3 minuty čtení

Jak rozjet milionový byznys? Zakladatelé Ben&Jerry´s si vystačili s korespondenčním kurzem

Desítky knih o podnikání a osobním rozvoji, konference o marketingu, studium školy kvůli MBA titulu, networking s "těmi správnými lidmi"...dnešní podnikatelé se zkrátka snaží nepodcenit sebemenší detail. Jenže, není to náhodou všechno zbytečné?

Tuhle zmrzlinu určitě moc dobře znáte. Vypadá ohromně lákavě, ale při pohledu na cenu vás popadnou mdloby. Nakonec si ji přecijen koupíte, abyste měli pěknou designovou fotku na #Instagram, ale starý dobrý polárkový dort by na jazyku nepochybně udělal podobnou práci. Chápu, ten není #FairTrade, ale to není podstatou článku.

Zajímavé ovšem je, jakým způsobem rozjeli Ben Cohen a Jerry Greenfield svůj byznys na konci sedmdesátých let, aby ho o 22 let později prodali gigantovi #Unilever za pěkných 326 milionů dolarů.

Umělec, doktor a zmrzlinový kurz

Ani jeden z budoucích milionářů neměl byznysové zkušenosti nebo vlohy po svých předcích. A dlouho vlastně ani myšlenky na to, že by s něčím prorazili. Ben si chtěl vydělávat jako umělec a Jerry snil o kariéře doktora. Jenže když se obě cesty ukázaly jako nerealizovatelné, rozhodli se dlouholetí kamarádi z dětství zkusit štěstí ve vlastním byznysu.

Nejdříve přemýšleli o byznysu s bagetami, jenže když si spočítali celkové náklady na prodejnu a výrobu baget, uvědomili si, že nemají dostatek financí. Museli začít s něčím mnohem jednodušším. A tak přišla na řadu #zmrzlina.

Jenže ani zmrzlina není jen o zmražení ochucené vody (haha), ale jedná se o sofistikovaný proces, na jehož konci by měl být lahodný a zdravotně nezávadný kopeček v kornoutu. Jak se tento proces naučit? Ben a Jerry zvolili nejefektivnější cestu - korespondenční kurz výroby zmrzliny, který zašťiťuje Pensylvánská státní univerzita od roku 1925. Za pět dolarů dostali poštou studijní materiál a následně na dálku prošli testem. Velmi náročné, že?

Know-how z pošty a 12 tisíc dolarů

Aby to však nevypadalo tak jednoduše, Ben a Jerry si vytvořili také kvalitní podnikatelský základ. Na poště tehdy prodávali speciální brožury o podnikání - jak vést účetnictví, jak pracovat s #cashflow apod.. Začínající podnikatelé tak nakoupili pár těchto brožur po dvaceti centech a načetli vše potřebné. Času to pravděpodobně moc nezabralo.

Posledním krokem pak bylo poskládání 12 tisíc dolarů, přičemž každý z nich dal 4 tisíce a banka přidala zbývající 4. V roce 1978 si konečně Ben a Jerry otevřeli obchod se zmrzlinou u benzinové stanice.

Že by však už tehdy tušili nebo plánovali budoucí ohromný úspěch? Ani náhodou! Možnost, že přežijí první rok, prý brali jako velmi nepravděpodobnou. A pokud by se jim něco takového opravdu podařilo, byli připraveni po pár letech obchod prodat, koupit si náklaďák a jezdit křížem krážem po Spojených státech. 

Osud tomu však chtěl jinak. Zmrzlina si okamžitě získala na oblibě a mladým podnikatelům rostoucí úspěch zachutnal. Postupně tak firmu rozšiřovali a v roce 1984 s ní vstoupili na burzu. A nakonec, jak už bylo zmíněno výše, v roce 2000 svůj byznys prodali Unileveru.

Příběh #BenJerry je tak krásnou ukázkou toho, že k podnikatelskému úspěchu nejsou potřeba žádné složité cesty a nepřeberné množství vzdělávacího materiálu. A vlastně ani přehnané snění o vybudování bilionové korporace. Často si vystačíte s tím, že jen každý den děláte poctivě to, co máte rádi.

Hodnocení: +11
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Pěkný příběh, ale neřekl bych, že stačí jen dělat poctivě to, co máme rádi. Mnohdy je důležitější dát o sobě vědět správné cílové skupině.
    +3
    • To je jasné. Jde o to, že když člověk každý den dělá poctivě to, co má rád a co ho baví, tak má větší šanci všimnout si příležitosti, jak tuto cílovou skupinu oslovit.
      +1