6 minut čtení

Patří dnes kryptoměny do investičního portfolia? 4 důvody, proč by je měl vlastnit úplně každý

Není tomu tak dlouho, co mainstreamová media považovala kryptoměny jednohlasně za nanejvýš spekulativní podvod. Tato éra však skončila a 20. léta budou zřejmě první celou dekádou, v níž kryptoměny zaujmou roli plnohodnotného investičního aktiva.

Samozřejmě můžete tuto skutečnost ignorovat a odmítnout kryptoměny do svého portfolia jakkoli zahrnout, jelikož se vám nelíbí, nevěříte jim nebo o nich nemáte dostatek informací. Volba každého. V tom případě byste ale měli vědět, že vám brzy může začít ujíždět technologický vlak podobně, jako před cca 25 lety ujel internetovým skeptikům, a to z těchto 4 důvodů:

1. Adopce mainstreamem

Byť tento argument dnes stále má jisté mezery, investoři orientující se na dlouhodobé trendy by dnes měli velmi pozorně sledovat, jak populární kryptoměny typu bitcoin (BTC) či ethereum (ether, ETH) stále víc pronikají do mainstreamu.

Některé z největších a nejinovativnějších společností dnešní doby již ostatně kryptoměny ve velkém nakoupily: V únoru si Tesla ($TSLA), člen prestižního akciového indexu S&P 500 a toho času nejhodnotnější automobilka světa, pořídila bitcoin v hodnotě 1,5 miliardy dolarů. Na konci toho stejného měsíce si do účetní rozvahy pořídila bitcoiny za 170 milionů dolarů společnost Square ($SQ) orientující se na digitální platby.

Již za pár dní na burzu vstoupí největší americká kryptoměnová burza Coinbase, u níž se očekává potenciální valuace okolo 100 miliard dolarů. Největší burza pro obchodování derivátů na světě CME Group ($CME) začala nabízet futures kontrakty bitcoinu již na konci roku 2017 a minulý měsíc do své nabídky přidala i futures kontrakty etheru, druhé největší kryptoměny po bitcoinu.

Z pohledu celého finančního trhu jde stále jen o kapku v moři a objem peněz, které mohou být v tuto chvíli stále být realisticky směněny za kryptoměny, je astronomický. Jen pro představu - pokud by se například Apple ($AAPL) rozhodl směnit 10 % svého volného cash flow z FIAT měny na bitcoin, společnost by nakoupila kryptoměnu v hodnotě 19,6 miliardy dolarů, tedy více než desetinásobek potenciálně revolučního nákupu Tesly. A v korporátních peněženkách na celém světě stále čekají další řádově biliony dolarů.

2. Snížení nutné důvěry ve vlády a instituce

Kryptoměny postavené na technologii blockchainu se dnes nestávají stále pevnějšími v kramflecích jen díky rostoucí korporátní podpoře. Z pohledu individuálního investora lze na BTC či ETH pohlížet i jako na efektivní ochranu proti riziku, které bere při budování portfolia v potaz jen velmi malé procento retailových investorů: míra nutné, respektive de facto povinné důvěry, kterou musíte mít ve vládu/vlády a samotné finanční instituce.

Investice do bitcoinu a etherea je dnes přirozeným způsobem, jak tuto nutnou nutnou důvěru snížit a přestat se 100% spoléhat na vlády a instituce, které zas a znovu selhávají ve svých slibech myslet ve svém konání především na veřejnost a obyčejné lidi. Zároveň jde o ochranu proti stále patrnější křehkosti tradičních finančních systémů, jelikož jak bitcoin, tak ethereum nepotřebují jakožto aktiva žádnou třetí stranu, která by je vytvářela, ověřovala či spravovala.

