2 minuty čtení

Bill Gates to říká jasně: Pokud to s úspěchem myslíte vážně, zapomeňte na víkendy a dovolenou

Podnikání možná na první pohled působí idylicky, ale ve skutečnosti je to každodenní tvrdý boj a odříkání. A Bill Gates, dnes druhý nejbohatší muž světa, o tom něco ví.

Budovat svůj startup přes týden, o víkendu jezdit na výlety a jednou za čas na delší dovolenou, a při tom všem doufat, že se právě vaše firma stane globálně úspěšnou? Asi neexistuje naivnější představa. 

Pokud budujete tradiční firmu, bude to od vás žádat mnohem víc, než jen osmihodinovou práci od pondělí do pátku. To potvrzuje také Bill Gates, který ve svých dvaceti letech začal budovat technologický kolos jménem Microsoft. 

Co k tomu legendární podnikatel říká?

"Je pravdou, že jsem tehdy nevěřil na víkendy. Nevěřil jsem ani na dovolené. Znal jsem zpaměti poznávací značku každého zaměstnance, takže bych vám byl klidně schopen přesně říct, jak kdo přicházel a odcházel z práce. Každý den," svěřil se Gates na nedávné konferenci se svou tehdejší pracovní morálkou.

Ačkoli dnes už Gates dokáže díky své pozici pravidelně odpočívat a tvrdou práci nedoporučuje každému, stále tvrdí, že pro úspěch firmy je počáteční obětavost rozhodující. A za svým tehdejším přístupem si stojí.

"Je to sice radikální pohled, ale podle mě je nezbytné v prvních letech projektu přinášet opravdu velké oběti, zejména pokud vyvíjíte něco nového a potřebujete si rychle ověřit, zda to bude fungovat," vysvětlil známý miliardář.

Historky o tom, jak dvacetiletý Gates pracoval klidně i tři dny v kuse, aby se následně schoulil na podlaze v kanceláři a trochu se prospal, než ho nad ránem vzbudí asistentka, jsou dnes už legendární. Není však žádných pochyb o tom, že nadanému inovátorovi tento přístup přinesl nejen velké bohatství, ale také osobní naplnění, štěstí a možnost pomáhat měnit svět k lepšímu.

#gates #billgates #inspirace #uspech #hardwork #psychologie #podnikani

Hodnocení: +66
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.