3 minuty čtení

Řekněte Sears, vyletí Lampert.

Jeden z nejstarších retail obchodů, který vznikl už v roce 1893 zažil lecos, ale tento moment můžeme přirovnat k záchraně života transplantací srdce. Bankrotující firmu přebírá její ex-ceo Eddie Lampert.

Sears Holding Company vznikl spojením obchodních řetězců K-mart a retail obchodů Sears. Z původního malého hodinářství Richarda Warrena Searse se stal po více jak sto letech koglomerát útočící na hmatatelný americký sen. V dobách největší slávy nesl název Sears Tower i největší stavbu ve státech, přesněji v Chicagu (dnes Wells Fargo Tower). 

V posledních letech zažívala společnost spíše příběh z American psycho story. American dream se vzdaloval jako světelné roky a společnost podala i návrh na ochranu před věřiteli. Bankrot čekal na společnost jako zubatá u pokladen. 

Jenže tu vyskočil Eddie Lampert se svou nabídkou 4,5 miliardy dolarů za okamžitý odkup společnosti včetně majetku. A majetku v portfoliu holdingu je vskutku požehnaně. Obchodní centra, retail parky či samostatné obchody ve více jak 3,500 lokalitách v USA. 250,000 pracovních míst. Navíc Lampert je i důležitým akcionářem společnosti, ale jeho nabídka nepřesvědčila. Zdálo se, že je lepší majetek zlikvidovat, drobně vyplatit ztráty věřitelům, utřít slzičku a vydat se novou cestou za duhou. Eddie má očividně ale tvrdší oříšek na krku, proto vytáhl novou protinabídku za 5,2 miliard dolarů. Touchdown, potvrzeno. 

A dál? 

Eddie má velkolepé plány, které ale asi obyčejné lidi dost naštve (hovorově bych řekl asi o dost tvrdší termín). Přežije jen 45.000 pracovních pozic, nechá se otevřených asi 223 obchodů Sears a 202 K-martů. Zbylý majetek se rozprodá či pronajme, umoří se dluhy holdingu a žačne se lépe investovat. Nejspíš i Eddie vyhledá i nového CEO a nechal se citovat, že by Sears měl v budoucnu konkurovat Amazonu. Jak růžové že? Zpět ale nohami na zem, alespoň jednou. Bude se muset vyřešit problém u 200.000 propuštěných zaměstnanců, co budou Eddieho chtít pokousat jak zombies z Walking Dead a věřte mi, že je to fakt hodně lidí a problém se objeví i na půdě senátu. Možná ho bude řešit i ten blonďatý pán, pokud nebude mít lepší věci na práci. Třeba jako stavět zeď. 

Moje obchodní pozice je nákup akcií za 1.04 dolarů/kus. Nakoupil jsem po nabídnutí nové nabídky od Eddieho. Jsou i tací střelci, co nakoupili už za 50 centů/kus. To už je na můj styl těžkej gembl, ale zaslouží asi bobříka odvahy v doprovodu písně od 50 centa - Hustler's Ambition. 

K dnešnímu dni (tedy 12.2. v 7:15pm) je cena 1.90 dolarů/kus. Pro mne tedy něco nad 80% zhodnocení za pár dní. Obchoduji na eToru, níže posílám odkaz, kde mne můžete i kopírovat. Dále držim akcie Amazon, Delta Airlines, Dropbox a Sony. 

Grandberg eToro

informace čerpány z The Wall Street Journal, USA Today a CNBC. 

Hodnocení: +6
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Mě tak napadá, dopadlo už nějak to vyšetřování? Mám pocit, že tam bylo podezření na dost nekalé praktiky právě ze strany Lamberta a on si jako podmínku záchrany dával to, že vyšetřování skončí :))
    0
    • wow, tak o tom vubec nevim :D Zkusim to nekde vyhledat, ale ono obecne se o tom pomalu nikde nepíše. Ja než jsem otevřel pozice tak mi s hodnotou majetku pomahala tetička wikipedie, což fakt nabídne hrubej odhad, natož nějakej skandal ohledně praktik.
      0
    • ale diky za podnět :)
      0
    • No tak ono celkově, když se z hlavního akcionáře a CEO stane postupně nenápadně největší věřitel, kterej navíc rozprodá nemalou část majetku firmám na sebe napojeným, tak to vždycky vzbudí trochu podezření :D Vím, že tam nějaké vyšetřování běželo, ale od zamítnutí té první nabídky jsem to nesledoval
      0