6 minut čtení

Kdo je největším nepřítelem každého investora? Odpověď vás možná překvapí

Čím déle trvá býčí trh na akciovém trhu a vašim investicím se obecně daří, tím více investorů získá falešný pocit sebedůvěry. Budou si myslet, že mohou koupit téměř jakoukoliv akcii a její hodnota časem poroste – není to pravda.

Rostoucí trh, stále pozitivní nálady na trhu, skvělé investiční výsledky za posledních 12 měsíců a investor může získat falešný pocit sebedůvěry, který může přinést jeho pád.

Pamatujte, že většina aktivních investorů nepřekonává dlouhodobě průměrnou výkonnost akciového trhu. Ať už z důvodu nákupu špatných akcií, špatným money managementem nebo díky pokusům o časování trhů nikdy nedosáhnou finanční nezávislosti, které se snaží dosáhnout.

Náš mozek s námi hraje špinavé hry

Zjišťuji, že řada akciových investorů získává nadměrné sebevědomí a neuvědomuje si, jak špatné jsou ve skutečnosti jejich investice. Jsou přesvědčení, že investují nadprůměrně dobře, ale je to podobné jako s výsledky dotazníků ohledně řidičských schopností – drtivá většina řidičů tvrdí, že má nadprůměrné řidičské schopnosti. (Osobně si myslím, že jsem podprůměrný řidič – někdo zkrátka být podprůměrný musí ?, stejně tak jsem obezřetný ohledně vlastních investic.)

Většina z aktivních investorů bude přesvědčena, že dosahuje nebo bude dosahovat nadprůměrných investičních výsledků, je to ale matematický nesmysl…

Mnoho ze začínajících investorů je doslova bezradných v oblasti ohodnocení jednotlivých akcií, a proto často investují do momentálně populárních růstových akciových titulů. Další pak přeceňují, jak si jejich investice vedou.

Ale kdyby si položili například následující otázky:

  • Která odvětví akciového trhu důvěrně znáte?
  • Jak dobře rozumíte pravidlům oceňování jednotlivých společností?
  • Jaká kritéria používáte při nákupu jednotlivých akcií, abyste překonali průměrnou výkonnost trhu a zajistili si nadvýnos?
  • Jaké faktory mohou ovlivňovat aktuální cenu akcie?
  • Jaký je váš investiční horizont a jak ovlivňuje vaší investiční strategii?

… možná si uvědomí rozdíl mezi přílišnou sebedůvěrou a realitou.

Investování je jednoduché, ale není snadné

Řada z investorům může trávit hodiny čtením článků online, zkoumáním nových investičních tezí, sledováním videí, posloucháním podcastů, a přesto jsou za své úsilí pramálo odměněni. Takže se uchylují ke zkratkám, aby dosáhli mnohem lepšího zhodnocení.

Nikdo z nás koneckonců není dokonalý a každodenní život nám neustále přináší kolize s vlastní neschopností. Pokud bychom většinu této negativní zpětné vazby neignorovali a nepotlačili ji vytvořením toho, čemu psychologové říkají „pozitivní iluze“ – naše sebevědomí by kleslo hluboko pod bod mrazu.

Pozitivní iluze však také přináší řadu problémů

Když jste nadměrně sebevědomí, máte tendenci sklouzávat k hazardnímu chování, které může vaše investice vykolejit z bezpečné trasy.

V prvé řadě platí, že vaše předpovědi ohledně toho, co se pravděpodobně na trzích stane, budou mnohem méně přesné, než si myslíte. A jak stoupá vaše důvěra, třeba na základě skvělých investičních výsledků z poslední doby, vaše vnímání rizika se snižuje.

Riziko je proměnná, která zbyla, když si myslíte, že jste mysleli na všechno ostatní.

Panuje velký rozdíl mezi prognózami a očekáváním.

  • Osobně očekávám, že v této dekádě dojde k další recesi, ale nevím, kdy to přijde.
  • Očekávám, že se akciový trh propadne a posléze bude opět růst, ale opět nevím kdy.
  • Očekávám, že některé z mých realizovaných investic nebudou dobré, ale nevím, které to budou.
  • Očekávám také další světovou finanční krizi, ale netuším, kdy přijde.

Jak už bylo řečeno – mezi očekáváním a predikcemi panuje velký rozdíl.

Očekávání je odhad, jak se věci v budoucnu pravděpodobně odehrají na základě osobního pohledu na události minulé.

Předpověď dává očekávání časový rámec.

V ideálním světě bychom samozřejmě byli schopní s přesností předpovídat, co čeká akciové trhy. Ale nemůžeme, protože proměnných je příliš mnoho.

Jistě existuje řada statistik, které lze snadno kvantifikovat, ale je těžké určit, kdy a jak budou miliony cizích lidí jednat v reakci na převládající ekonomické a politické prostředí. Navíc vždy bude ve vzduchu vyset faktor X, který momentálně ani neznáme.

Můžete se však stát lepším investorem, pokud nebudete příliš sebejistí a přiznáte si, že ani zdaleka nevíte, co nás čeká.

Překonat nadměrné sebevědomí není snadné, ale je to možné

Každý investor potřebuje sebedůvěru, aby vzal své volné finanční prostředky a začal je investovat na akciovém trhu, existují však dvě věci, které vám mohou zabránit v podlehnutí sebeklamu.

1. Buďte objektivní při měření svého investičního úspěchu

Porovnávejte výkonnost svých investic s benchmarkovým indexem. Nelpěte pouze na absolutních číslech. Dám vám příklad: Investor na americkém akciovém trhu dosáhl zhodnocení 30 % v roce, kdy trh jako celek vzrostl o 15 %. V jiném roce klesla hodnota jeho investic o 10 %, když trh klesl dokonce o 30 %. Je jasné, ve kterém roce bude investor se svými výsledky spokojenější, ale objektivně vzato porazil akciový trh v druhém roce o 20 % a v prvním roce „pouze“ o 15 %.

Možná vás toto porovnání překvapí – doufejme že příjemně, ale někteří lidé se vrátí do reality. Porovnání s benchmarkem přitom není nějaký můj výmysl, ale technika, kterou v průběhu své investiční kariéry aplikoval na své portfolio Warren Buffett.

2. Studujte

Aktivní investování je časově náročná činnost a pouze vynaložení mnoha času a studia vám může pomoci dosahovat dlouhodobě nadprůměrných investičních výsledků. Osobně jsem dokonce přesvědčen, že lidé, kteří nemají dost času na to, aby se věnovali investování na plný úvazek, by měli dát přednost raději pasivnímu investičnímu přístupu, s čímž by Warren Buffett rovněž souhlasil.

---

Jak už jste možná pochopili, největším nepřítelem každého investora není nepředvídatelný akciový trh, vysoké poplatky za investování nebo neschopný management v některé z jeho firem. Je to on sám.

#akcie #jakinvestovat #investovani #strategie #investicnistrategie #nadmernesebevedomi #aktivniinvestovani

Hodnocení: +47
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.