2 minuty čtení

Výhľad cien benzínu a nafty 28.12 - 3.1.2021

V tejto pravidelnej týždennej rubrike budeme zverejňovať model cien vývoja benzínu a nafty na najbližšie obdobie. Ceny pohonných hmôt sa dajú odhadnúť na základe cien ropy na trhoch, ktoré sa do cien PHM premietajú o niekoľko týždňov neskôr.

Zmiešaný výhľad cien PHM

Ceny ropy zaznamenali počas minulého týždňa pokles, ktorý bol spôsobený novým kmeňom  koronavírusu  v Británii, ktorý sa dokáže šíriť oveľa rýchlejšie. To spustilo na finančných trhoch počas minulého týždňa vlnu výpredajov, pretože rýchlejšie šíriaci sa kmeň vírusu by mohol viesť k zavádzaniu masívnejších blokovacích opatrení vo svete, čo by malo negatívny dopad na svetovú ekonomiku. Hospodársky pokles by v takomto prípade viedol k poklesu spotreby ropy. Avšak v druhej polovici obchodného týždňa došlo na trhu s ropou k oživeniu, čo naznačuje, že trhy zatiaľ túto hrozbu ignorujú a spoliehajú sa na pokračujúcu distribúciu vakcín. Najbližšie týždne môže byť teda vývoj na trhu s ropou zmiešaný. Ďalší vývoj bude závisieť najmä od pokračujúcej vakcinácie a dopadov nového kmeňa vírusu na svetové hospodárstvo.

Analytik spoločnosti X-Trade Brokers, Lukáš Lipovský, na základe vývoja cien PHM v Rotterdame očakáva, že ceny benzínu a dieslu zaznamenajú v priebehu dvoch až troch týždňov nárast od jedného do troch centov za liter oproti priemerným cenám z predchádzajúceho týždňa. Priemerné ceny benzínu na Slovensku sa behom minulého zvýšili o 1,5 centu za liter, pričom priemerné ceny dieslu vzrástli o 1,6 centu za liter oproti priemerný cenám z predchádzajúceho týždňa. Priemerné ceny dieslu sa na Slovensku sa nachádzajú nad hladinou jedného eura za liter.

Hodnocení: +8
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.