7 minut čtení

Přemýšlíte o investici do nemovitostí? Dvě české platformy, které vám mohou zajímavě pomoci

Nemovitosti jsou u nás možná nejoblíbenější třídou investičních aktiv. Řada z investorů nakupuje nemovitosti napřímo. Další však využívají možnosti nepřímého investování, které je dostupnější a stále oblíbenější. Co vám může nabídnout český trh?

Jako nováček na poli investic do nemovitostí je třeba činit řadu rozhodnutí, abyste zajistili, že budou vaše investice růst. Jednou ze zásadních voleb přitom je, zda se vydáte cestou přímého nebo nepřímého investování.

Asi není třeba obšírně popisovat rozdíly mezi přímým a nepřímým investičním přístupem. Tak pouze v kostce. Přímé realitní investice vyžadují mnohem vyšší vstupní kapitál, případně využití bankovního financování, přičemž tito investoři nakupují nemovitosti za účelem pronájmu či spekulace na růst ceny. Případně mohou nakupovat nemovitosti ve špatném stavu, zrekonstruovat je a následně prodat se ziskem. Riziko spočívá především v nevhodném výběru dané nemovitosti.

Nepřímé investování naproti tomu nevyžaduje téměř žádný vstupní kapitál – můžete začít už s pár tisícovkami. Fyzické nemovitosti pak investor nenakupuje napřímo ale prostřednictvím nemovitostních fondů, crowdfundingových platforem nebo REIT fondů obchodovaných na burze. Výhodou je, že může takový drobný investor dosáhnout poměrně snadno diverzifikace svého realitního portfolia a nemovitosti za sebe nechává vybírat profesionály. Obvykle se musí spokojit s nižší návratností investic, na druhé straně čelí mnohem nižšímu riziku trvalé ztráty kapitálu.

Obě dvě alternativy mají své výhody a nevýhody a je čistě na finančních možnostech a preferencích každého investora, pro kterou variantu se rozhodne. Už i český realitní trh na poptávku investorů zareagoval a nabízí řadu možností, jak investorům nemovitostní investování usnadnit. Na své si přijdou jak zájemci o přímé investování, tak investoři hledající dostupnou crowdfundingovou platformu.

Flat Zone – najděte nemovitosti pod cenou za pár okamžiků

Flat Zone je technologická společnost, která se zaměřuje na analýzu českého trhu s rezidenčními nemovitostmi. Poskytuje uživatelům agregátor novostaveb, oceňovač nemovitostí nebo nejdůležitější zprávy z trhu. Tedy benefity, které ocení každý individuální investor.

Nejen firmám pak poskytuje i analytické služby, které zjednodušují obchodní rozhodnutí a prodejní strategie. Velmi jednoduchou formou poskytuje základní data o trhu již na úrovni vyhledávače novostaveb.

Realitní start-up nabízí přehlednou platformu pro vyhledávání bytů v celé České republice, která svou přehledností vítězí nad dalšími konkurenčními projekty. Flat Zone ale spustila také novou službu Podpultovky, skrze kterou investoři aktuálně najdou desítky pražských nemovitostí pod cenou.

Firmě se daří kombinovat automatické výpočty založené na databázi realit po celé ČR a manuální kontrolu inzerátů, která je nutná kvůli častým nepřesnostem. Flat Zone se tak snaží zvyšovat transparentnost na trhu a zjednodušit práci investičním společnostem, a především menším investorům.

Nejvíce podhodnocené nemovitosti jsou posílány do uživatelsky přívětivé platformy, ve které může potenciální investor hledat podle mapy, textových filtrů nebo dvaceti kategorizovaných parametrů.

Každý den se na inzertních portálech v Praze objeví desítky až stovky nových bytů, které jsou agregovány na platformě Flat Zone, kde podléhají manuálnímu ověření. Analytici u každé položky kontrolují správnost zadaných dat a hodnotí stav bytů dle uvedených fotografií. Obohacená data jsou následně zpracována algoritmem, který nemovitosti vyhodnocuje na základě správné výměry, lokality, dispozice, patra, příslušenství, stavu a mnoha dalších informací.

V Praze je již dlouhodobě velký nedostatek nových bytů, investoři proto hledají alternativní způsoby, jak bezpečně chránit své peníze proti inflaci. Starší byty jsou sice rizikovější z hlediska nevyhnutelných oprav, nicméně díky nižším cenám se jedná o výhodnější investici na dlouhodobý pronájem. „U každé nemovitosti uvádíme očekávaný hrubý výnos, tedy yield z pronájmu, navíc přidáváme i procentuální růst cen v lokalitě za posledních 12 měsíců. Tento údaj poukazuje na rozvojové lokality, ve kterých hodnota nemovitostí roste rychleji než průměr v Praze. Takové lokality jsou aktuálně např. Hlubočepy, Libeň nebo Zličín.“ říká Vít Soural, projektový manažer Flat Zone.

Kdokoliv, kdo uvažuje o přímém nákupu nemovitosti, může s využitím služby Podpultovky ušetřit výrazné množství peněz a zásadně tak zvýšit celkovou návratnost své investice.

