3 minuty čtení

Předcházení proleženin

Umělá inteligence - předcházení proleženin v nemocnicí

Umělá inteligence může pomoci předcházet proleženinám v nemocnici

OdLukáš Malý

-19. 7. 2019

Umělá inteligence může pomoci předcházet proleženinám v nemocnicích. Analýzu snímků pacientů testuje společnost GoodAI a Nemocnice Na Bulovce, která o projektu dnes informovala v tiskové zprávě. Proleženiny nebo dekubity jsou častým problémem dlouhodobých pacientů v nemocnici. Vznikají nejčastěji v místech, kde na kůži při ležení či sezení tlačí kost, jako jsou paty, boky, lokty nebo lopatky.

Projekt na základě metod hlubokého učení předvídá pravděpodobnost vzniku dekubitů u pacientů a pečujícímu personálu umožňuje podniknout preventivní opatření. Nad lůžkem pacienta je umístěná kamera, v noci s ultračerveným osvětlením. Kromě proleženin by měla odhalit i riziko pádu z postele.

„Umožní nám zkrátit dobu hospitalizace a rekonvalescence a zachová kvalitu života, která je při léčbě dekubitů u jedinců významně snížená,“ uvedla lékařka Nemocnice Na Bulovce Lívia Večeřová. Pacient podle ní musí s monitoringem podepsat souhlas, dodržují se tak i zásady ochrany osobních údajů, protože snímky nejsou nikdy ukládány ani zobrazovány, využívají se jen k analýze polohy pacienta.

„Řešení by následně dokázalo upozornit pečující personál na pacienty vystavené riziku a pomoci zdravotnickému personálu určit efektivní intervaly a postupy pro polohování pacientů a ukotvit je v ošetřovatelském manuálu,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí nemocnice Simona Krautová.

Po pilotních testech chce firma testovat nápad v dalších nemocnicích, domech s pečovatelskou službou nebo zařízeních dlouhodobé péče.

U starších pacientů mohou proleženiny vzniknout už za několik hodin. Dlouhodobý tlak omezí cirkulaci krve, tím se sníží přívod kyslíku a živin do tkání. Nejčastěji se dekubity vyskytují u pacientů, kteří nemohou sami změnit polohu a většinu času tráví ve vynucené poloze na lůžku.

V současné době se riziku nemocnice snaží předcházet speciálními matracemi i větší péčí personálu, který pomáhá pacientovi častěji změnit pomohu. Personálu je ale obecně v nemocnicích nedostatek. Podle průzkumů postihnou proleženiny asi pět procent všech pacientů. Od počátečního zarudnutí může postupovat přes puchýře či krátery v kůži až po nebolestivé odumření kůže a záněty kostí a kloubů.

 

Hodnocení: +1
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.