5 minut čtení

Nechcete spoléhat na důchod od státu? Zauvažujte o nákupu těchto 3 akcií

Tyto tři společnosti s oblibou odměňují své akcionáře vysokými dividendami. A co může lépe zajistit pasivní důchodový příjem než právě pravidelná dividenda?

Možná, že vám výběr těchto společností přijde poměrně nudný, ale jistá obyčejnost je vhodná, pokud hledáte akcie, které vám mohou zajistit příjem a sociální zabezpečení.

Za tímto účelem nehledáte vysoce rizikové růstové akciové společnosti. Chcete tituly s dlouhou a ziskovou historií, které své dividendy zvyšovaly i v náročných dobách. Pokud tedy uvažujete o zajištění důchodu prostřednictvím dividendových akcií, popřemýšlejte, zda nezařadíte do portfolia tyto akcie.

Procter & Gamble (NYSE: $PG)

Procter & Gamble se může na první pohled zdát jako společnost za zenitem, do které měli investovat spíše vaši rodiče. Spousta spotřebních produktů prodávaných touto společností není špičková, je však téměř jisté, že budete mít některý z těchto produktů doma.

Mezi 65 značek Procter & Gamble patří pleny Pampers, prací prostředky Tide, holící strojky a gely Gillette nebo vlasová péče Herbal Essences. I v období recese potřebují lidé produkty, které vyrábí Procter & Gamble – v dobrých ani špatných dobách se příliš nemění nákupní návyky zákazníků společnosti.

Procter & Gamble možná už nemá moc prostoru pro další růst, ale existuje spousta důvodů, proč vsadit na její dlouhodobý úspěch. V roce 2014 začala se zefektivňováním svého podnikání a postupně osekala ze svého portfolia přibližně 100 méně ziskových značek. Ve fiskálním roce 2020 vzrostlo provozní cash-flow meziročně o 14 %, přestože společnost poněkud zaspala s přechodem do e-commerce. V letošním Q3 se jí podařilo tržby z e-commerce zvýšit o 50 %, přesto reprezentují stále pouze desetinu celkových tržeb. Může to být prostor pro další růst?  

Neexistuje nic jako zaručená dividenda, ale Procter & Gamble se tomu blíží asi nejvíce ze všech veřejně obchodovatelných společností. Dividendu nepřetržitě vyplácí už od roku 1890. Navíc již dosáhla statusu dividendového krále, neboť dividendu zvyšuje už 64 po sobě jdoucích let. Roční dividenda ve výši 3,16 dolaru na akcii představuje dividendový výnos okolo 2,28 %. Procter & Gamble by byla solidní společností pro důchodové portfolio vašich rodičů a pravděpodobně bude skvělou akcií do důchodového portfolia vašich dětí.

Hodnota akcií #PG za posledních 5 let. | Zdroj: finance.yahoo.com

Realty Income (NYSE: $O)

Realitní investiční trusty (REIT) obvykle nabízejí vysoké dividendy, protože jsou povinné vyplácet 90 % svého příjmu akcionářům právě formou dividend. Investoři, kteří by chtěli doplnit své důchodové portfolio, nesáhnou s volbou tohoto REIT vedle. Realty Income nabízí roční dividendový výnos 4,46 % a vyplácí své dividendy měsíčně.

Dividendu společnost vyplatila už 605 po sobě jdoucích měsíců a od začátku svého veřejného obchodování v roce 1994 zvýšila tuto měsíční dividendu už 108x.

Realty Income se specializuje na maloobchodní nemovitosti, což nemusí být v současné době ideální. Nájemci v nemovitostech Realty Income však bývají nejčastěji drogérie, obchody s potravinami a prodejny nabízející vše za X dolarů (v česku známé jako vše za 39 Kč apod.).

