5 minut čtení

3 marihuanové akcie, kterým byste se měli v letošním roce za každou cenu vyhnout

O konopném průmyslu se už několik let hovoří jako o žhavém odvětví. Nejenomže je využití lékařské marihuany za lékařskými účely stále poměrně problematické, v Severní Americe se nachází hned několik pastí na investory, kterým je lepší se vyhnout.

V následujícím desetiletí se předpokládá, že by měl severoamerický, ale i globální trh s konopím výrazně růst. Kanada povolila prodej konopí už v říjnu 2018, v USA zatím legalizovalo prodej lékařské marihuany 36 států a 15 z nich povoluje konzumaci konopí i za rekreačními účely. Jedná se tak o legitimní rychle rostoucí byznys, kterému se predikuje zajímavý růst.

Ne všechny společnosti v atraktivních průmyslových odvětvích však mohou být budoucími vítězi. Pokud byste uvažovali o investici v marihuanovém průmyslu, vyhněte se následujícím 3 akciím, nemusely by být tou správnou volbou.

Předpokládaný růst marihuanového průmyslu. | Zdroj: statista.com

Aurora Cannabis (NYSE: $ACB)

Stejně jako poslední dva roky tak i nadále bude platit, že tento kanadský producent konopí pravděpodobně nebude nejbezpečnější akcií z marihuanového průmyslu.

I když akcie Aurora Cannabis za poslední 3 roky odepsaly již 90 % své hodnoty, stále existuje spousta faktorů, které by mohly jejich cenu snížit dále dolů. Největším riziko asi spočívá v tom, že vedení společnosti naprosto ignoruje své akcionáře. Aurora Cannabis financovala dlouhodobě své denní provozní operace a akvizice vydáváním nových kmenových akcií. V roce 2019 tak vedení společnosti schválilo postupně emitaci akcií v hodnotě 400 a 250 milionů dolarů a v roce 2020 schválilo další nabídku akcií v hodnotě půl miliardy dolarů. Řečí čísel vrostl počet akcií tohoto producenta konopí od roku 2014 o více než 11 800 %!

Vedení společnosti tak provádí pravý opak zpětných odkupů akcií – jeden ze signálů, který zvyšuje atraktivitu akcií společnosti v očích investorů.

Kromě toho pak nejsou manažeři Aurory schopní dovést společnost dlouhodobě k zisku. Jak předchozí, tak nový manažerský tým snižuje hodnotu ukazatele EBITDA (zisk před úroky, daněmi, odpisy a amortizací). To je poměrně znepokojující, neboť Aurora potřebuje dosahovat zisku, aby byla schopná splácet své dluhy.

I když bude pravděpodobně schopná společnost po výrazném snížení nákladů začít generovat kladnou EBITDU, je pravděpodobné, že od dosažení ziskovosti ji stále dělí několik let.

Hodnota ukazatele EBITDA od března 2017 v miliardách dolarů. | Zdroj: macrotrends.net

Cronos Group (NASDAQ: $CRON)

Kanadská společnost Cronos Group má sice jednu z největších zásob čisté hotovosti v průmyslu, ale její hospodářské výsledky jsou tristní. V Q3 loňského roku společnost vyprodukovala pouze 8,9 milionu dolarů tržeb, při záporné hrubé marži.

Za prvních 9 měsíců loňského roku tak provozní náklady ve výši 85,8 milionu dolarů výrazně převyšují objem tržeb – 23,2 milionu dolarů. Zmíněná čísla se dají rovněž přeložit tak, že společnost nebude v nejbližší době zisková.

Cronos Group si také ubližuje tím, že nezvyšuje své produkční kapacity na rozdíl od většiny konkurentů. Hlavní závod společnosti Peace Naturals je schopný ročně vyprodukovat jen 40 000 kilogramů marihuany ročně, což je oproti dalším společnostem působícím v odvětví zanedbatelné číslo.

Možná největším zklamáním ze všeho pak je partnerství Cronos Group s tabákovým gigantem #Altria Group. Všeobecně se očekávalo, že Altria pomůže společnosti s vývojem a prodejem konopných vaporizérů a dalších konopných derivátů v celé Severní Americe. V této oblasti bohužel zatím nebylo dosaženo žádného pokroku a dokud se tato situace nezmění, Cronos Group představuje velmi nejistou investici.

Hodnota ukazatele EBITDA od března 2017 v miliardách dolarů. | Zdroj: macrotrends.net

Canopy Growth (NASDAQ: $CGC)

Rozumný investor by se pak měl vyhnout i společnosti Canopy Growth, přestože společnost disponuje největší zásobou hotovosti ze všech společností v průmyslu.

Canopy Growth uzavřelo zajímavé partnerství se Spirits Gigant Constellation Brands (NYSE: $STZ), která od roku 2017 provedla ve společnosti již 4 přímé nebo nepřímé investice, čímž získala 38 % Canopy Growth. Zdá se tak, že nový investor má jednoznačný zájem na úspěchu #Canopy, což potvrzuje i fakt, že bývalý finanční ředitel Constellation je nyní generálním ředitelem Canopy Growth.

Podobně jako #Aurora a #Cronos však i Canopy Growth selhává v oblasti provozu. Přestože se společnosti daří snižovat kontinuálně náklady, společnost dosahuje hrubé marže pouze 13,2 % a v posledních letech je trvale ztrátová.

To se projevuje na tom, jak rychle je společnost schopná spotřebovávat svou hotovost. Na konci roku 2018 měla Canopy Growth v rozvaze hotovost o objemu 3,716 miliardy dolarů. Na konci září tato částka klesla na 1,304 miliardy dolarů. Jediná věc, která momentálně láka investory na Canopy Group je stále její bilance, a to není ideální. Proto se raději vyhněte v letošním roce i největší marihuanové akcii dle tržní kapitalizace.

Hodnota hotovosti v rozvaze Canopy Growth od konce roku 2018. | Zdroj: macrotrends.net

#akcie #investovani #auroracannabis #cronosgroup #marihuanoveakcie #konopi #marihuana #americkeakcie #akciovytrh #CanopyGrowth

Hodnocení: +16
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.