8 minut čtení

Největší investiční trendy roku 2021: Kam má smysl investovat peníze a na která odvětví si dát naopak pozor?

Je těžké si představit dramatičtější vývoj událostí než v roce 2020. Dopady koronaviru na akciové trhy by bylo možné připodobnit kombinaci dotcom bubliny a Velké hospodářské krize odehrávající se během 12 měsíců. Co očekávat od roku příštího?

Pokud bychom si měli odnést z roku 2020 jedinou lekci, zněla by pravděpodobně takto:

Předpovídání budoucnosti může být velmi riskantní hra.

Index S&P 500 se v březnu propadl o více než 30 %, v USA se nedávno odehráli americké prezidentské volby, svět se nachází uprostřed globální pandemie, a přesto dosahuje v závěru roku 2020 benchmarkový index S&P 500 rekordních hodnot.

Rok 2020 by tak měl připomenout investorům osvědčené investiční zásady, jako je dlouhodobé investování prostřednictvím diverzifikovaného portfolia a pouze občasná kontrola vaší alokace aktiv.

Pokud jste v březnu propadli panice a prodali své investice mohli jste přijít o celé zotavení i nadvýnos, které celkový trh během letošního roku přinesl. Proto se vyplatí udržovat odolné diverzifikované portfolio, které bude stabilní bez ohledu na to, co trhy přinesou v roce 2021, namísto toho, abyste se snažili věštit z křišťálové koule.

Nemůžete však ignorovat trendy, které budou mít bezesporu v následujícím roce dopad na vaše investice.

Zde je deset největších aktuálních trendů, které mohou ovlivnit akciový trh a vaše investice v novém roce:

1. Začátek konce pandemie

Schvalování a postupná distribuce vakcín proti onemocnění covid-19 budou hlavním předmětem zájmu v první polovině následujícího roku. Budou vakcíny fungovat, jak je předestřeno? Budou dostatečně rychle distribuovány do celého světa?

Je nevyhnutelné, že se objeví problémy. S příchodem jara do západních zemí by se však rozvinuté ekonomiky mohly začít navracet k normálu. Co se týče amerického akciového trhu, určitě se vyplatí sledovat Kongres, jak bude rozhodovat o dalších stimulačních balíčcích pro americkou ekonomiku, dokud vakcíny skutečně nezačnou zpomalovat šíření viru.

Jak bude slábnout síla pandemie, dostaví se obrovské makroekonomické změny, které zasáhnou každý jednotlivý sektor, přičemž změny v některých konkrétních probereme i níže.

2. Vakcína na covid-19 povede k růstu farmaceutických akcií

Pokud se podaří farmaceutickému průmyslu dostat covid-19 pod kontrolu v průběhu roku 2021, bude to pro vědu triumf. Veřejně obchodovatelné společnosti zapojené do tohoto úsilí budou štědře odměněny.

Někteří z budoucích vítězů jsou zřejmí – například výrobci vakcín #Pfizer ($PFE) nebo #Moderna ($MRNA). Prospěch z tohoto úspěchu však mohou mít i další společnosti nezabývající se přímo výrobou vakcín jako například #Regeneron ($REGN).

Těžit z tohoto vývoje budou bezesporu i méně nápadné společnosti. Jen jeden příklad: Distribuce vakcíny bude vyžadovat enormní logistické úsilí, protože některé vakcíny vyžadují přepravu hluboko pod bodem mrazu, takže firmy prodávající chladicí technologie budou mít žně.

Vakcína Pfizer. | Zdroj: pfizer.com

3. Joe Biden v Oválné pracovně

V lednu budou zprávám z amerického akciového trhu dominovat informace o činnosti nově zvoleného amerického prezidenta. O plánu na zvýšení daní bohatých a jeho potenciálním dopadu na akcie toho bylo napsáno spousta. Trh však reagoval příznivě na Bidenovo zjevné vítězství ve volební den a pokračoval v růstu, když se stávaly výsledky voleb v následujících dnech jasnější.

Zatímco Wall Street zpočátku vypadala, že by preferovala výhru republikánského kandidáta Trumpa, nedávný výkon trhu ukázal, že investorský konsenzus s radostí přijal opak. Je tak pravděpodobné, že trhy budou na Bidenovo vládnutí reagovat pozitivně, bez ohledu na výsledky doplňkových voleb do amerického Senátu, které by tam mohly přinést patovou situaci.

4. Růst poptávky po cestovní službách

Spousta sektorů v ekonomice by měla vyskočit po novém roce vzhůru, pokud se začne svět vracet k normálu. Růst poptávky po cestování by mohl vyvolat zlatou horečku ve dlouho zkoušených odvětvích letecké dopravy, ubytovacích služeb, a dokonce i lodních přepravců.

A veškerá zvýšená ekonomická aktivita svede zázraky i v těžce zasažených turistických místech po celém světě, která vyhlížejí očkování proti koronaviru jako svého zachránce.

