7 minut čtení

7 nejlepších akcií, které se vyplatí koupit, chcete-li vydělat na znovuotevření ekonomiky

Jak se kola ekonomiky budou s postupem vakcinace opět roztáčet, změní se i typ společností, do nichž investoři vkládají své peníze. Obavy z inflace dělají růstové akcie méně sympatickými a ženou kapitál do energetiky, finančnictví a průmyslu.

Ve Spojených státech navíc znovuotevření ekonomiky zároveň nakopnou bezprecedentní monetární stimuly Fedu. Není proto divu, že v kombinaci s obrovskými úsporami obyvatelstva a více než rok potlačovanou chutí žít (a utrácet) jako dříve někteří analytici očekávají masivní ekonomický růst, jež bude připomínat poválečný boom.

Které akcie by z tohoto potenciálního ekonomického rozmachu mohly nejvíc profitovat? Tady je 7 z nich:

Caterpillar ($CAT)

Zdroj: caterpillar.com

Ceny komodit jsou na vzestupu v očekávání ekonomického růstu, jež s sebou přinese růst poptávky po strategických zdrojích jako je ropa či měď. Tento trend by navíc měl ještě umocnit nově oznámený stimulační balíček prezidenta Bidena, který slibuje nalít 2 biliony dolarů do budování americké infrastruktury. Průmyslové společnosti jako výrobce těžké techniky Caterpillar se nachází v ideální pozici, jak ze současné situace do budoucna výrazně těžit.

Prodeje konstrukčního vybavení společnosti by měly rozhodně velké budování infrastruktury napříč celou zemí pocítit a pozitivní výhled aktuálně vykazuje i růst poptávky po strojích pro údržbu ropných vrtů a těžbu nerostných surovin. To vše jsou samozřejmě segmenty, kde má $CAT dlouhodobě výborné postavení. Analytici banky UMB Bank na základě těchto fundamentů dnes predikují, že zisky společnosti by v následujících 3 letech měly růst meziročně o 25 % a svou cílovou cenu umístili na 275 $ za akcii.

Johnson & Johnson ($JNJ)

Zdroj: Reuters

Cyklické akcie neboli ty, jež zpravidla následují ekonomické cykly, mohou být rizikovější než některé jiné typy investic. To ale neznamená, že by se i konzervativnější investoři nemohli případně svézt s firmami, které by pravděpodobně měly ze zotavení ekonomiky benefitovat.

S rostoucím věkem by však stále větší část portfolia měly zabírat stabilní akcie typu blue chip společností, jakou je i Johnson & Johnson. Jinými slovy, $JNJ je velmi dobrou volbou pro investory hledající nižší riziko, ale zároveň potenciální zisky plynoucí z otevření ekonomiky. Nejde přitom zdaleka jenom o to, že společnost je jedním z majitelů schválené vakcíny proti COVID-19.

Návrat světa k normálu bude znamenat raketový růst poptávky po zdravotním materiálu a zařízeních, jež budou potřeba k obrovskému množství odložených procedur či rutinních lékařských prohlídek, návštěv atp. A $JNJ se v tomto segmentu zdá být jednou z nejsolidnějších voleb.

Ecolab ($ECL)

Zdroj: Ecolab

Společnost Ecolab je dodavatelem uklízecích prostředků a služeb. Uzavření nebo drastické omezení provozu v restauracích a hotelech proto pro ni znamenalo výrazný propad poptávky. Nyní se však na obzoru objevuje návrat pracovních cest, turismu i konzumace jídla a pití mimo domov, což by příjmy $ECL mělo opět nakopnout. Lze očekávat, že ve chvíli, kdy vakcinace postoupí dostatečně daleko a lidé se přestanou COVIDu bát, zažijí podobné společnosti doslova byznysový boom, a to zejména díky restauracím, jež patří k hlavním koncovým trhům $ECL.

Chevron ($CVX)

Zdroj: Chevron

Lockdowny a výzvy k maximálnímu omezení cestování během pandemie srazily poptávku po pohonných hmotách. Lidé se však již nemohou dočkat toho, až budou moci opět vyrazit na cesty a dovolené. Ruku v ruce s tím nepochybně půjde rapidní růst poptávky po ropě. O této skutečnosti jsem psal tady již na konci loňského roku a dosavadní letošní vývoj cen ropy i akcií ropných společností tuto domněnku potvrzuje. A to se ještě ani zdaleka nenacházíme v létě, kdy tradičně nastává cestovní horečka a celoročně nejvyšší poptávka po pohonných hmotách.

Lze tedy s úspěchem předpokládat, že obnovení pohybu obyvatelstva, cestovního ruchu, dopravy, výroby a dalších segmentů ekonomiky požene poptávku po ropě dál vzhůru. Energetické akcie tak budou prvními na ráně a získají skvělou šanci pokračovat ve zotavování z loňských krutých ztrát. Chevron představuje jednu z ideálních voleb, skrz kterou na této domněnce profitovat - mimo jiné proto, že cena akcií se ještě stále nevrátila ani na hodnoty před pandemií.

JPMorgan Chase ($JPM)

Zdroj: J.P.Morgan

Obavy z inflace dnes tlačí dlouhodobé úrokové sazby vzhůru rychleji než ty krátkodobé, což je ideální tržní prostředí pro růst ziskovosti bank. Znamená to totiž, že úroky, jež bankám plynou z dlouhodobých půjček, rostou rychleji než úroky, které musí na druhé straně vyplácet svým klientům.

