3 minuty čtení

Další úspěch pro čtyřdenní pracovní týden. Zkusíte to také?

Čtyři dny v práci, tři dny volna, sen asi každého zaměstnance. Ale jaký dopad má tento benefit na zaměstnavatele? Firmy po celém světě to pomalu začínají testovat a první výsledky vypadají pozitivně.

Přestože první myšlenky podnikatelů nepochybně protnou slova jako neefektivní, drahé či lenost podporující, je potřeba se na to jako správní inovátoři koukat z experimentálního hlediska.

Jeden takový experiment před nedávnem provedla firma Perpetual Guardian, která se věnuje správě rodinného majetku. Tato společnost s více než 240 zaměstnanci testovala čtyřdenní pracovní týden po dobu dvou měsíců. Celý březen a duben tak zaměstnanci místo 40 hodin pracovali pouze 32 hodin týdně. Firma navíc najala dva specialisty, kteří na experiment dohlíželi a studovali dopady.

I kdyby se experiment nezdařil, dva přínosy byly jisté od začátku – nižší účet za elektřinu a co je hlavní, globální publicita.

Jak však uvedl NY Times, výzkumníci přišli s velmi pozitivními výsledky. „Zaměstnanci byli nejen kreativnější, ale zlepšila se i jejich dochvilnost při příchodu do kanceláře, zkrátili si přestávky a z kanceláře neodcházeli před dokončením důležitých úkolů,“ řekl jeden z výzkumníků médiím. Neznamenalo to však, že by zaměstnanci byli pod větším stresem, naopak, hladina stresu poklesla o 7 % díky tomu, že měli zaměstnanci více času na svou rodinu a koníčky. Do práce tak chodili odpočatí a plní energie.

Smlouva na úkoly, ne přítomnost v kanceláři

Nápad na čtyřdenní pracovní týden vzešel od samotného zakladatele firmy, Andrew Barnese, který se v jedné studii dočetl, že zaměstnanci tráví v práci produktivně maximálně 3 hodiny každý den. V tu chvíli se rozhodl pro experiment, při kterém sice budou zaměstnanci pracovat 32 místo 40 hodin, ale plat jim zůstane stejný.

„Ukázalo nám to také nový pohled na přijímání zaměstnanců. Personalista by se s adeptem neměl bavit o délce pracovní doby, ale o úkolech, které od něho firma bude očekávat. Protože jinak adeptovi vlastně říkáte, že nevíte, co přesně od něj chcete, takže ho zatím budete platit za to, že se ukáže v kanceláři,“ řekl Andrew Barnes s tím, že ihned po experimentu navrhl představenstvu Perpetual Guardian, aby se čtyřdenní pracovní týden stal standardem. To mu nyní vyšlo vstříc.

Každý z 250 zaměstnanců firmy si tak nyní může vybrat, zda chce přejít na čtyřdenní pracovní týden. Najdou se však i tací, kteří nechtějí svůj režim měnit, těm je nabídnuta alespoň upravená pracovní doba, aby se například vyhnuli dopravní špičce.

Hodnocení: +5
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.