5. Objeví se hlad po akciích restauračních řetězců

Řetězce rychlého občerstvení, ale i další veřejně obchodovatelné restaurační řetězce mají těžit z potenciálního návratu k normálu. Mnoho z nich v letošním roce svou výkonností značně pokulhávalo, jakmile se ale objevila informace, že vakcína společnosti #Pfizer měla 90% účinnost ve 3. fázi studie, došlo k obecnému růstu akcií restauračních řetězců.

Nemusí se přitom jednat pouze o notoricky známý řetězec #McDonlad‘s ($MCD), drobný investor má na výběr z celé palety titulů, pouze namátko: #Darden ($DRI), Ruth's Chris Hospitality Group ($RUTH), Cracker Barrel ($CBRL), Cheesecake Factory ($CAKE), Denny's ($DENN) a Dave & Buster's ($PLAY) - všechny tyto společnosti reagovaly na oznámení Pfizeru dvouciferným růstem.

6. Pozor na akcie zaměřené na práci z domova

Na druhé straně by mohla být spousta firem, které v roce 2020 zaznamenaly překvapivé zisky, ohrožena možným návratem k normálu v postpandemické době. To bylo také vidět v reakci na úspěchy Pfizeru, když #Zoom ($ZM) reagoval na tuto zprávu 20% propadem.

Podobným způsobem poklesly i akcie firem provozujících rozvoz potravin do domu.  

Zoom už nikam nezmizí a ani dav pracujících z domova. Zmiňovaný listopadový den by však měl být varováním, že růst v tomto sektoru pravděpodobně výrazně zpomalí a možná se dokonce obrátí do mírného poklesu.

Aplikace Zoom. | Zdroj: zoom.com

7. Připravte se na sektorovou rotaci

Sektorové rotace jsou na akciovém trhu zcela běžnou záležitostí. Peníze směřují na akciovém trhu do konkrétních sektorů, dokud nedojde k vyčerpání jejich růstu. Poté se začnou myšlenky investorů obracet opět jiným směrem. Který index přitom letos vystoupal o 40 %?

Není neobvyklé, že po nárůstu investic do vysoce rizikových a růstových technologií následuje růst o něco nudnějších sektorů. Je pravděpodobné, že se na pozici nejatraktivnějšího odvětví budou střídat v roce 2021 jiné sektory, než je ten technologický.

8. Zpomalení technologických akcií

Již delší dobu se předpokládá zpomalení technologických akcií, pro které byl rok 2020 famózní. Dlouhý býčí trh technologických akcií musí nakonec skončit. Faktory, které by mohly vést k ochlazení v roce 2021 jsou jasné a zahrnují potenciálně chaotické výsledky antimonopolních sporů se společností #Google ($GOOG), #Facebook ($FB) a dalšími technologickými giganty.

Není zatím jasné, jak se Bidenova administrativa postaví k žalobě Trumpovy administrativy na Google. Zdá se však, že státní zástupci budou pokračovat v soudních sporech s obřími technologickými firmami.

9. Zásoby FAANG už hrají první housle příliš dlouhou dobu

Sektorová rotace a zpomalení technologických akcí nás přivádí k akciím #FAANG a jejich nadměrnému dopadu na akciový trh. FAANG je přezdívka Wall Street pro Facebook (FB), #Amazon ($AMZN), #Apple ($AAPL), #Netflix ($NFLX) a Google (nyní #Alphabet) - přičemž Netflix někdy nahrazuje #Microsoft ($MSFT), čímž je vytvořen FAAMG.

Ať už seskupení pojmenujete jakkoli, tento koš technologických gigantů představuje asi 20% hodnoty indexu S&P 500. Ještě důležitější je, že během roku 2020 představovaly obrovskou část růstu zaznamenaných indexem v S&P 500.

Porovnání výkonnosti akcií FAANG a indexu S&P 500 od začátku roku 2020. | Zdroj: finance.yahoo.com

K 28. 12. vzrostl index S&P 500 od začátku roku o 15 %. Google a Facebook však vzrostly o 31 %, Netflix o 58 %, Amazon o více než 73 % a Apple o 85 %. Je poměrně pravděpodobné, že by tento příběh mohl v roce 2021 skončit.

Teprve se uvidí, zda akcie FAANG budou dále růst až ke hvězdám. Pokud však nebudou, investoři možná budou převádět své peníze do jiných technologických akcií nebo do jiných sektorů. Případně může stagnující FAANG táhnout dolů celý širší trh.

Ať se bude s akciemi FAANG dít cokoliv, budou mít velký vliv na vaše investiční portfolio.

10. Čekejte neočekávané

Předpovědi jsou obecně těžké spíše nemožné, ale je snadné předpovědět, že se stane v roce 2021 něco neočekávaného. Proto je asi nejdůležitější na to být připraven a zachovat v takové situaci chladnou hlavu.

Vyhněte se impulsivním prodejům a zamezte krátkozrakému vidění, aby ohrozilo vaše dlouhodobé investiční cíle.

#akcie #akciovytrh #investovani #investice #pandemie #vakcina #covid19 #rust #dlouhodobeinvestovani #predikce #rok2021

Hodnocení: +44
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.