7 minut čtení

Budou energetické akcie za rok o 60 % výš? 7 důvodů, které této prognóze nahrávají

Listopad byl asi prvním letošním měsícem, kdy se z ničeho nic do hry naplno vrátily energetické akcie a nechaly zbytek trhu v prachu za sebou. Jsme svědky ochutnávky toho, co nás čeká příští rok s návratem světa ekonomického do normálu?

První vlna vakcínového optimismu společně s oznámením skvělé efektivity vakcín společnosti Pfzier započala 9. listopadu. Když se podíváme na to, jak se energetice dařilo od tohoto data do konce listopadu, například energetický ETF SPDR S&P Oil & Gas Exploration & Production ($XOP) vystřelil o téměř 30 %.

Když letos vidíme masivní růst nějaké části trhu nebo konkrétní akcie, zpravidla někdo ihned automaticky vykřikne "bublina!" Nesmíme ale zapomínat na to, že pandemie letos na jaře nemilosrdně sesekala valuace energetických firem a na rozdíl od širšího trhu jim až doposud nedovolila žádné zásadnější zotavení. Až doposud... 

Za předpokladu, že příští rok bude znamenat hromadnou globální snahu o plošnou vakcinaci a definitivní porážku pandemie, mohli bychom vidět zotavení energetického segmentu o desítky procent. Rozhodně půjde o mnohem výraznější růst než v případě hlavních akciových indexů S&P 500, Dow Jones a Nasdaq.

Zajímavostí rovněž je, že i pokud jste doposud do zotavení energetiky nijak nenaskočili, mohl by se vám levný nákup ještě stále podařit. Řada zemí (včetně USA) se aktuálně stále potýká s vážnou epidemiologickou situací a v mnoha z nich stále platí lockdowny. Optimismus způsobený u cyklických akcií zprávami o vakcíně by se tak s klidem mohl v krátkodobém horizontu stát obětí výprodeje. Proč v takovém případě přikoupit? Tady je 7 důvodů:

1. Energetika je jasným členem klubu cyklických akcií

Pozornější investoři s řadou aktivních let za pasem po cyklických akciích pokukují již od chvíle, kdy v březnu dosáhly svého letošního dna. Proč se jim tak moc líbí? Protože se staly zatraceně levnými a všichni ostatní se jich celý letošní rok bojí, což vypadá jako výborný scénář z knihy investičních rad pro výběr vhodných akcií od někoho jako Buffetta.

Zároveň již každý zkušený investor aspoň jednou v životě zažil masivní nástup cyklických akcií ve chvíli, kdy se ekonomika začne přesouvat z recese zpět k růstu a následně dalšímu a dalšímu růstu. Ve chvíli, kdy především do americké ekonomiky dorazí pod Bidenovým dohledem další várka fiskálních stimulů, mohlo by to společně s našim úspěšným pokrokem v boji proti koronaviru zažehnout cyklickým akciím jejich raketový motor.

2. Energetickým akciím rozhodně nechybí prostor k růstu

Má-li se cena ropy vrátit zpět na úroveň před vypuknutím pandemie, mohly by na stejnou cenovou úroveň zamířit i energetické akcie. To by znamenalo nárůst tohoto sektoru o zhruba 60 % od aktuálních hodnot. Tento výhled a cílový růst predikuje například Jonathan Waghorn, jež spravuje z Londýna energetický Guinness Atkinson Global Energy Fund ($GAGEX).

Takto zásadní nárůst energetického sektoru je však podmíněn úplným zotavením nejen ekonomiky samotné, ale zejména cen ropy. I 60 % nárůst by však dle Waghorna byl "ničím oproti tomu, kolik jsme letos ztratili".

3. Obnovení cestovního ruchu bude zásadní 

Neoddělitelnou součástí COVIDové recese je i hluboká recese cestování. Dnes už je jasné, že pravděpodobně tím jediným, co dokáže globální cestovní ruch odpojit od přístrojů a postavit zpět na nohy, jsou vakcíny a skupinová imunita. Až poté zřejmě u řady lidí i společností opadnou poslední zbytky obav, letadla začnou opět létat a poptávka po palivech začne opět růst, což se odrazí především na růstu cen ropných akcií.

Jen pro představu, analytik Morgan Stanley Benny Wong napsal, že zatímco Američané dnes spotřebovávají asi 90 % normálních objemů benzínu, spotřeba leteckých paliv je aktuálně na pouhých 40 % normálních hodnot. S růstem HDP jsou velmi úzce propojeny i nadrozměrná a těžká doprava či petrochemická produkce.