Pokud se shodneme na tom, že společně s oživením ekonomiky nás opět čeká růst úrokových sazeb, pak dává investice do bankovního sektoru smysl. Růst ekonomiky by zároveň opět roztočit hospodářská kola v pandemií zbídačených sektorech a zažehnout novou vlnu půjčování peněz na kreditní karty a úvěrů pro expandující společnosti. Zároveň pozitivní ekonomicky výhled bankám umožní přestat střádat obrovské sumy na pokrytí případných ztrát z nesplacených úvěrů.

Pro investici na základě této domněnky se hodí banky všech velikosti, nicméně z velkých amerických bank se nabízí ta z pohledu hodnoty držených aktiv největší - JPMorgan. CEO Jamie Dimon, jež kormidlo $JPM uchopil v roce 2005, již banku provedl globální finanční krizi i řadou regulačních změn a není tak důvod pochybovat o tom, že úspěšně vyjde i z pandemií způsobeného ekonomického propadu.

Boeing ($BA)

Zdroj: Boeing

Bylo by naivní myslet si, že trh již očekávání ekonomického zotavení do hodnoty některých akcií nepromítnul, i když k němu zatím stále nedošlo. Jednu takovou skupinu představují akcie aerolinek, u nichž to je s prostorem k dalšímu růstu i vzhledem k jejich obrovskému zadlužení složité - U.S. Global Jets ETF ($JETS) už letos ostatně vzrostlo o téměř 25 %.

To však neznamená, že neexistují jiné a lukrativnější způsoby, jak na zotavení leteckého průmyslu vydělat. Společně s růstem počtu pasažérů by měly opět začít růst i objednávky nových letounů, z čehož budou profitovat jejich hlavní výrobci jako Boeing. Model 737 MAX má sice například v Číně stále zakázáno létat, v USA i Evropě už normálně létá a globální očištění tohoto jména by snad mělo být jen otázkou času.

Další pozitivní zpráva pro $BA přišla v březnu, kdy společnost oznámila, že nové objednávky letounů letos v únoru překonaly počet nově zrušených objednávek poprvé od listopadu 2019 (!). Zatím tedy vše nasvědčuje tomu, že teorie "too big to fail" se v případě Boeingu opravdu naplní a společnost dostane šanci se ze série blamáží, jimž čelila v posledních dvou letech, vyhrabat.

Mastercard ($MA)

Zdroj: Mastercard

Každý další den v USA rapidně stoupá počet osob očkovaných proti nemoci COVID-19 a zároveň od ledna konstantně klesá počet nových případů. Připočtěte k tomu vládní stimuly, šeky na 1400 $ od vlády na účtech obyvatel i oživení pracovního trhu a máme tady scénář, v němž by řada lidí již brzy měla ztratit obavy z utrácení. Přijde proto řada na to roztočit rekordní úspory, které lidé nejen v USA během pandemie nastřádali v bankách.

Z toho všeho budou kromě maloobchodníků samozřejmě ve velkém profitovat i platební společnosti jako Mastercard, jež očekávají nárůst počtu transakcí navzdory tomu, že loni lidé zavření doma platili primárně online. Digitalizaci placení a expanze e-commerce sektoru z roku 2020 už totiž nikam jen tak nezmizí a jde spíš pouze o akceleraci pravděpodobně nevyhnutelného trendu směrem k úplnému bezkontaktnímu placení.

#investovani #akcie #pandemie #vakcinace #ekonomika #zotaveni #cyklickeakcie #hospodarstvi #infrastruktura #prumysl #caterpillar #johnsonjohnson #zdravotnictvi #ecolab #hotely #restaurace #cestovani #chevron #ropa #poptavka #pohonnehmoty #jpmorganchase #urokovesazby #uvery #boeing #leteckyprumysl #cestovniruch #737max #mastercard

Hodnocení: +48
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Konečně tu vidím také společnosti - stálice ? teď otázka... čekat na slevu, nebo nakupovat? Znovuotevření ekonomiky už je v nich započteno i s úroky ?

    +11
    • V ropnych akciich jeste urcite ne (mysleno to Vami uvedene zapocteni i s uroky). Ja bych z nich preferoval (a taky drzim) BP i s ohledem na posledni vysledkovy report a plany do budoucna.

      +1
    • @vladislavPisa Term Structure na ropě WTI ukazuje cenu ropy za rok na hodnotě 52 USD / barel... trhy příliš s růstem ceny nepočítají

      +1
    • Jasne, ale cena ropy jako takovy nutne nemusi korelovat s cenou ropnych, potazmo do budoucna energetickych, spolecnosti. A konkretne zmineny BP je porad ve i vyrazne pod urovni predchazejici covid propadu, nekde na urovni deep water eventu. Respektive ta korelace neni primo umerna.

      0
    • A jeste, kdyz se podivate na vyvoj ceny zakladovych oleju, jakozto nedostatkove komodity v soucasne dobe, tak i to znaci potencialni rust .... Nicmene, jak uvadi kazdy, neni to doporuceni, pouze nazor ?

      0
    • @petrplechactradecz Osobně bych tu a tam raději slevu. ?

      0
  • O některých firmách bych dost pochyboval. Externě spolupracuji s CATem a tam tedy krizi nějak zásadně nepocítili, naopak v mnoha ohledech mají za sebou skvělý rok. Spíš by mě napadli jiní kandidáti - CUK, SIX, EPR atd.

    0
  • Možná by sem patřil i Schlumberger. Nedávno jsem o něm četl článek, podle nějž je nyní cca 40% pod svou reálnou hodnotou.

    0
  • Celkem pekny text, mozna proto, ze vetsinu zminenych spol. drzim jiz z dob predpandemickych :)) (neni divu, jde vesmes o kolosy svych oboru)Problem vidim v tom, ze vyhled (Joe, uvolnovani, utraceni, turismus, staveni...) + tisk penez je vetsinou v cenach jiz zapocten (zejm. takovy CAT)

    0