5 minut čtení

V těchto oblastech realitního investování selhávají investoři nejčastěji. Přitom se o nich téměř nemluví

Pokud je klíčem k úspěchu na realitním trhu rozpoznání, kdy nemovitost koupit, jak dlouho ji držet a kdy prodávat, jak to dokážete uplatnit ve své investiční strategii? A lze to vůbec jednoduše uplatnit?

Vytrvalost, tvrdá práce a odhodlání jsou obdivuhodné vlastnosti. Pokud jde ale o úspěch v životě – ať už se jedná o vaše osobní vztahy, kariéru nebo dokonce investování do nemovitostí – přijde čas, kdy se budete muset rozhodnout, zda se máte držet svých investic dlouhodobě anebo přijmout porážku a přesunout se někam jinam.

Vložení veškeré své energie do něčeho, co je odsouzeno k neúspěchu je pouhé mlácení prázdné slámy a je to pravděpodobně ta nejméně efektivní cesta využití vašeho času a peněz.

Pokud je klíčem k úspěchu vědět, kdy nemovitosti koupit, jak dlouho ji držet a kdy ji prodat, jak dokážete tuto všeobecnou pravdu uplatnit ve své realitní investiční strategii? Časování prodeje a nákupu nemovitostí je náročná disciplína a někdy bude i nad vaše síly v ní uspět.

Existují však tři oblasti, které ovlivnit můžete snáze a často nabízejí rozličné výzvy. Pojmenoval jsem je jako taktika, strategie a vize – každá z těchto oblastí nabízí příležitost k přehodnocení vašich aktuálních rozhodnutí. Kromě časování investic se jedná o oblasti, ve kterých realitní investoři ve svém snažení selhávají nejvíce.  

1. Podcenění taktiky

Vstupní fáze do realitního investování, která není tolik vidět a je neuvěřitelně důležitá na detaily a systematičnost.

Pro investory do nemovitostí to znamená administrativu a seznámení se s aktuální finanční situací do posledního detailu. Jak jsou na tom vaše aktuální finance? Jak vysokou hypotéku si můžete ještě pořídit? O jakou hodnotu vzrostla hodnota již nakoupených nemovitostí?

Tohle jsou přesně okamžiky, kdy se stanou kalkulačka, papír a tužka vašimi nejlepšími přáteli. Pokud se vám už podařilo nakoupit vícero nemovitostí, jedná se o práci na plný úvazek. Musíte zaměstnat, nebo sami zastat práci vícero lidí. Minimálně se jedná o profese realitního makléře, hypotečního poradce, finančního poradce a dobrého účetního.

Neosvojíte-li si sami nebo prostřednictvím někoho jiného tyto profesní znalosti, budete dělat hloupé chyby a hloupé chyby v realitním investování vás mohou stát i statisíce korun.

Pamatujte, že se vaše taktika může měnit, jak se bude vyvíjet vaše strategie, trh s nemovitostmi, a dokonce i legislativní prostředí. Často se budete muset ohlížet zpět a přemýšlet, zda ještě sami plnohodnotně zvládáte vše, co taktika investování zahrnuje.  

2. Neurčitá strategie

Jaká je vaše aktuální realitní strategie? Zaměřujete se spíše na růst kapitálu nebo zisk z pronájmu? Je příjem z nemovitostí vaším hlavním zdrojem příjmů nebo pouze přivýdělek? Má vaše nemovitostní portfolio sloužit jako zabezpečení na důchod? A máte vůbec nějakou strategii, nebo jen tak bloudíte ode zdi ke zdi?

Zcela nejrizikovější je strategie postavená na představě, že víte více než ostatní. Neexistuje jediný správný způsob investování do nemovitostí, protože každý investor a jeho situace jsou jedinečné.

Nejdůležitější je, abyste důkladně zkoumali trh a vyhnuli se vložení příliš velkého množství peněz do vaší strategie, dokud si nebudete jistí, že je pro vás to pravé.

Pokud vaše strategie nefunguje, nevyhazujte ani drobné peníze v naději, že je v budoucnu získáte zpět. Raději se přesuňte jinam a vyzkoušejte něco nového, i když to třeba není cesta, o které jste původně mysleli, že po ní půjdete.

Úspěšní investoři do nemovitostí přijímají racionální investiční rozhodnutí nikoliv emociální.

3. Absence „velké“ vize  

Vaše vize by měla představovat vaše motivy – vaše „PROČ“. Proč investujete do nemovitostí? Čeho chcete dosáhnout?

Může to být pohodlný odchod do důchodu nebo pomoc svým vlastním dětem, aby se jim v životě vedlo lépe. Ať už je to cokoliv, nikdy nezapomínejte na důvod, PROČ to všechno děláte. A co je nejdůležitější, ujistěte se, že žijete svůj vlastní sen, ne život někoho jiného.

Pokud soukromé školy pro vaše děti nejsou vaší prioritou, proč na ně vydělávat peníze? Pokud pro vás znamená svátek volný čas trávený s rodinou, udělejte z něj prioritu. Nebo si představujete, jak budete trávit předčasný důchod s manželkou na cestách po světě?

Je to váš život a vaše vize, důležité však je, že vám k dosažení této vize může vaše nemovitostní portfolio pomoci.

---

Trocha motivace na závěr ?. První dva body však byli ryze praktické. Žádný učený z nebe nespadl a investování do nemovitostí je povolání jako každé jiné, které vyžaduje studium, nabírání zkušeností a jistou míru profesionality.

Nemusíte hned začínat ve velkém a brát si hypotéku, abyste mohli koupit investiční nemovitosti, vaše krůčky mohou být skromnější. Začněte prostřednictví nepřímého investování v REIT fondech nebo na crowdfundingových platformách.

Máte-li obavy z taktiky a strategie, je to správně, jsou to neznámé oblasti. Jak jsem říkal, realitní investor je povolání jako každé jiné a vědci už dokázali, že k získání odbornosti v konkrétní činnosti je třeba obětovat 10 000 hodin času. Máte je už odpracované?

#nemovitosti #reality #investovani #realitniinvestice #nemovitostniinvestice #selhani #movitace

Hodnocení: +18
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.