3 minuty čtení

Jak efektivně využívat víkend? Inspirujte se 5 úspěšnými osobnostmi

Říká se, že úspěšní lidé mimo jiné o víkendu plánují, co budou dělat v nadcházejícím týdnu. A skutečně tomu tak je, nicméně nic není třeba přehánět. Spousta prosperujících podnikatelů i investorů také odpočívá, ať již aktivně či pasivně. Někteří se také ještě před plánováním následujících dnů věnují hodnocení toho, co se během pracovního týdne stalo, což také určitě není od věci.

Velké oblíbenosti se těší relaxace, ať už se jedná o četbu knihy, trávení času s rodinou či přáteli případně nějaké jiné odreagování. Rovněž není od věci krátký odpočinek od všech digitálních technologií, který může v praxi vypadat i jako procházka v přírodě. V neposlední řadě se úspěšní byznysmeni věnují také sportu, ačkoliv asi není tajemstvím, že si většina z nich najde na pravidelný pohyb čas i během týdne. Moc dobře vědí, jak může pravidelný pohyb zvyšovat produktivitu práce.

Co nám tedy mohou nabídnou za rady lidé, které stojí za to poslouchat?

Benjamin Franklin: Plánujte na víkend jako na každý jiný den.
Tato rada je poměrně radikální, nicméně s dostatečnou dávkou svědomitosti se ji můžete pokusit aplikovat. Benjamin Franklin se prý každé ráno sám sebe ptal: „Co dobrého dnes mohu vykonat?“ Pokud smýšlíte podobně vyzkoušejte si na pár víkendů fungovat jako Benjamin Franklin, který zdůrazňoval nezbytnost denních úkolů, nehledě na to, že je třeba víkend.

Timothy Ferris: Soustřeďte se pouze na jednu konkrétní věc.
Víkendy bezesporu svádí k multitaskingu. Můžete mít například pocit, že je třeba navštívit rodiče, opravit něco na zahradě, případně že by se dalo pohnout s nedodělávkami v práci. Skutečně se však soustřeďte pouze na jednu věc a když už se rozhodnete o víkendu vypnout, vypněte důkladně a soustřeďte se jenom na to, co vás těší.

Warren Buffet: Věnujte čas koníčkům.
Věštec z Omahy je pravděpodobně nejúspěšnějším investorem 20. i počátku 21. století, a přestože se o něm traduje, že přečte 500 stran textu denně, dokáže si o víkendu najít čas na své oblíbené ukulele. Znáte ve svém okolí někoho, kdo hraje na ukulele? Vskutku originální koníček. Ostatně např. Meryl Streep ráda plete nebo třeba někdejší americký prezident George Bush se věnuje malování.

Bill Gates: Zamyšlení se nad proběhnuvším týdnem.
Bill Gates říká, že je důležité umět oslavit úspěch, ale neméně důležité je také reflektovat své prohry. Což můžete dělat právě o víkendech, přičemž zakladatel Microsoftu se této činnosti věnuje pravidelně o sobotním dopoledni.

Richard Branson: Pomáhejte tam, kde je to třeba.
Majitel značky Virgin je známý jako velký filantrop, a proto doporučuje víkendové zamyšlení nad globálními problémy, sociální problematikou apod. Podle něj volný čas umožňuje náhled na tuto tematiku zcela novým způsobem. Rovněž byste se měli pokusit věnovat svůj čas tam, kde je potřeba. Třeba se účastnit nějakého dobrovolnického programu. Jedna stará pravda říká: „Ještě nikdo nezchudnul darováním potřebným. “

Hodnocení: +4
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.