4. Energetické akcie jsou objektivně levné

Poměr price-to-book (P/B ratio, neboli porovnání aktuální tržní hodnoty s její účetní hodnotou) celého energetického sektoru je aktuálně pod číslem jedna a disponuje jednou z nejnižších valuací vůči hodnotě indexu S&P 500 za posledních 70 let. Akcie z této skupiny tak dnes nabízejí velmi atraktivní a nízké valuace vzhledem k tomu, jaký je jejich reálný růstový potenciál za předpokladu normálně běžící ekonomiky.

5. Davy investorů zatím energetiku stále přehlížejí

Většinová část investiční komunity zatím navzdory pozitivním zprávám o vakcínách energetické akcie stále srdnatě přehlíží. Místo levných kvalitních společností z oblasti ropy či zemního plynu nakupují předražené technologické akcie či euforií nafukované IPO za mnohonásobně vyšší pořizovací ceny.

To mimo jiné znamená, že jakmile se cyklické akcie vrátí zpět do hry, bude celý tento dav potenciálních nakupujících moci vytlačit vaše již dříve nakoupené akcie výš.

6. Nabídka velmi pravděpodobně nestihne pokrýt skokový nárůst poptávky

OPEC+ si dává velký pozor na to, kolik ropy pouští na globální trhy, aby podpořil růst jejich cen. V lednu nám stoupne produkce těchto zemí o 500 000 barelů denně. Lze však očekávat, že žádná členská země nebude mít chuť zaplavit trh ropou. Právě naopak, OPEC zřejmě nebude mít problém s tím, pokud cena ropy vzroste dost na to, aby si mohl opět utrhnout nějaký ten zisk. Ale zase ne tolik, aby se americkému frakování vyplatilo nakopnout opět zastavenou produkci.

Američtí producenti se dnes drží striktně konzervativní těžby a plánují snížit růst produkce na nějakých 5, nanejvýš 10 % ročně. Dostat se zpět na úrovně těžby před COVIDem tak pro ně bude ve srovnání s konkurencí výrazně komplikovanější (dokud bude frakování ekonomicky nevýhodné, pak prakticky nemožné).

7. Dlouhodobá nabídka ropy musí řešit ještě větší problémy

Ropná naleziště dohromady ročně přicházejí zhruba o 3,5 % své celkové produkce. Jinými slovy, pokud má globální nabídka zůstat neměnná, musí společnosti každý rok najít nové těžební příležitosti o objemu zhruba dvou ročních produkcí celé Kanady.

Během letošní recese však špatné cash flow donutilo řadu energetických společností citelně osekat své investice do hledání a budování nových těžebních projektů, jejichž budování a uvedení do plnohodnotného provozu trvá i za normálních podmínek dva a více let. Toto podinvestování by v případě kompletního zotavení ekonomiky mohlo v následujících letech přinést potíže s nedostatečnou nabídkou pro pokrytí rychle rostoucí poptávky. A tedy i růst cen ropy a ropných akcií.

Ropné akcie ke zvážení:

  • Devon Energy ($DVN)
  • Chevron ($CVX)
  • ConocoPhillips ($COP)
  • Hess ($HES)
  • Cimarex Energy ($XEC)
  • Baker Hughes ($BKR)
  • Schlumberger ($SLB)
  • Core Laboratories ($CLB)
  • Tenaris ($TS)

Akcie ze segmentu zemního plynu ke zvážení:

  • EQT ($EQT)
  • Cabot Oil & Gas ($COG)
  • Continental Resources ($CLR)

#investovani #akcie #portfolio #cyklickeakcie #pandemie #valuace #energetika #cyklickeakcie #ekonomika #recese #zotaveni #ropa #zemniplyn #poptavka #opec

Hodnocení: +32
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Hlavně je třeba říci, že energetika patří k tzv. regulovaným komoditám - ceny zde určuje stát a ten samozřejmě nenechá své firmy padnout, to by byl stát bez energie. Takže ať už je výnos vysoký nebo nízký, investice do energetiky je díky regulaci relativně bezpečná...

    +8
  • Můžeme investovat i do ETF $XLE,osobně je mám nakoupené a dividendy vyplácené touto společností jsou vysoké.

     

     

    +2
  •      Osobně spíše preferuji akcie energovodů než těžařů - ty jsou stálejší a bezpečnější, některé i vyplácejí měsíční dividendy (PBA). Mám rád i ENB,  HMLP, MMP, BPMP, ale třeba i rafinerii VLO...

    +2
  • Naprosto souhlasím ?

    0
  • Akcie ropných společností jsou podhodnocené, ale nelze říkat obecně že energetické akcie jsou levné. Sám držím například $PLUG a ten už rozhodně podhodnocen není. Ostatně většina zelených energetických společností od zvolení Bidena, který je také velmi prozelený, performuje velmi dobře a pro příští rok to bude určitě zajímavý sektor.... 

    0