5 minut čtení

Vědomý leadership aneb typologie osobnosti jako nástroj pro vedení lidí

Žijeme v roce 2019 a i přesto se mnozí z vás stále setkávají s přístupem a vedením „na každého stejně“. Velkou mírou tomu pomohl MLM a korporátní svět.

Je to paradox, ale již v roce 1921 známý psycholog Carl Gustav Jung poukazoval na rozdílnosti v lidské psychice a v tom, jak jednotlivé typy lidí vnímají realitureagují na okolí. Také poukazoval na to, jak s těmito odlišnostmi pracovat a co tito lidé skutečně potřebují. Osobně používám typologii – socioniku, která vychází z učení Junga. Proto si často kladu otázku: Proč se stále chováme jak sto let za opicemi?

Pojďme na to jinak

Existuje 16 typů osobností. Každý vnímá realitu jinak, každý potřebuje jiný přístup, každý má jiné silnéslabé stránky a každý slyší na něco jiného. Každý typ má svou přirozenou cestu.

Co znamená přirozená cesta?

Je to cesta nejmenšího odporu a největšího využití svých silných stránek. Někdo tomu říká FLOW, jiný jednoduše, že to plyne. Pozor ale dávejme na to, co je „drhnutí“ a co je naše lenost nebo nezpracované emoce z dětství. O tom ale jindy.

Vědomý leadership

Znamená, že jsme si vědomi jednotlivých typů lidí v týmu a jejich odlišností. Každý typ má svou přirozenou cestu a způsob, jakým bude realizovat danou práci. Také je zřejmé, v čem bude průměrný a v čem naopak bude vynikat a přispívat tak celému týmu. Průměrnost přece nechceme. Nechceme jak průměrné spolupracovníky, tak průměrné „leadery“.

Ani nechceme, aby náš spolupracovník byl ze spolupráce vyšťavený, nemocný či trávil prací 16 hodin denně. Všichni přece směřujeme ke štěstí a k tzv. balanced lifestyle. To naše duše doopravdy chce. Chce se realizovat, ale svou cestou.

Pojďme na příklad

Mám v obchodním týmu velmi různorodé osobnosti a typy, dokonce i „áčkové“ obchodníky (= obchodník s vnitřní motivací, morálními hodnotami a výdělkem 100 000 – 300 000 měsíčně). Všichni dosahují excelentních výsledků, ale každý absolutně odlišným způsobemodlišnou cestou.

Typ Dreiser

– neboli ochránce (což je např. Jaromír Jágr) je mistr přípravy. Je etický, zaměřený na lidi a zároveň introvertní, to znamená, že si všímá detailů. Stresuje ho budoucnost a vše neznámé. Má rád ověřenépřipravené. Jak vypadá spolupráce? Prostě se připravujeme na klienta týden dopředu (někdy i více). Probíráme spolu možnosti, co klientovi doporučit. Jaký styl spolupráce mu vyhovuje? Plánování v blocích a klidně i rutinní činnosti.

Typ Hamlet

– (př. Jaroslav Dušek). Hamlety považuji za vůbec jednynejlepších obchodníků ze všech typů. Hamlet, nebo-li učitelherec, zaujme nejedno publikum či klienta. Gestikulace, emoce, vtipnáhravá atmosféra zaručí, že se klient cítí dobře až pobaveně. Druhá nejsilnější stránka Hamleta je intuice času čili „správné načasování“. Hamlet vždy „vycítí“, kdy si říct o obchod. Jak vypadá vedení Hamleta? Ujišťovat ho, že jeho intuice ho vždy povede správně (v tomto případě rozum, ať jde prosím stranou!). Říkám to jednoduše: dejte Hamletovi systém, pevnou ruku, ujištění a výsledky jsou ihned doma. Na co si dát pozor? Na tělo. Hamleti ve svém nadšení a emocích „občas“ zapomenou na péči o sebe. Přece jenom mají intuitivní tělo.

Typ Gabén

pečovatel, mistr řemesla. Gabéni pečují o svůj klientský kmen a jsou velcí pracanti. Dělají pouze činnosti vedoucí k výsledkům. Prostě trávit jen tak čas na Facebooku, to u nich nevidíte. Spolupráce? Netlačit. Mají svou hlavu (občas docela tvrdohlavá) a tělo cítí velmi silně. Často si berou věci osobně a postrádají nadhled. Co jim dávat? Možnosti, jakou strategii vymyslet pro klienta. Systém, ve kterém můžou pracovat, a to vzdělání, které je prospěšné k jejich práci. Jaká cesta je pro ně vhodná? Pracují svým tempem (některým se můžou zdát pomalí), za to výsledkově. Potřebují dostávat nové informace a dát jim svůj čas.

Typ Žukov

-maršál Žukov byl prostě „řízek“ (další příklad – Schwarzenegger). Pokud ho máte v týmu, máte se na co těšit. Žukov je autorita sama o sobě. Nenávidí, když mu ostatní říkají, co má dělat (přeci není tak „blbý“). Většinu lidí nerespektuje a nikdy respektovat nebude (jsou příliš slabí a moc se vymlouvají). Vždy si vyrazí svou cestu a je mu jedno, co okolí říká. Jak vést tohoto člověka? Dát mu volnost, možnost tvorby systémukompetence ve firmě. Čím více bude cítit, že může ovlivnit věci ve firmě, tím více pro ni udělá první poslední. V čem mu pomoci? Doplnit ho v diplomacii. Jeho chování může působit jako drsné či netaktní. Čím ho neotravovat? Nedávat mu průměrný systém. Většinou vymyslí a přijde na mnohem efektivnější řešení, než máte ve firmě vy.

Závěrem

Vidíte v těchto typech rozdíly? A to jsem popsala pouze čtyři typy ze šestnácti. Každý potřebuje svou cestu a svůj způsob práce a seberealizace. Prosím zamyslete se nad tím a 

„nenuťte rybu šplhat na stromy“.

A pokud se chcete dozvědět více, navštivte www.socion.cz a nebo www.socionpro.cz zaměřený na business.

Hodnocení: +8
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.