účtů udělal v podstatě fulltime kariéru. Před čtyřmi roky rozjel stránky TooFame.com, kde si může kdokoli koupit instagramové účty s údajně reálnými sledujícími a historií.

Samotný Halloun dělá svůj byznys přesně jako ony zmíněné investiční firmy. Vyhlédne si nějaký tématický účet, typicky třeba o cestování, fitness, autech apod. (nikdy osobní účet, kde se nedá tématicky navázat), a zkusí se spojit s majitelem, aby s ním probral možnost odkupu. 

Pakliže je majitel ochoten prodat za rozumnou částku, často v řádu nižších stovek dolarů, Halloun účet koupí a dá se do "restrukturalizace". Přesně podle svého know-how upraví popisek stránky, případně název a logo, a začne přidávat příspěvky. Díky svým zkušenostem už ví, jaký typ příspěvku bude mít kýžený virální efekt, takže v relativně krátkém čase začne nabírat nové sledující.

Jakmile se díky této strategii dostane na mnohem vyšší počty sledujících, účet nabídne k prodeji. Ačkoli nejvyšší částka, za kterou doposud nějaký účet prodal, je pouze ve výši 2700 dolarů, je pro něj důležitá úspěšnost a pravidelnost, díky které už si přišel na více než 120 tisíc dolarů. Vydělat 30 tisíc dolarů ročně něčím takovým, to nevypadá jako špatný #byznys, že?

Co na to Instagram?

#Instagram se na to samozřejmě tváří nelibě a přímo ve svých obchodních a uživatelských podmínkách jasně říká, že v případě odhalení obchodování s účtem může být tento účet okamžitě zablokován/smazán.

Jenže realita je trochu jiná. Ačkoli třeba právě na stránkách TooFame.com se dozvíte přesný název účtu a vše je tedy poměrně snadno odhalitelné, ke smazání většinou nedojde. Samotný Halloun médiím řekl, že byl svědkem něčeho takového pouze párkrát.

I tak se může jednat o riskantní byznys. Pakliže Instagram v boji proti obchodování s účty přitvrdí, může se stát, že o své investice šmahem přijdete. 

Každopádně, pokud vás Instagram baví a víte jak pracovat s followery, nebojte se to zkusit. Co jsem koukal, tak v Česku se účty prodávají na Bazoši, Stovkomatu či Webtrhu, ale nemám pocit, že by to někdo dělal systematicky. Pokud o něčem takovém víte, napište do komentářů!

Hodnocení: +10
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.