3. Hedge a nástroj diverzifikace

Když se podíváte na to, jak je bitcoin v roce 2021 veřejností vnímán, možná byste ani nevěřili skutečnosti, že tomu není tak dlouho, co byl pranýřován jako hloupost odsouzená k zániku. Ještě v roce 2017 byl bitcoin na Wall Street považován za pouhý spekulativní výstřelek bez kouska smyslu. CEO největší americké banky JPMorgan ($JPM) Jamie Dimon jej tehdy slavně označil za podvod, když řekl: "Pokud jste tak hloupí, že si jej koupíte, jednoho dne za to nehezky zaplatíte."

Podobných kritiků byla samozřejmě celá řada a nelze se jim divit - většina z nich pravděpodobně o fundamentálních principech blockchainu příliš mnoho nevěděla a představa, že by parta IT nadšenců mohla stvořit regulérní konkurenci dlouhodobě neohroženým FIAT měnám, zkratka musela pro finančníky vypadat jako za vlasy přitažená fantazie.

Dnes už je však situace diametrálně odlišná. Ve světě nafouknutých akciových valuací, masivních všudypřítomných dluhů a bezprecedentní ekonomické nejistoty je argument pro umístění kryptoměn do portfolia poměrně jasný: diverzifikace.

Tradičními "bezpečnými přístavy" v časech nejistoty byly odjakživa zlato a dluhopisy. Dnes se však daří pozornost investorů hledajících podobné "jistoty" odklánět právě spíš ke kryptoměnám. Zalíbení v nich získávají dokonce i konzervativnější investoři, kteří hledají způsoby, jak snížit svou závislost na americkém dolaru, jelikož zpravidla drží velkou část svého portfolia i v hotovosti.

4. Deterministické aktivum, jehož unikátnost nikam nezmizí

Digitální měny jsou typem aktiva, které v dosavadní finanční historii reálně nemohlo nikdy existovat. Za zřejmě nejbližší aktivum příbuzné bitcoinu z historie lze považovat všeobecně komodity nebo konkrétně zlato - vzácné aktivum, jež je všeobecně známé a má v lidské společnosti hodnotu napříč celým světem.

Dnešní situace navíc již asi ani nemůže být pro bitcoin vhodnější. Mimo rostoucí korporátní zájem mu obrovsky nahrává i astronomické tištění amerických dolarů ze strany Fedu, které z něj dnes pro Američany dělá zajímavější alternativu hotovosti než kdy dřív. Bitcoinů totiž bude pouze 21 milionů, přičemž více než 18 milionů již dnes existuje.

Samozřejmě lze argumentovat, že přírodní komodity jako zlato, stříbro, měď či paladium existují rovněž jen v omezeném množství. Celkové zásoby na zemi se však kdykoli mohou (a s velkou pravděpodobností ještě budou) měnit s každým dalším objevem nového naleziště minerálů. V případě bitcoinu dnes naprosto přesně víme, kolik jich kdy bude existovat + zároveň víme, jakým tempem budou nové bitcoiny těženy i to, že toto tempo bude zhruba každé 4 roky sníženo na polovinu.

Sečteno a podtrženo, aktivum tohoto typu a vlastností na světě ještě nikdy dříve neexistovalo. A co je asi nejdůležitější - pohled na bitcoin dnes není působivý a unikátní jen při pohledu na jeho dosavadní historický vývoj, ale je jasné, že jistá unikátnost mu zůstane i do budoucna bez ohledu na to, kolik dalších kryptoměn vznikne.

A tato budoucnost může být hypoteticky řečeno nekonečná. Síť blockchain v sobě totiž nemá ani jediný bod, v němž by mohla jakýmkoli způsobem selhat či zkolabovat. Dokud bude existovat někdo, kdo bude držet záznamy a stanovený tržní konsenzus, BTC nikam nezmizí. Aspoň něco je tak v dnešní velmi nejisté době prakticky 100% jisté...

#investovani #kryptomeny #portfolio #bitcoin #ethereum #mainstream #tesla #square #cmegroup #coinbase #hedge #diverzifikace #fiatmeny #vlada #financniinstituce #zavislost #americkydolar #fed #zlato #komodity #alternativniinvestice #unikatnost

Hodnocení: +33
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.