2 minuty čtení

Japonský akciový index Nikkei na nových maximách. Alebo nie?

Japonské akcie, ako aj iné, v posledných týždňoch výrazne rastú a na grafoch vidíme veľké zelené sviečky. Aká je ale realita japonských akcií? Na túto otázku Vám odpovie niekoľko obrázkov, ktoré sme si pre Vás dnes nachystali.

Pri pohľade na graf japonského indexu Nikkei určite mnohým z nás napadne, že sa japonským akciám darí a že môže ísť o zaujímavý trh. Na obrázku môžete vidieť vývoj indexu od roku 2008. Od jarných miním pridal index približne 72 %, čo je viac, ako napríklad S&P 500.

Zdroj: xStation

Ak sa však pozrieme na dlhodobejší vývoj japonských akcií, zrejme budeme prekvapení. Na obrázku nižšie môžete vidieť vývoj indexu od roku 1950. Zarážajúca je na prvý pohľad jedna vec. Index dosiahol svoje maximá okolo roku 1998, kedy po niekoľko ročnom silnom raste o stovky percent atakoval úroveň 40 000. Potom však prišiel strmý pád, z ktorého sa akcie do dnes nespamätali. Rast v posledných rokoch je teda len dobiehanie prepadov. Japonsko je veľmi špecifická krajina s veľmi zlou demografiou, čo je vidieť aj na akciových trhoch. 

Zdroj: Bloomberg Terminal

A čo najhoršie by sa investorovi mohlo stať? Predstavte si, že by ste sa rozhodli index nakúpiť koncom roka 1989, kedy vrcholilo nafukovanie bubliny na japonskom akciovom trhu. Od tohto momentu je Nikkei k dnešnému dňu nižšie o 29,48 %. Po započítaní dividend by ste síce zarobili 1,48 % (to predstavuje zisk 0,05 % ročne), avšak stále ide o veľmi chabý výsledok. Ak by ste v rovnaký moment vložili peniaze do amerického S&P 500, zhodnotenie by predstavovalo 1926,65 % (10,18 % ročne), pri nemeckom DAXe 666,25 % (6,78 % ročne) a pri britskom FTSE by to bolo 446,37 % (5,63 % ročne). Grafické porovnanie nám povie ešte viac - biela čiara je S&P 500, oranžová DAX, červená FTSE a žltá, ktorá skoro nie je vidieť a celú dobu osciluje okolo 0, je práve japonský Nikkei. A čo z toho vyplýva? Investor by mal diverzifikovať aj pri nákupe ETF a nespoliehať sa iba na jednu krajinu, prípadne investovať pravidelne. V takomto prípade by sa totiž do zisku dostal oveľa skôr a výsledky by boli oveľa lepšie.

Zdroj: Bloomberg Terminal

 

Je pre Vás Nikkei v momentálnej situácií zaujímavý? Ak áno, prečo?

Hodnocení: +7
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.