3 minuty čtení

Recenze knihy: Hluboká práce

Součásná doba nám nabízí mnohá rozptýlení, ať už je to televize, emaily či sociální sítě. A velmi často nám všechna, nebo velká část z nich, připadají pro kvalitu našeho života naprosto nezbytná. Tato kniha vám však ukáže jinou cestu. Cestu kvalitního a naplňujícího života.

Cal Newport je docentem informatiky na Georgetown University specializujícím se na distribuované algoritmy. Kromě své teoretické práce v oboru píše také o vlivu technologií na svět práce a vzdělávání. Mimo Hluboké práce napsal také knihy jako „Tak dobří, že vás nepřehlédnou“ či „How to be a high school superstar“ (zatím nevyšlo v českém překladu).

Nás však zajímá kniha Hluboká práce: Pravidla pro soustředěný úspěch v roztěkaném světě z roku 2016. Ta totiž přináší úplně nový pohled na to, jak bychom nejen profesně měli přistupovat k životu.

Základem knihy je rozdělení práce na hlubokou a mělkou. Jak z toho logicky vyplývá, kniha se nás snaží postupnými kroky dostat do fáze, kdy dokážeme ve své práci více času věnovat té hluboké a významně omezovat tu mělkou.

Hluboká práce zahrnuje velmi odbornou činnost, kterou můžete provádět pouze vy a to za plného soustředění, aby byl výsledek dostatečně kvalitní – napsání knihy, naprogramování aplikace a další činnosti, při kterých se dostanete do dnes už velmi známého stavu „flow“, který se vyznačuje absolutním ponořením do činnosti a nevnímáním okolních vjemů.

Naproti tomu mělká práce zahrnuje spoustu činností, které by mohl někdo dělat za nás (např. powerpointová prezentace), případně bychom je nemuseli dělat vůbec – celodenní vyřizování emailů, pravidelné postování příspěvků na sociální sítě a doma samozřejmě koukání na televizi.

Vypněte televizi, nesledujte neustále telefon, zrušte profily na sociálních sítích. A naučte se nudit!

Například pro emaily či sociální sítě jsou v knize samostatné kapitoly, které se vám budou snažit v těchto oblastech pomoci, nutno uznat, že velmi zdařile. V knize je vyzdvižena také důležitost plánování každého dne, které vám umožní, abyste neztráceli čas zbytečnostmi.

Zpestřením knihy jsou také názorné ukázky ze života úspěšných osobností. Například Carl Jung, známý psycholog, si zřídil sídlo na venkově u lesa, kam pravidelně odjížděl, aby mohl tvořit a nic ho nerušilo. Dopoledne psal, odpoledne se jen procházel a přemýšlel. Nebo třeba Bill Gates, který první dva měsíce pracoval tak usilovně, že často usnul s hlavou na klávesnici, po dvou hodinách se vzbudil a pracoval dál. Kde je Bill Gates dnes, to všichni moc dobře víme.

Celkově vzato je tato kniha nutnou výbavou vaši knihovny, rozšíříte si díky ní obzory a získáte nový pohled na svůj život.

Hodnocení Warengo: 9/10

Hluboká práce: Pravidla pro soustředěný úspěch v roztěkaném světě
Autor: Cal Newport
Vydává: Jan Melvil Publishing
Čas čtení: 6 hodin

Hodnocení: +2
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.