---

Upvest – dostupné realitní investování téměř pro každého

Společnost Upvest, provozovatel stejnojmenné platformy pro online investice do developerských projektů formou participace na úvěrových smlouvách působí na českém trhu již od roku 2017. Služba je přínosná i pro realitní investory s menšími zkušenostmi, neboť umožňuje zájemcům investovat do nemovitostních projektu už od 5 000 Kč. Crowdfunding obecně přináší investorovi o něco nižší výnos než přímá realitní investice, výnosnost projektů Upvest se přesto pohybuje v rozmezí 5 – 7,5 %.

Na druhé straně investoři s využitím služeb fintech start-upu čelí mnohem menšímu riziku, mohou dosáhnout snáze diverzifikace a realitní investice jsou drobnému investorovi výrazně dostupnější.

Realitnímu investorovi, který dá přednost crowdfundingu před přímým nákupem nemovitosti odpadá také řada povinností spojených se správou nemovitosti a obecně „riskuje“ mnohem méně peněz.

Upvest působí na českém trhu již 3. rokem a od svého uvedení na trh se společnost podílela na financování celkem 11 projektů, v jejichž rámci bylo realizováno přes 3 100 investic o celkovém objemu 228 milionů korun. Přes 100 milionů korun už bylo zpětně vyplaceno. Splatnost jednotlivých investic se nejčastěji pohybuje okolo 1-3 let. Investování prostřednictvím platformy Upvest tak využijí především investoři, kteří mají krátký investiční horizont, hledající produkt, který bez problémů porazí inflaci a připíše nějaké zhodnocení navíc.

Atraktivita pro drobné investory vzbudila zájem i významné finanční instituce, když do společnosti v červenci letošního roku majetkově vstoupila Komerční banka prostřednictvím své dceřiné společnosti KB Smart Solutions, která se specializuje na propojování bankovního světa se světem fintechu. To je dalším plusem. Upvest tak jednoznačně získal na důvěryhodnosti. Spolupráce s jednou z největších bank na českém trhu validuje produkt i způsob, kterým Upvest službu svým klientům nabízí.

Vybírané crowdfundingové projekty jsou vždy schvalované specializovanou investiční komisí, která rozhoduje o umístění projektů na Upvest.cz, což zájemcům může ulehčit výběr. Každý investor by si však měl projít důkladnou investiční analýzu, kterou Upvest pro své projekty zpracovává a zveřejňuje, a zvážit rizika daného projektu.

Kromě toho se fintech start-up zaměřuje také na prohloubení finanční gramotnosti Čechů. V rámci plánované iniciativy, jež bude zastřešovat firmy poskytující obdobný charakter služeb (investice, bankovnictví, pojišťovnictví atd.), se bude zabývat problematikou transparentnosti v těchto sektorech. Petr Volný, spoluzakladatel společnosti, se chce zasadit o edukaci potenciálních klientů a vyzdvihnout možná úskalí, na která by mohli ve finančním sektoru narazit.

V Upvestu věří, že zákazník sám není povinen mít tyto neprůstřelné znalosti a že právě firmy by k lidem měly přistupovat eticky a transparentně.

---

Obě české platformy nabízejí investorům zajímavá řešení, jak přistupovat k realitnímu investování efektivněji.

Dlouhodobý investor, se zájmem o nákup fyzické nemovitosti určitě ocení službu Flat Zone – Podpultovky, která mu může pomoci vyhledat podhodnocené fyzické nemovitosti. Na nákupu reálné nemovitosti tak může ušetřit výraznou částku, která může nakonec rozhodnout, zda bude investice úspěšná či nikoliv.

Upvest na druhé straně zpřístupňuje investice do nemovitostí i drobným investorům, kteří hledají zajímavé zhodnocení a nechtějí své peníze vázat ve fyzické nemovitosti celá desetiletí.

#nemovitosti #reality #investovani #realitniinvestice #investicedonemovitosti #FlatZone #Upvest #nakupnemovitosti #crowdfunding

Hodnocení: +34
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Škoda že Podpultovky jsou jen v Praze.

    +4
  • Upvest delší dobu sleduji a musím říct, že urazil obrovský kus cesty kupředu. Bohužel to s sebou nese i určitá negativa - např. jakákoliv nová inv. příležitost je velmi rychle zafinancována, takže na váhavější investory nic nezbyde. Nových nabídek je navíc poměrně málo.

    I na malém českém trhu se už prosazují i další crowfundingové platformy zaměřené čistě na nemovitostní investice. Nejznámější je asi Ronda Invest, částečně možná i Crofungo.

    Zajímavý nápad přináší lidepomahajilidem.cz, který je založen na dočasném výkupu zadlužených nemovitostí a investorům slibuje výnos 12% p. a. Investice je navíc jištěna konkrétní nemovitostí. Bohužel zatím nemám osobní zkušenost s platformou. Pokud ji někdo z vás má, budu rád za Váš komentář (nebo článek) s Vašimi postřehy.

    +3
  • Škoda, že jsem neznal Flat Zone, když jsem si v Praze pořizoval bydlení ?

    +3
  • A co takové investown také z české dílny ale ještě úplně neběží teda. Jinak s Upvest zatím spokojenost

    +2
  • Zajímavý nápad přináší lidepomahajilidem.cz

    https://geometrydash-full.com

    0