Vzhledem ke skladbě nájemců se podařilo společnosti ve 3. kvartále letošního roku vybrat přibližně 93 % smluvního nájemného, přičemž celých 80 % z nezaplaceného nájemného představovaly posilovny a divadla, které tvoří v portfoliu Realty Income výraznou menšinu.

Nájemci Realty Income neprovozují typ podniků, které mohou snadno migrovat do online prostředí, stojí za to odložit obavy z pandemie a využít slevy, kterou tento REIT momentálně nabízí.

Hodnota akcií #O za posledních 5 let. | Zdroj: finance.yahoo.com

Costco (Nasdaq: $COST)

Roční dividenda Costco ve výši 2,8 dolaru na akcii neposkytuje ani 1% dividendový výnos, což nevypadá příliš působivě. Mějte ale na paměti, že stejně vysoký výnos může způsobit, že akcie vypadají na oko lákavě, když jejich cena klesne. Naopak se může zdát dividenda příliš nízká, když ceny akcie vzrostly. Než tedy zavrhnete Costco kvůli nízké dividendě, vezměte v úvahu, že jeho akcie v letošním roce vzrostly přibližně o třetinu.

Costco své dividendy pravidelně zvyšuje. Společnost dosud nedosáhla statusu dividendového aristokrata (nepřetržité zvyšování dividendy po dobu 25 let), ale zvyšuje výplatu akcionářům už 16 let v řadě. Společnost se navíc chystá odměnit své akcionáře mimořádnou dividendou 10 dolarů na akcii – čtvrtou mimořádnou dividendou od roku 2012.

Costco letos těžilo z trendu, kdy se lidé chtěli zásobit spotřebním zbožím ve velkém, přičemž říjnové prodeje vzrostly o téměř 16 % ve srovnání s rokem 2019.

Existuje spousta důvodů, proč byste mohli uvažovat o akciích Costco a jejich dlouhodobém držení, ale nejdůležitější je, že zákazníci mají Costco opravdu rádi. Většinu peněz tak společnost vydělává na výběru členských poplatků, nikoliv z maloobchodního prodeje a přibližně 91 % zákazníků si každý rok své členství obnovuje. Dokud budou lidé ochotni platit společnosti, aby u ní mohli nakupovat, bude Costco dobrou akcií.

Její pravidelná dividenda může být momentálně trochu slabá pro doplnění důchodového portfolia, nicméně roste. A mimořádné dividendy, které jsou v posledních letech vyplácené každé dva roky mohou nízkou standardní dividendu snadno vynahradit.

Hodnota akcií #COST za posledních 5 let. | Zdroj: finance.yahoo.com

#akcie #dividendoveakcie #investovani #duchod #dlouhodobeinvestovani #dividendovyaristokrat #dividendovykral #americkeakcie #duchodovezabezpeceni

Hodnocení: +35
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • ? zajímavé tipy na pasivní příjem ?

    +2
    • dividendové akcie jsou dle mého poměrně chytrý způsob, jak dosáhnout časem pasivního příjmu :-)

      +3
  • Ta funkcionalita s dolarem je skvělá, dobře doplňuje články a hlavně nemusím překlikávat do nového okna a hledat akcie, můžu se na nějaké data dostat rovnou z článku což je super.A ke článku: Kromě Reality Income jsem společnosti neznal, no respektive, u PG  po přečtení samozřejmě znám značky pod to spadající, ale Costco jsem zahlédl maximálně v nějakých videích na youtube, nicméně u takových společností narážím na svůj finanční limit a volbu brokera nepodporující frakce. :/

    +1
    • yes! snažíme se neustále pousouvat po malých krůčcích dopředu... :-)) 

      jinak se dívím, že jste znal znal právě Reality Income, čekal bych, že to bude spíše naopak. ale je pravda, že u P&G se prezentují hlavně značky... 

      A osobně také často narážím na limity, hlavně kvůli tomu, že zatím nemám dostatek finančních prostředků, osobně musím akcie zatím volit velmi moudře... 

      +4