3 minuty čtení

Leadership: Film Bitva u Thermopyl jako krásná ukázka vedení lidí

Vedete lidi? A viděli jste film Bitva u Thermopyl (2006)? Že ne? Pak se podívejte! Tento film je nádhernou ukázkou mnoha principů ve vedení nejen lidí, ale celé společnosti/komunity. Lze si z něj vzít mnoho principů.

Princip č. 1 - otrok nebo osobnost?

Buď vedete ovci či otroka nebo vychováváte (budujete) osobnosti. Máte na výběr. Tady si asi každý řekne - "já chci osobnosti a něco pro to možná i dělám" - ale vést osobnosti znamená, že v prvé řadě vy jste osobnost, makáte na sobě tvrdě, máte návyky a pracujete na svých emocích a egu. Jo a mimochodem - a nepotřebujete se povyšovat.

Princip č. 2 - tvrdý k systému (pravidla a řád), měkký k lidem (přístup k nim)

Jakákoliv odchylka od pravidel, systému či celkovému fungování = degradace celé společnosti. Jak to vypadalo u Sparťanů? Měli tvrdá pravidla - pokud se narodilo postižené dítě - muselo zemřít. V šesti či sedmi letech odcházel chlapec od matky učit se bojovým uměním a práci na sobě, aby se z něj stal muž a bojovník.

Odchylky (výjimky) od systému vás stejně doženou. Jsou jako bumerang (př. Efialtés).

Princip č. 3 - Práce s emocemi, touhami a hodnotami

Otrok je otrokem svých tužeb (často nezpracovaných emocí z dětství) a svého strachu. Vymlouvá se na to, omlouvá si to a podřizuje tomu často celý svůj život. Může být přelétavý či koupitelný. Jde tam, kde ho více uspokojí, dají více peněz nebo tam, kde se nebude bát.

Král Xerxés vedl otroky. Našel jejich touhy a strachy, ovládal je tím, používal metodu cukru a biče (no možná spíše více toho biče). V týmu neměl osobnosti. Měl poddané. A měl jich hodně. Pokud lidé budou mít nezpracované emoce, pak vždycky budou na scéně takoví panovníci. Bohužel.

Leónidás měl osobnosti, jenž celý život pracovali na svém strachu a emocích. Učili se ovládat svůj strach a proto nemuseli být ovládání otrokářem. Všichni měli stejná pravidla.

Princip č. 4 - Svoboda znamená zodpovědnost

Ve Spartě mohly ženy na veřejnosti promluvit k muži. Mnozí měli hodně svobody. Na druhou stranu měli hodně zodpovědnosti a také zodpovědnosti za celek.

Princip č. 5 - Využit silných stránek

Leónidás nechal své lidi vyniknout. Věděl, kdo má jaký talent a ten využíval ve prospěch celku (Dialias měl přednášet o jejich úspěchu). Víte skutečné silné stránky svých lidí? Pokud ne, využijte třeba socioniku k jejich zjištění.

Princip č. 6 - Týmová spolupráce a strategie

Sparťané dělají tzv. falangu - útvar, jenž připomíná jeden velký celek. Každý člen svým štítem chrání dalšího spolubojovníka po své levici od stehna po krk a tím pádem jsou chráněni všichni. Navzájem.

Závěrem

Našlo by se samozřejmě více principů, ale to už ať si každý najde sám za sebe :).

Pozn.: Vzala jsem zde principy z filmu. Veškeré historické nesouvislosti jsem pro tentokrát dala stranou.

Hodnocení: +6
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.