3 minuty čtení

Gatesova oblíbená kniha a pět důvodů, proč žijeme v nejlepší době lidské historie

"Moje nová nejoblíbenější kniha," napsal Bill Gates na začátku loňského roku na svůj blog a sepsal velmi pozitivní recenzi na knihu Enlightenment Now od Stevena Pinkera.

Gates se přiznal, že doposud byla jednou z jeho nejoblíbenějších knih jiná publikace od Stevena Pinkera - The Better Angels of Our Nature (V Česku "Lepší andělé naší přirozenosti" - vydání se připravuje). Ta pojednává o tom, že svět je dnes skutečně mnohem lepším místem k životu, než tomu bylo před několika staletími, což dokládá mnohými statistikami.

Novější kniha s názvem Enlightenment Now je však podle Gatese ještě lepší. Spoluzakladatel Microsoftu dokonce říká, že to je jako ta předešlá kniha na steroidech.

Kniha Enlightment Now čtenáři ukazuje, že díky rozumu, vědě a humanismu dnes lidé žijí mnohem delší, kvalitnější a bohatší život, než tomu bylo kdykoli v minulosti. Nemohu tu udělat přímo recenzi, protože jsem knihu zatím bohužel nečetl, ale zaujalo mě pět bodů, které z knihy jako ty nejzajímavější vytáhl Bill Gates.

5 nejlepších pozitivních faktů podle Billa Gatese:

  1. Dnes je 37krát menší pravděpodobnost, že vás zabije blesk, než tomu bylo na přelomu 19. a 20. století - a není to proto, že by dnes bylo méně bouřek. Je to proto, že dokážeme lépe předpovídat vývoj počasí, máme mnohem lepší znalosti přírody a také mnohem více lidí dnes žije ve městech.
  2. Čas věnovaný praní prádla se snížil z 11,5 hodiny týdně v roce 1920 na 1,5 hodiny týdně v roce 2014. Gates píše, že to možná může znít v porovnání s jinými globálními tématy triviálně, ale to, že lidé s rozvojem pračky získali polovinu jednoho dne týdně navíc má na ekonomiku i kvalitu života nesporný vliv.
  3. Je mnohem menší pravděpodobnost, že zemřete v práci. Ačkoli i dnes ročně ve Spojených státech zemře kolem 5 tisíc lidí při výkonu zaměstnání, v roce 1929 to bylo mnohem horší. Ačkoli tehdy v USA žily sotva dvě pětiny dnešního počtu obyvatel, v práci ročně zemřelo přes 20 tisíc lidí. Bralo se to jako daň za možnost vydělávat. 
  4. Průměrné globální IQ se s každou další dekádou o 3 body zvyšuje. Lidé jsou jednoduše čím dál chytřejší, a to nejenom díky kvalitnímu vzdělávání, ale také lepší stravě a životnímu prostředí. Lidský mozek získává z okolního světa mnohem více impulsů, než tomu bylo dříve, a je tak schopen se už od narození rychleji vyvíjet.
  5. Válka je ilegální. Dnes nám to přijde automatické, ale před vznikem OSN v roce 1945 neexistovala žádná instituce, která by mohla zabránit válečnému střetu mezi mocnostmi. Ačkoli menší konflikty i nadále existují, ukázalo se, že hrozba ekonomických a politických sankcí jako prevence funguje spolehlivě.

 

Gates se také zmiňuje o tom, že se mnohokrát podivuje nad tím, proč si jako společnost neustále na něco stěžujeme. Varuje sice před příliš "růžovým" viděním světa, ale podle něj by se každý člověk měl kolem sebe dívat mnohem pozitivněji. To, že žijeme v nejlepší době lidské historie, totiž není zbožné přání, ale prostý fakt a realita.

#gates #inspirace #kniha

Hodnocení: +12
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.